Vilniaus gimnazijoje – moksleivių maištas dėl atleisto mokytojo

Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos moksleiviai ir mokytojai šią dieną prisimins dar ilgai. Palaikydami iš darbo, kaip sakė mokiniai, neteisėtai atleistą mokytoją, jie užbarikadavo mokyklos duris ir pareiškė nesitrauksiantys tol, kol lietuvių kalbos mokytojas ir klasės auklėtojas Marius Janulevičius nebus grąžintas į darbą.

Oficiali mokytojo atleidimo iš darbo priežastis – netinkamas elgesys su mokyklos valytoja, tačiau moksleiviai mano, kad taip direktorė suvedinėjo asmenines sąskaitas.<br>D. Umbraso nuotr.
Oficiali mokytojo atleidimo iš darbo priežastis – netinkamas elgesys su mokyklos valytoja, tačiau moksleiviai mano, kad taip direktorė suvedinėjo asmenines sąskaitas.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 2:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:39 PM

Atleistas dėl asmeninio konflikto?

„Dėl asmeninių priežasčių išmetė iš darbo lietuvių kalbos mokytoją. Tas mokytojas yra žmogus, kuris sukūrė labai gerą mikroklimatą mokykloje, pas kurį visada galima ateiti pasikalbėti, kuris visada patars ir padės. Jis – kaip geriausias draugas“, – sakė abiturientė Arina.

Oficiali mokytojo atleidimo iš darbo priežastis – netinkamas elgesys su mokyklos valytoja, tačiau moksleiviai mano, kad taip direktorė suvedinėjo asmenines sąskaitas.

„Šiandien po dviejų pamokų visi mokiniai buvo suvaryti į aktų salę, ten buvo paskelbtas manifestas, kad mes daugiau negalime taikstytis su tokiomis sąlygomis, mes negalime žiūrėti pro pirštus į tai, kaip yra elgiamasi su mokytojais, mokiniais ir kokia yra atmosfera.

Tai po tų dviejų pamokų mokiniai išėjo iš mokyklos, užbarikadavome duris, stovėjome prie mokyklos, nes direktorė norėjo pabėgti iš mokyklos visą kaltę suversdama pavaduotojai. Mes rėkavome, streikavome, nešiojome vieni kitiems arbatos ir reikalavome grąžinti mokytoją į darbą“, – kalbėjo abiturientas Karolis.

Mokinius palaiko tėvai

Savo vaikus ir jų mokytoją palaikė ir moksleivių mamos, kurios sutartinai kartojo, kad vaikai myli mokytoją, kad jis puikiai moko vaikus ir tikrai nenusipelnė būti atleistas.

„Su direktore yra bėda. Šis mokytojas yra mano sūnaus auklėtojas. Vaikas labai myli tą mokytoją, džiaugiamės, kad puikiai bendrauja su juo, o čia įvyko asmeninis konfliktas su direktore ir ji atleido mokytoją, sugalvojusi kažkokią priežastį“, – sakė vieno iš moksleivių mama.

Direktorė vengė atsakyti

Paklausus pačios mokyklos direktorės Vaidutės Šumkauskienės, kodėl buvo atleistas mokytojas, ji tiesaus atsakymo vengė, tik kartojo, kad tai padarė vadovaudamasi Darbo kodeksu, dėl mokytojo darbo tvarkos pažeidimų.

„Tai yra darbo drausmės pažeidimai vadovaujantis Darbo kodeksu. Tai pasakyti, kokie tie pažeidimai, gali pats mokytojas. Aš atleidau už darbo drausmės pažeidimus, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos darbo kodeksu“, – tokius žodžius lyg prisukta lėlė kartojo mokyklos direktorė.

Mokytojas darbą atgaus

Tiesa, nors ir vengė atsakyti į klausimus, direktorė savo sprendimą dėl mokytojo pakeitė ir grąžino jį į darbą.

Beveik valandą su direktore bendravo Vilniaus miesto savivaldybės atstovai. Per pokalbį nuspręsta: mokytojas grąžinamas į darbą.

„Su direktore aptarėme situaciją, kuri šiandien iškilo dėl atleisto mokytojo. Vaikai sukilo, sureagavo, nes mokytojas vaikų mėgstamas. Pakalbėjome su direktore, ji pasakė savo nuomonę ir pripažino, kad sprendimas neadekvatus ir, ji atleidimą pakeitė drausmine nuobauda“, – kalbėjo Vilniaus miesto mero pavaduotojas švietimo klausimais Albertas Lakštauskas.

Tik sužinoję naujieną mokiniai puolė skambinti savo auklėtojui. Koridoriais lakstantys abiturientai neslėpė džiaugsmo.

„Mes paskambinome mokytojui ir pranešėme, kad jį grąžina į darbą. Jis negalėjo patikėti, vis kartojo, kad mes juokaujame, o mes vis tikinome, kad laimėjome ir pasiekėme savo“, – sakė gimnazijos koridoriuje sutikta abiturientė.

Savivaldybės atstovas sakė, kad direktorė mokytoją atleido dėl nepagarbaus elgesio su kitais mokyklos darbuotojais, kitaip tariant – dėl konflikto su mokyklos valytoja.

„Apšaukė, matyt, ją, kalbėjo nepagarbiai. Kol kas daugiau detalių nežinome, vyks atskiras tyrimas, kurio metu ir paaiškės viskas“, – sakė A.Lakštauskas.

Ar direktorei teks kokia nors atsakomybė, A.Lakštauskas pasakyti negalėjo, tik patikino, kad viskas paaiškės tiksliai išsiaiškinus situaciją.

Apie ryšius kalbėti nenorėjo

Vykstant mokinių ir direktorės konfliktui, pradėta garsiai kalbėti, kad ne vien dėl mokytojo atleidimo kyla klausimų. Pasirodo, toje pačioje mokykloje dirba ir direktorės vyras bei tėvas. Tiesa, V.Šumkauskienė ir apie tai nepanoro atvirauti. Uždavus klausimą apie šeimos narius, ji pirmiausia paminėjo mokytojo žmoną.

„Direktorės pavaduotoja ugdymui yra tiesiogiai atsakinga už ugdymą ir yra atleisto mokytojo žmona. Manau, kad tai turėtų rūpėti. Šią problemą sprendžiu, kreipiausi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, pavaduotoja nusišalinimo nesilaikė, supainioti vieši ir privatūs interesai“, – sakė direktorė.

Jai pakartojus klausimą apie tėvą ir vyrą, dirbančius toje pačioje mokykloje, V.Šumkauskienė tik stovėjo ir žiūrėjo į žurnalistus, nepratardama nė žodžio.

 “Kodėl neatsakote į klausimą?“ – žurnalistai paklausė direktorės.

„Jūs atsakymą žinote“, – trumpai atsakė direktorė. Dar patylėjusi ji atsakė, kad viešų ir privačių interesų ji nepainioja ir jokių teisės aktuose numatytų normų nėra pažeidusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.