Juozas Statkevičius iš Seimo išlėkė polkos žingsniu

„Valstiečių“ vedlio Ramūno Karbauskio planas aprengti vaikus tautiniais kostiumais sparčiai juda į priekį – tam pritarė ir aukštosios mados kūrėjas Juozas Statkevičius.

R.Karbauskio prašymu mados kūrėjas J.Statkevičiaus kurs tautinius kostiumus vaikams.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
R.Karbauskio prašymu mados kūrėjas J.Statkevičiaus kurs tautinius kostiumus vaikams.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 6:20 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:33 PM

Iš anksto neskelbtas „valstiečių“ frakcijos seniūno R.Karbauskio susitikimas su garsiuoju dizaineriu trečiadienį įvyko politiko kabinete parlamente ir užtruko bemaž valandą.

Pokalbyje dalyvavo ir drabužių kolekcijas kurianti Seimo narė „valstietė“ Greta Kildišienė.

Politiko idėja valstybės atkūrimo šimtmečio proga visiems Lietuvos vaikams iki septynerių metų padovanoti tautinius drabužius susižavėjęs J.Statkevičius jau pasiryžęs prie to prisidėti ir pažadėjo artimiausiu metu eskizų pavidalu pateikti tokio kostiumo viziją.

„Mano ir R.Karbauskio požiūris į tai, kaip viskas turėtų atrodyti, sutapo. Kitaip čia nebūčiau.

Dabar turiu viską apgalvoti, paruošti eskizus, surasti gamintojus“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo dizaineris.

Tautiniam kostiumui J.Statkevičius sentimentų jaučia ir todėl, kad būdamas vaikas juo vilkėjo eidamas Pirmosios komunijos.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, apie ketinimus vaikus papuošti tautiniais kostiumais savo vadovaujamame Seimo Kultūros komitete R.Karbauskis prabilo praėjusią savaitę.

Tuomet politikas svarstė, kad galėtų būti sukurti XXI amžiui derantys stilizuoti kostiumai, o šią jo viziją esą geriausiai galėtų įgyvendinti J.Statkevičius, naujausiai savo kolekcijai pasirinkęs kaimo ir tautinius motyvus.

Į šurmulį nekreipia dėmesio

Įtakingo politiko pastebėtas ir įvertintas drabužių kūrėjas trečiadienį „Lietuvos rytui“ džiugiai kalbėjo, kad sumanymas padovanoti vaikams tautinius kostiumus gali būti ypač sėkmingas būsimo valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo 2018-aisiais akcentas.

„Matyt, ir valdančioji partija nori tą savo „valstiečių“ vardą kaip nors įprasminti ir paryškinti. Nepaisant to, tai – puikiausia idėja. Reikia užkrėsti tautą ta liga – pamilti savo tautinį kostiumą. Nes jis tikrai nepelnytai pamirštas.

Gal vieniems atrodys vienaip, o kitiems – kitaip, tačiau tautiškumo banga labai sveikintina“, – entuziazmu tryško dizaineris.

Tai, kad R.Karbauskio sumanymas vertinamas prieštaringai, dizainerio negąsdina: „Matote, Lietuvoje žmonėms neduok pavalgyti, o duok pakalbėti. Bet, kaip sakoma, šuo loja, o karavanas eina.

Istorija parodys, ar tai buvo teisinga ir reikalinga, bet mes, lietuviai, juk negalime išsižadėti tautinio kostiumo, turime juo didžiuotis. Juolab kad tai nebus daroma iš mokesčių mokėtojų pinigų.“

Etiketės ant bet ko nekabins

R.Karbauskis buvo užsiminęs, kad iš viso reikėtų pasiūti apie pusantro šimto tūkstančių kostiumų. Tai atsieitų milijonus eurų, kurių valdančiajai partijai vadovaujantis milijonierius pats iš savo kišenės nesiruošia traukti, tačiau tikisi kitų verslininkų paramos.

J.Statkevičius dėl kostiumų skaičiaus nesibaimina.

Dizaineris taip pat tvirtino nesikrimsiąs ir dėl to, kad kai kam jo sukurtas drabužis gali nepatikti: „Aš dėl to jau seniai neišgyvenu.

Taip nebūna, kad visiems patiktų. Jei taip atsitiktų, vadinasi, kažkas negerai.

Bet galiu garantuoti, kad savo vardo ant etikečių lengvai nededu. Aš keliu labai aukštus reikalavimus ir rezultatas man turi patikti. Patikėkite, šitoje šalyje šį tą reiškia ne tik nacionalinis kostiumas, bet ir J.Statkevičiaus vardas.

Tai tikrai nebus bjauri moksleiviška uniforma kaip sovietmečiu, kurios mes nenorėjome nešioti.“

Tikisi neprašauti pro šalį

Drabužių kūrėjas tvirtino, jog svarbiausia, kad tautiniais kostiumais aprengti vaikai jaustųsi patogiai ir neatrodytų vienodai.

„Drabužiai turėtų atrodyti liaudiškai, bet medžiagos būtų patogios ir minkštos, lengvai skalbiamos. Aišku, kostiumas nebus superautentiškas. Bet juk mes ir negyvename amžiaus pradžioje.

Kiekvienas regionas galėtų turėti kokį nors savitą to regiono akcentą“, – įspūdžiais po pokalbio su „valstiečių“ vedliu dalijosi menininkas.

J.Statkevičius atskleidė, kad R.Karbauskį sužavėjusi naujausia jo drabužių kolekcija su etnografiniais motyvais buvo kuriama pasitelkus specialistus. Jie esą mados kūrėjui neturėjo priekaištų, nors dėl įspūdingo drabužių vaizdo buvo gerokai nutolta nuo autentiško kostiumo.

„Manau, kad pro šalį neprašausiu ir šįkart“, – savimi pasitiki didelio užsakymo sulaukęs dizaineris.

Prisiminė ir V.Landsbergį

Su „Lietuvos rytu“ kalbėdamas apie pokalbį su „valstiečių“ lyderiu J.Statkevičius užsiminė, kad vienas Lietuvos nepriklausomybės architektų Vytautas Landsbergis visą laiką ryši tautinį kaklaraištį, bet jam į galvą nešovė tokia mintis kaip R.Karbauskiui.

„Aš sveikinu naujas idėjas. Reikia baigti verkti ir verkti. Gal ta maža dovanėlė pakels nuotaiką?“ – svarstė dizaineris.

Beje, kilus aistroms dėl tautinių kostiumų vaikams, apie R.Karbauskio idėją savo nuomonę viešai pasakė ir konservatoriams vadovaujantis V.Landsbergio anūkas Gabrielius Landsbergis.

Politikas tada ironizavo, jog greitai galime prieiti prie to, kad Lietuvos sportininkai tarptautinėse varžybose bus aprengti ne sportine apranga, o tautiniais kostiumais: „Manau, kad mes prieisime ir prie to. Šita tautinių kostiumų tendencija, matyt, išsiplėtos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.