Siūlo sudaryti galimybę per metus skirti ne vieną, o daugiau Laisvės premijų

Seimo pirmininkas Viktoras

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kartu su Seimo narių grupe teikia Laisvės premijos įstatymo pataisas, kurios suteiktų galimybę Laisvės premijų komisijai atrinkti daugiau kaip vieną pretendentą premijai gauti.<br>T. Bauro nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kartu su Seimo narių grupe teikia Laisvės premijos įstatymo pataisas, kurios suteiktų galimybę Laisvės premijų komisijai atrinkti daugiau kaip vieną pretendentą premijai gauti.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 4:31 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:49 PM

Šiuo metu galiojanti Laisvės premijos įstatymo redakcija numato, kad kiekvienais metais skiriama tik viena premija, pretendentą premijai gauti atrenka Laisvės premijų komisija, o premiją skiria Seimas.

„Praktikoje matome, kad galimi atvejai, kai gindami žmogaus teises, plėtodami demokratiją ar skatindami tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą, veikė ne vienas, o kartu keli asmenys, todėl įvertinti tokių asmenų ir organizacijų pasiekimus ir indėlį, galima tik bendrai, neišskiriant kiekvieno jų atskirai“, – Seimo Ryšių su visuomene skyriaus išplatintame pranešime cituojamas V.Pranckietis.

Pasak jo, taip pat galimi išimtiniai atvejai, kai už ypatingus asmens ar organizacijos nuopelnus, asmenų ir organizacijų pasiekimus, būtina paskirti Laisvės premiją nedelsiant, nors Laisvės premijų komisija jau yra pateikusi Seimui išvadas apie atrinktą kandidatą.

„Tokiais išimtiniais atvejais turi būti numatyta galimybė, pateikus išsamius motyvus, siūlyti dar vieną pretendentą ar pretendentus Laisvės premijai gauti. Tokiu atveju, Seimui priėmus sprendimą, Laisvės gynėjų dieną būtų įteikiamos dvi Laisvės premijos“, – sako V.Pranckietis.

Iki šiol kiekvienais metais buvo skiriama viena 5 tūkst. eurų dydžio premija. Dabar siūloma, kad išimtiniais atvejais tais pačiais metais būtų galimybė skirti antrą, tokio pat dydžio, t. y. 5 tūkst. eurų dydžio premiją, kuri mokama iš Seimo biudžeto.

Projektą, kartu su Seimo pirmininku teikia socialdemokratai Irena Šiaulienė, Juozas Olekas, „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis, „tvarkiečių“ vadovas Remigijus Žemaitaitis, liberalas Eugenijus Gentvilas, konservatorė Irena Degutienė.

Seimo Laisvės premijos komisija šią savaitę planuoja apsispręsti, kam teikti šiemetinę Laivės premiją. Kol kas yra teikimai ją skirti disidentei Nijolei Sadūnaitei, taip pat yra pakartotinis teikimas dėl apdovanojimo Aukščiausiosios tarybos- Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui.

Komisija savo ruožtu taip pat svarstys klausimą, ar galima V.Landsbergiui skirti pernykštę, 2015 metų Laisvės premiją. Seimo komisija pernykštei premijai buvo pasiūliusi V.Landsbergį, tačiau tą siūlymą atmetė praėjusios kadencijos Seimas.

Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą. Pretendentais Laisvės premijai gauti gali būti Lietuvos ir užsienio valstybių fiziniai, viešieji ir privatūs juridiniai asmenys, nusipelnę laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms.

Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną. Premija siekia 5 tūkst. eurų. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

Pirmoji Laisvės premija buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, antroji – Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui politiniam kaliniui Antanui Terleckui, trečioji – pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjui, arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui. Ketvirtoji premija pernai įteikta Lenkijos disidentui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.