Bylas aplaidžiai tyrusi Panevėžio prokurorė skundžiasi dėl skirtos nuobaudos

Tarnybinę nuobaudą dėl blogai tirtų bylų gavusi ir Vilniaus apygardos administraciniame teisme bylą dėl jos pralaimėjusi Panevėžio apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė toliau bando įrodyti, kad buvo nubausta nepagrįstai.

J.Gališanskytė mano, kad tarnybinė nuobauda jai skirta nepagrįstai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Gališanskytė mano, kad tarnybinė nuobauda jai skirta nepagrįstai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 4:36 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:36 PM

Ji apskundė Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui ir prašo, panaikinti generalinio prokuroro įsakymą, kuriuo jai skirta nuobauda – kvalifikacinio rango pažeminimas. 

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėtas bylas tirianti A.Gališanskytė savo kolegų taikinyje atsidūrė po advokatės Dianos Dūdienės skundo.

Buvusio prokuroro Mindaugo Dūdos žmona teigė, kad A.Gališanskytė ją neteisėtai persekioja vadinamojoje Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) byloje.

D.Dūdienei, kuri tuo metu buvo LKF advokatė, buvo pareikšti įtarimai dėl padėjimo sukčiauti ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Advokatė ilgai tampyta po policiją ir prokuratūrą, tačiau vėliau įtarimai jai panaikinti. Pradėjus tirti A.Gališanskytės veiksmus, paaiškėjo, kad prokurorė saviveikla užsiima ne tik LKF byloje.

Atlikusi tarnybinį patikrinimą Generalinė prokuratūra nustatė, kad A.Gališanskytė, organizuodama ir kontroliuodama LKF bei kitas bylas, padarė net devynis tarnybinius nusižengimus.

Ji ne kartą pažeidė Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimus, buvo šališka, piktnaudžiavo jai suteiktais įgaliojimais, netinkamai atliko prokuroro pareigas, neužtikrino, kad ikiteisminiai tyrimai būtų atlikti išsamiai ir per trumpiausią laiką, kad jie nebūtų vilkinami, nepriėmė sprendimų dėl jų krypties ir jų ribų.

„A.Gališanskytė iš esmės nevadovavo ikiteisminiams tyrimams, nereagavo į tai, kad nurodytų ikiteisminių tyrimų trukmė yra neadekvati atliktų proceso veiksmų apimčiai, nedavė ikiteisminio tyrimo pareigūnams privalomų nurodymų ir toleravo jų neveikimą, baudžiamojo proceso pažeidimus“, – rašoma Generalinės prokuratūros tarnybinio patikrinimo išvadoje.

Tai ne vieninteliai A.Gališanskytės nusižengimai. Patikrinus, kaip ji tvarkosi su jai pavestomis bylomis, paaiškėjo, kad prokurorė ne tik pati nevykdė aukštesnių prokurorų priimtų sprendimų, bet ir visiškai nekreipė dėmesio į tai, kad jos pačios pavedimų nevykdo pareigūnai, kurie buvo atsakingi už bylų tyrimą.

Tarnybinio patikrinimo išvadose teigiama, kad ikiteisminio tyrimo tyrėjai nekreipė dėmesio į A.Gališanskytės pavedimus atlikti tam tikrus tyrimo veiksmus ir ignoravo prokurorę, ilgą laiką iš viso nieko neveikdami.

Dėl to bylų tyrimai buvo vilkinami, o „geraširdė“ prokurorė į tai nekreipė dėmesio, nors galėjo surašyti įspėjamuosius raštus pareigūnams ir iškelti jiems drausmės bylas.

Pradėjus jos darbo patikrinimą, A.Gališanskytė, kaip paaiškėjo, bandė išsisukti meluodama. Pateisindama savo ir pareigūnų neveikimą, keliuose prašymuose pratęsti ikiteisminio tyrimo terminą ji nurodė tikrovės neatitinkančius duomenis, teigė, kad negalėjo atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmų, nes jie esą yra susiję su kitomis bylomis.

Dėl visų pažeidimų A.Gališanskytė buvo nušalinta nuo LKF bylos tyrimo. Jį baigė ir bylą teismui perdavė Šiaulių apygardos prokuratūra, o prokurorei šių metų kovo 22 dieną skirta nuobauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.