Archeologų kasinėjimuose Palangoje – sensacingi radiniai

Neįprastų radinių pavyko rasti Palangoje dirbantiems archeologams. Čia įrenginėjamoje Tiškevičių alėjoje tarp buvusio fontano ir Palangos kurhauzo vykdydami kasinėjimus archeologai aptiko galimai čia buvusio dvaro pamatus. Manoma, kad dvaras čia stovėjo XVI amžiaus viduryje.

Palangoje rasti dvaro pamatai ir žmogaus palaikai.<br>A. Ziabkaus nuotr.
Palangoje rasti dvaro pamatai ir žmogaus palaikai.<br>A. Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, Modesta Gaučaitė

Dec 14, 2016, 11:32 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:41 PM

Aptikti žmogaus palaikai

Šalia dvaro pamatų aptikti žmogaus palaikai. Velionio rankos tvarkingai sudėtos ant krūtinės, tai leidžia manyti, kad jis buvęs palaidotas kapavietėje.

Netoliese rastos ir kitų žmonių palaikų liekanos. Manoma, kad dvarvietės laikotarpiu čia galėjusi būti kapavietė, nes netoli kurhauzo anksčiau atrastos ir kitos kapinės. Tiesa, manoma, kad rasti palaikai yra kiek vėlesnio laikotarpio.

Palaidotas žirgas – apsauga nuo piktų dvasių

Prie pamatų taip pat rastas žirgo žemaituko skeletas. Kaip teigė archeologai, Lietuva XIV amžiaus viduryje dar buvo gana pagoniška, tad manoma, kad žemaitukas prie pamatų palaidotas siekiant atbaidyti piktąsias dvasias. Panašiai palaidotas žirgas buvo rastas ir Rygoje.

Rasta įvairių monetų, koklių

Archeologai taip pat rado įvairių monetų. Vienos jų – lietuviškos, su Vyčio ženklu ir datuojamos 1560 metais. Taip pat rasta latviškų Livonijos ordino monetų bei suomiška moneta.

Aptikti ir kokliai, kurie leidžia manyti, kad šioje vietoje kažkada stovėjo gyvenamasis namas. Tiesa, manoma, kad jis sudegė, nes likusių plytų detalės yra smarkiai apdegusios.

Kasinėjimus atlikęs archeologas Mindaugas Brazauskas teigė, kad radiniai daug ką liudija apie Palangos praeitį.

„Tai dar kartą patvirtina, kad Palanga XVI amžiuje nebuvo tik mažas žvejų kaimelis, tai jau buvo gyvenvietė su miestelio požymiais“, – sakė M.Brazauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.