Linas Linkevičius prabilo apie Lenkijos akibrokštą Lietuvai

Po Lenkijos politikų akibrokšto Lietuvai Užsienio reikalų ministerija Vilniuje surengė spaudos konferenciją. Ministras Linas Linkevičius teigė, kad tai pavienių Lenkijos politikų iniciatyva ir tai nesudrums santykių su Lietuva.

Ministras L.Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Ministras L.Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 11:40 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:30 PM

„Mūsų ambasadoriai šiandien buvo susitikę su vicemaršalka (Ryszard Terlecki – Red. pastaba) Varšuvoje. Buvo pripažinta, kad tas įstatymas nukreiptas prieš totalitarizmo paminklus“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras mano, kad jis toliau bus svarstomas, bet greičiausiai be Lietuvos atvejų. „Jei tai yra pripažįstama kaip klaida, kas buvo pasakyta, tai mums to komentaro užtenka.

Manau, kad pats įstatymas bus svarstomas, tik nebebus šitų charakteristikų, kurios mus taip suneramino. Pataisos, kurios įnešė sumaištį, tikrai yra netinkamos. Tas buvo pripažinta ir pasakyta. Šis klausimas kaip ir uždarytas.

Mes atidžiai turime stebėti situaciją. Manau, kad tikrai pavieniai asmenys ar parlamentarai, ar kiti, jie tikrai nesudrums to proceso, kuris dabar šiuo metu vyksta“, – teigė L.Linkevičius.

Turėtų susėsti ekspertų tarybos

Pripažįstama, kad atšalę Lietuvos ir Lenkijos santykiai, todėl juos būtina gerinti. Pasak ministro, turėtume reguliariai vykdyti ekspertų tarybas saugumo, gynybos ir švietimo srityje.

„Yra labai daug klaidinančios informacijos. Esu įsitikinęs, kad mes pasistūmėjome į priekį tvarkant gimnazijų reikalus ir atliepiant bendruomenių interesus. Bet perteikiama gana iškreipta informacija ir atrodo, kad čia labai sudėtinga būtų“, – sakė L.Linkevičius.

Tik kartu susėdę ekspertai, ministro nuomone, eliminuos interpretacijas, neteisingas žinias ir kalbės faktais. Pasak L.Linkevičiaus, nuo nesikalbėjimo gimsta problemos.

Ministras pažymėjo, kad Lietuvos Užsienio reikalų ministerija ir Prezidentūra nuolat bendrauja su Lenkijos institucijomis. „Bet norisi grįžti į realų ir normalų ritmą, kur specializuoto tarybos būtų įtrauktos, juo labiau, kad esame kaimynai“, – teigė ministras.

„Paradoksalu, kad įvyko toks nelabai malonus atvejis, bet jis vis dėl to laimingai baigėsi šiuo atveju, kaip ir reikėjo tikėtis. Todėl šia tema galima pabaigti komentarus ir susitelkti į bendrą darbą“, – sakė L.Linkevičius.

Lenkų parlamentas išbraukė iš darbotvarkės

„Lietuvos rytas“ ketvirtadienį paskelbė, kad kaimyninės Lenkijos valdžia siekia įtvirtinti nuostatą, jog lietuviškas nacionalizmas – tokia pat totalitarinė ideologija ir santvarka kaip ir fašizmas, kurį propaguoti griežtai draudžiama.

Kilus šurmuliui mūsų šalies diplomatiniuose ir politiniuose sluoksniuose – šis klausimas iš lenkų parlamento darbotvarkės ketvirtadienį buvo išbrauktas.

Lietuvos ambasada Varšuvoje skalambijo pavojaus varpais ir beldžiasi į visų svarbiausių institucijų Vilniuje duris dėl Lenkijos Seime svarstomų įstatymų pataisų. Jose lietuvių ir ukrainiečių nacionalistai prilyginami vokiečių naciams ar rusų šovinistams.

Didelę baimę mūsų šalies diplomatams kelia ir šis sulyginimas, ir tai, jog Lenkijoje iškils pavojus kone visiems lietuviškiems paminklams ar istorinių įvykių įamžinimo vietoms.

Sunerimęs dėl šių pataisų Lietuvos ambasadorius Varšuvoje Šarūnas Adomavičius trečiadienį išsiuntė skubų laišką į Vilnių.

Tarp laiško adresatų – Prezidentūra, visa Užsienio reikalų ministerijos vadovybė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo Užsienio ir Europos reikalų komitetų pirmininkai Juozas Bernatonis bei Gediminas Kirkilas, Vyriausybės kanceliarija, premjero Sauliaus Skvernelio komandos nariai ir net Krašto apsaugos ministerijos vadovybė. Prašydamas, kad V.Pranckietis nusiųstų laišką Lenkijos Seimui ir Senatui, Š.Adomavičius labiausiai nuogąstauja, jog tomis įstatymo pataisomis būtų galima manipuliuoti.

Seimo vicepirmininkas ir Europos reikalų komiteto vadovas G.Kirkilas „Lietuvos rytui“ patvirtino gavęs Š.Adomavičiaus laišką ir tvirtino, kad diplomatiniais kanalais Lietuvos valdžia jau esą „pareiškė susirūpinimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.