Laisvės premiją siūloma teikti V. Landsbergiui ir V. Adamkui

Seimo komisija trečiadienį apsisprendė, kam siūlo skirti Laivės premiją. 2017 metų sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą ją siūlo įteikti dviem asmenims – Vytautui Landsbergiui ir Valdui Adamkui. Galutinį žodį dar turės tarti Seimas.

V.Landsbergis ir V.Adamkus.<br>Montažas
V.Landsbergis ir V.Adamkus.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-14 12:35, atnaujinta 2018-02-09 22:40

„Komisijos sprendimas yra siūlyti teikti Seimui balsuoti už tokį pasiūlymą, kad 2017 metais sausio 13-ąją būtų įteiktos dvi premijos – 2015 metų, nes nebuvo įgyvendintas įstatymas praėjusiais metais, ir 2016 metų.

2015 metų – profesoriui Vytautui Landsbergiui, kaip ir buvo teikta, o 2016 metų – Valdui Adamkui“, – po posėdžio sakė komisijos pirmininkė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pasak pirmininkės, iš viso buvo septyni kandidatai gauti 2016 metų premiją. Tarp jų – V.Adamkus, disidentė Nijolė Sadūnaitė ir kiti asmenys. „Akivaizdžiai didesnė dalis buvo už V.Adamkų – penki komisijos nariai“, – teigė pirmininkė.

Dėl V.Landsbergio sprendimas buvo priimtas bendru komisijos narių sutarimu. Laisvės premijos skyrimas Seimui bus teikiamas skubos tvarka. Ketvirtadienį seniūnų sueiga turėtų nuspręsti dėl datos.

Seimo komisija pernykštei premijai gauti buvo pasiūliusi V.Landsbergį, tačiau tą siūlymą atmetė praėjusios kadencijos Seimas.

Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną. Premija siekia 5 tūkst. eurų. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

Pirmoji Laisvės premija buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, antroji – Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui politiniam kaliniui Antanui Terleckui.

Trečioji – pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjui, arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui. Ketvirtoji premija įteikta Lenkijos disidentui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu