Juozas Pundzius stebuklingai pralobo, tėvo name radęs milžinišką sumą?

Paveldėtame būste aptikote krūvą pinigų ir kitokio turto, bet bijote bėdų dėl neteisėto praturtėjimo? Kvieskite antstolį. Kauno medikas Juozas Pundzius tikina taip ir pasielgęs.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriui J.Pundziui kol kas neteks sėstis į teisiamųjų suolą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriui J.Pundziui kol kas neteks sėstis į teisiamųjų suolą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2016, 5:28 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:02 PM

Rudenį į Seimą nepatekęs ilgametis Kauno klinikų vadovas 62 metų profesorius J.Pundzius šią savaitę sulaukė džiugios žinios – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai nutarė nekelti jam baudžiamosios bylos dėl neteisėto praturtėjimo.

Šių metų spalį kilo skandalas dėl profesoriaus turtų – deklaracijoje jis nurodė iš savo tėvo gydytojo, Plungės garbės piliečio Aloyzo Pundziaus paveldėjęs pinigų ir turto, kurio vertė viršija 1,5 mln. eurų.

Tačiau A.Pundzius savo 2002 metais pateiktoje deklaracijoje nurodė turintis tik 158,1 tūkst. litų (45,7 tūkst. eurų) vertės nekilnojamąjį turtą, o piniginių lėšų – 9664 litus (2779 eurus).

Atvyko su antstoliu

2014 metų sausį mirus 91 metų A.Pundziui, visas jo turtas atiteko vienam iš šešių jo vaikų – J.Pundziui.

Profesorius tikina, kad praėjus trims mėnesiams į paveldėtą namą Plungėje atvyko su Kauno antstoliu Raimundu Stanislausku. Šis čia užfiksavo didelį turtą – 110 tūkst. eurų, 350 tūkst. litų, 7 tūkst. JAV dolerių, 13 aukso ir 10 sidabro monetų, 11 aukso laužo gabaliukų.

Gelbėja skylėti įstatymai

Kokie aitvarai sunešė turtus J.Pundziaus tėvui?

Mokesčių inspektoriai neaptiko legalių A.Pundziaus pajamų šaltinių, iš kurių būtų galima sukaupti tokias sumas.

Konstatuota, kad yra neteisėto praturtėjimo požymių, tačiau žmogus jau mirė, tad jam bylos neiškelsi.

„Kilo abejonių, ar tas turtas iš tikrųjų priklausė A.Pundziui.

Bet kaip dabar tai įrodyti? Mirusio žmogaus juk neapklausi.

Negauta duomenų, kad J.Pundzius žinojo ar galėjo žinoti, jog jo tėvas įgijo turtą iš neteisėtų pajamų“, – FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius „Lietuvos rytui“ paaiškino, kodėl atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl J.Pundziaus galimo neteisėto praturtėjimo.

A.Packevičius neslėpė, jog atsisakant pradėti ikiteisminį tyrimą dėl J.Pundziaus daug įtakos turėjo antstolio R.Stanislausko dokumentas, kuriame užfiksuotas turtas A.Pundziui priklausiusiame name Plungėje.

Lietuvoje nėra įstatymo, kuris įpareigotų paveldėtojus įrodyti, jog jiems paliktas turtas buvo įgytas teisėtais būdais.

Todėl kiekvienas neteisėtai praturtėjęs asmuo, pasikvietęs antstolį, turi galimybę suvaidinti, jog turtas priklausė velioniui.

„Tokių atvejų pasitaiko“, – paklaustas, ar antstoliai kviečiami į paveldėtus būstus dėl didelio turto užfiksavimo, „Lietuvos rytui“ patvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Veiklos analizės ir planavimo skyriaus vedėjas Kęstutis Dirsė.

Sūnui paliko visą turtą

Kandidato į Seimą deklaracijoje J.Pundzius nurodė, jog jam tėvas paliko 752 tūkst. eurų santaupų, tačiau testamente konkreti suma nebuvo įvardyta.

„Visą savo turtą, kad ir kur jis būtų ir iš ko susidėtų, po mirties palieku savo sūnui Juozui Pundziui“, – tokią valią 2008 metais išreiškė A.Pundzius.

Po jo mirties 2014 metų balandį antstolis R.Stanislauskas nufotografavo ant A.Pundziaus namo stalo pluoštus eurų, dolerių, litų, krūvas aukso ir sidabro.

R.Stanislauskas nenoriai prisiminė įvykius Plungėje, kai teko vykti į J.Pundziaus paveldėtą tėvo būstą.

„Negaliu atskleisti, kas vyko tarp manęs ir kliento, tai – slapta“, – pareiškė antstolis.

R.Stanislauskas tik užsiminė, kad panašūs atvejai jam ne naujiena, – vieną sykį turto buvo aptikta net kurmio išraustoje landoje.

Pinigų lietus nustebino ir patį J.Pundzių?

* Šių metų spalį kilus triukšmui dėl paveldėtų milžiniškų turtų dar nebuvo žinoma, kad didelė dalis gėrybių aptikta J.Pundziaus tėvo namuose po jo mirties.

* Iki šiol neaišku, kur profesorius aptiko tėvo esą kauptus pinigus ir auksą – sienoje, po grindimis ar kitoje slaptavietėje.

* Medikas pareiškė tiesiog suklydęs pildydamas deklaraciją ir tikino palikimą perėmęs įstatymo nustatyta tvarka, viską fiksuojant antstoliui.

* „Neatkreipiau dėmesio į faktą, kad anksčiau Mokesčių inspekcijai pateiktoje deklaracijoje nepažymėjau, jog kai kurie sandoriai nėra pabaigti, tad sistema automatiškai tokias sumas litais pavertė sumomis nauja valiuta – eurais. Kitaip sakant, visos sumos automatiškai padidėjo beveik 3,5 karto“, – aiškino profesorius.

* J.Pundzius pareiškė, jog patikslino privačių interesų deklaraciją.

* Kaunietis negalėjo tiksliai paaiškinti, kaip jo tėvui pavyko sukaupti tokias santaupas, – net ir supainiojus valiutas susidaro didžiulė suma. Anot J.Pundziaus, jam taip pat buvo netikėta, jog paveldėjo 752 tūkst. litų.

* Nors finansinių nusikaltimų tyrėjai nusprendė nekelti bylos dėl neteisėto J.Pundziaus praturtėjimo, mokesčių inspektoriai taško mįslingoje turto paveldėjimo istorijoje dar nepadėjo.

* „Šiuo metu kontrolės veiksmai tęsiami“, – „Lietuvos rytui“ pranešė Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė Ernesta Razbadauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?