Seimo Ekonomikos komitetas pritarė Konkurencijos įstatymo pakeitimams

Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį posėdyje apsvarstė Konkurencijos įstatymo pakeitimo įstatymo projektą.

Įstatymo pakeitimai apibrėš naują žalos atlyginimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įstatymo pakeitimai apibrėš naują žalos atlyginimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 11:35 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:30 PM

Įstatymo projekto tikslai – į Lietuvos teisę perkelti nuostatas, reglamentuojančias žalos, padarytos konkurencijos teisės pažeidimais, atlyginimą, kad nukentėję fiziniai ir juridiniai asmenys (verslas) Lietuvoje turėtų ne mažiau palankias galimybes reikalauti visos konkurencijos teisės pažeidimais padarytos žalos atlyginimo.

Kaip nurodoma Europos Komisijos ataskaitoje, nukentėję asmenys ES kasmet dėl neveiksmingo privataus konkurencijos teisės įgyvendinimo negauna apie 23 milijardus eurų kompensacijų.

Vertinant kitais skaičiais, vien dėl kartelinių susitarimų (pavyzdžiui, susitarimų dėl kainos nustatymo) vartotojai ir kiti nukentėję asmenys ES kasmet patiria nuo 13 iki 37 milijardų eurų tiesioginių išlaidų.

Įstatymo projektu siekiama reglamentuoti specialias konkurencijos teisės pažeidimais padarytos žalos atlyginimo normas, kurios sudarytų didesnes galimybes nukentėjusiems asmenims įrodyti pažeidimą (neteisėtus veiksmus) ir dėl jo patirtą žalą. Taip pat siūloma patikslinti Konkurencijos įstatymo nuostatas, kad Suteiktos valstybės pagalbos registras būtų viešas.

Komitetas pritarė Seimo narių grupės pasiūlymui, kuriuo siekiama padidinti Konkurencijos tarybos finansavimą.

Siūloma numatyti, kad už pranešimų apie koncentraciją nagrinėjimo paslaugų teikimą ūkio subjektai mokėtų ne rinkliavas į valstybės biudžetą, o užmokesčius Konkurencijos tarybai, kadangi esamas valstybės rinkliavų reglamentavimas neužtikrina realių itin sudėtingo pobūdžio Konkurencijos tarybos darbo nagrinėjant tokius pranešimus ir prašymus, sąnaudų padengimo.

Siekiant teisinio reguliavimo suderinamumo, komiteto nariai įregistravo atitinkamas Rinkliavų įstatymo pataisas (Nr. XIIIP-212), kurios turėtų būti priimamos kartu su Konkurencijos įstatymo pakeitimo įstatymo projektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.