Šiauliuose apdovanoti Pasaulio tautų teisuoliais pripažintos šeimos artimieji

Izraelio Valstybės ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas trečiadienį Šiaulių Gegužių progimnazijoje „Jad Vašem“ Pasaulio tautų teisuolių medaliu ir garbės raštu apdovanojo Mižutavičių šeimą, kuri Antrojo pasaulinio karo metais, nepaisydama mirtino pavojaus, gelbėjo žydus nuo nacių genocido.

Dominykas ir Stanislava Mižutavičiai apdovanojami po mirties.
Dominykas ir Stanislava Mižutavičiai apdovanojami po mirties.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 4:26 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:37 PM

Dominykas ir Stanislava Mižutavičiai apdovanojami po mirties, tad apdovanojimą priėmė jų anūkas Andrius Rakickas.

Mižutavičių šeima garbingą apdovanojimą pelnė už tai, kad Antrojo pasaulinio karo metais priglaudė ir rūpinosi net keturiais žydų kilmės asmenimis.

Šiaulių gete kalėję, vėliau į darbo stovyklą perkelti Mejeris Rotholcas ir Chaimas Mejerovičius, sužinoję apie žydams gresiantį mirtiną pavojų, bėgo į miškus ir iš ten pasiekė Mižutavičių namus.

Čia jiems buvo suteiktas prieglobstis. Tuose pačiuose namuose jau kurį laiką slapstėsi Dina Faktarovski ir Sara Vinikaitė, kurios taip pat kaip ir jaunuoliai, visiškai nepažinodamos ūkininkų Mižutavičių, išdrįso jų prašyti pagalbos.

D. ir S.Mižutavičiai rūpinosi ir maitino nuskriaustuosius tol, kol jiems nebegrėsė pavojus. „Tomis tamsiomis dienomis jie buvo saulės spindulys, žmoniškumo blyksnis. Tose vietose, kur buvo uždaromos durys, jie atidarydavo langus. Laikotarpiu, kuriuo dominavo diktatoriškas žiaurumas bei visuomenės bejėgiškumas, jie ištiesdavo ranką praradusiems viltį. Jie gelbėjo žydų gyvybę tuo metu, kai žydo gyvybė buvo bevertė“, – apie Pasaulio tautų teisuolius kalbėjo Izraelio valstybės ambasadorius A.Maimonas.

Pasaulio tautų teisuolio vardą Izraelio Valstybė suteikia žmonėms, kurie Antrojo pasaulinio karo metais labai rizikingomis aplinkybėmis gelbėjo persekiojamus žydų tautybės asmenis.

Memorialinis institutas Katastrofos kankiniams ir didvyriams atminti Jad Vašem apdovanoja žydų gelbėtojus Pasaulio tautų teisuolių medaliais, kuriuose išgraviruoti žodžiai „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“. Jų garbei Izraelyje esančioje Teisuolių alėjoje pasodinamas medis.

2016 m. sausio 1 d. duomenimis, 889 Lietuvos piliečiai yra pripažinti Pasaulio tautų teisuoliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.