Saulius Skvernelis: „Šildymo PVM lengvata nėra socialiai teisinga“

Premjeras Saulius Skvernelis „Žinių radijuje“ sakė, kad sunkiausi tapus ministru pirmininku yra priprasti prie apsaugos ir smarkiai padidėjusio darbo krūvio. Tiesa, tai nėra vieninteliai dalykai, dėl kurių premjerui tenka sukti galvą.

„Tiems, kam tikrai reikia lengvatos, kurių pajamos mažos, savivaldybėse yra sukauptos lėšos kompensacijoms. Kompensavimo mechanizmas tikrai yra“, – kalbėjo premjeras.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
„Tiems, kam tikrai reikia lengvatos, kurių pajamos mažos, savivaldybėse yra sukauptos lėšos kompensacijoms. Kompensavimo mechanizmas tikrai yra“, – kalbėjo premjeras.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 8:39 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:33 PM

Lengvata – socialinė nelygybė

Naujasis finansų ministras Vilius Šapoka aiškiai pasiūlė nepratęsti šildymo PVM lengvatos. Panašu, kad jam pritaria ir S.Skvernelis.

„Mes turime pripažinti, kad šita lengvata nėra socialiai teisinga, ypatingai kalbant apie šildymą“, – sakė ministras pirmininkas.

Kaip sakė S.Skvernelis, nors 62 proc. Lietuvos gyventojų gyvena daugiabučiuose, didelė dalis jų už šildymą mokėti išgali, jų pajamos tai leidžia. Be to, tie žmonės, kurie negyvena daugiabučiuose, o nuosavuose namuose, kuriuos šildo kietu ar kitu kuru, tokios lengvatos taip pat negautų.

„Tiems, kam tikrai reikia lengvatos, kurių pajamos mažos, savivaldybėse yra sukauptos lėšos kompensacijoms. Kompensavimo mechanizmas tikrai yra“, – kalbėjo premjeras.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys, parlamentaras Kęstutis Masiulis sakė, kad PVM lengvatos šildymui nepratęsimas, būtų smūgis viduriniajai klasei. Premjeras sakė su tokiais konservatoriaus žodžiais nesutinkantis, nes tai, pasak jo, tik politikavimas.

S.Skvernelis ne kartą uždavė klausimą: „Ar tikrai reikia paramos tiems, kurie gali susimokėti? Jei atrodo teisinga, kad lengvatą gauna žmonės, turinti 200 kvadratinių metrų ar didesnius butus, tai galime pratęsti.“

Tiesa, premjeras neslėpė manantis, kad jei Seime bus balsuojama dėl lengvatos, ji tikrai bus pratęsta. „Vyriausybė 2017 metų biudžete nenumatė nė vieno euro PVM lengvatai. Jei Seime bus priimta pratęsti, priiminėjant biudžetą reikės surasti tuos trūkstamus, nenumatytus milijonus“, – kalbėjo premjeras.

Akcizą didinti būtina

Dar vienas sprendimas, apie kurį garsiai kalba naujoji Vyriausybė – akcizo silpniems alkoholiniams gėrimams didinimas. Nors ir buvo skelbta, kad tai į valstybės biudžetą atneštų papildomų 40 mln. eurų, S.Skvernelis sakė, kad tai nėra pagrindinis tikslas. „Visokių yra rizikų ir grėsmių, bet mes pagrindiniu tikslu laikome ne biudžeto didinimą, o alkoholio prieinamumo mažinimą. Manau, kad 2017 metais šis sprendimas yra reikalingas ir turi būti priimtas.

Pusė litro alaus pabrangtų 11 ar 14 euro centų. Tai tikrai nebūtų priežastis kažkam bankrutuoti. Vakar Vyriausybė priėmė sprendimą iki metų galo išanalizuoti, kaip akcizo pakėlimas paveiktų mūsų ekonomiką ir jei rezultatų nebus, Vyriausybė tą sprendimą stabdys“, – kalbėjo Saulius Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus