Naujo socialdemokratų lyderio paieškos: moterys pasirinko V.Blinkevičiūtę

Naujo Socialdemokratų partijos vadovo rinkimai vyks tik pavasarį, bet buvusios parlamentarės Birutės Vėsaitės vadovaujama šios partijos moterų sąjunga jau turi savo favoritą.

V.Blinkevičiūtė svarsto galimybę siekti partijos pirmininko posto, bet atsisakyti europarlamentaro mandato nesiruošia.
V.Blinkevičiūtė svarsto galimybę siekti partijos pirmininko posto, bet atsisakyti europarlamentaro mandato nesiruošia.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2016, 10:04 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:06 PM

Nelaukdamos, kol taryba šeštadienį patvirtins tiesioginių rinkimų tvarką, socialdemokratės nusprendė juose iškelti 53 metų europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės kandidatūrą į partijos pirmininkus.

Apie tokį prieš savaitę priimtą sprendimą portalui patvirtinusi Socialdemokračių moterų sąjungos pirmininko pavaduotoja Orinta Leiputė aiškino, kad buvo aptariami ir kiti viešumoje minimi galimi kandidatai. „Bet pasirinkome V.Blinkevičiūtę, kuri galėtų puikiai susitvarkyti su šiuo darbu – ji turi europinio darbo patirties ir yra gerai vertinama visuomenėje“, – buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės privalumus vardijo O.Leiputė.

V.Blinkevičiūtė sąjungos tarybos posėdyje nedalyvavo, tačiau O.Leiputė neabejojo, kad europarlamentarė sieks partijos pirmininko posto.

Jai taip pat nekeliama sąlyga tapus partijos pirmininke atsisakyti europarlamentaro mandato. „Tokio reikalavimo nesvarstėme. Manau, kad jai pavyktų suderinti abi šias pareigas. Iki šiol kitų partijų lyderiams sunkiai sekėsi vadovauti iš Briuselio, bet turime tik vyrų patirtį“, – svarstė partijos Kauno skyriui vadovaujanti buvusi parlamentarė.

Partijai diriguotų iš Briuselio

Pati V.Blinkevičiūtė neslėpė, kad jai yra malonus bičiulių įvertinimas. „Esu joms dėkinga, bet koks bus mano sprendimas šiandien dar negaliu atsakyti“, – portalui sakė politikė.

Tačiau europarlamentarė pripažino, jog galimybę kandidatuoti svarsto rimtai.

V.Blinkevičiūtė taip pat leido aiškiai suprasti, kad jeigu būtų išrinkta pirmininke, partijai diriguotų iš Briuselio. „Viskas priklausys nuo to, ar sugebėčiau, ar bus įmanoma jausti šalies politinį pulsą dirbant Europos parlamente“, – paklausta, kas lems jos sprendimą, vardijo V.Blinkevičiūtė.

Anot politikės, jos kandidatavimas priklausys ir nuo to, ar partija bus vieninga, ar bus ir didesnis skyrių palaikymas. „Į daug dalykų dar neturiu atsakymų, o nesu tas žmogus, kuris bet kur neria stačia galva“, – sakė socialdemokratė.

Bet ji neatskleidė, ką paremtų partijos pirmininko rinkimuose, jeigu pati juose nedalyvautų. „Kas bebūtų, jį palaikysiu, nes be to negalima tikėtis gerų rezultatų“, – sakė V.Blinkevičiūtė.

Neoficialiomis žiniomis, jos kandidatūrą į partijos pirmininkus jau nusprendė kelti ir keli skyriai Alytaus apskrityje. Vienas tokių esą yra Lazdijų skyrius, tačiau jo vadovas Saulius Petrauskas šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė.

Leisis į kelionę po skyrius

Neoficialiai kalbinami socialdemokratai neabejojo, kad kai kurie partijos skyriai gali iškelti ir dabartinio lyderio Algirdo Butkevičiaus kandidatūrą.

Buvęs premjeras po pralaimėtų rinkimų yra pareiškęs, kad nesieks būti perrinktas, tačiau kai kurie jo bičiuliai neatmeta, kad A.Butkevičius gali pakeisti nuomonę, jeigu sulauktų skyrių palaikymo.

Kalbama, kad artimiausiu metu socialdemokratų lyderis planuoja lankytis daugelyje skyrių, tačiau gali būti, kad A.Butkevičius nuspręs bendražygius agituoti už Jonavos mero postą į ūkio ministro portfelį išmainiusį Mindaugą Sinkevičių.

A.Butkevičius jį yra įvardijęs kaip galimą savo įpėdinį. 32 metų M.Sinkevičius taip pat neatmeta tokios galimybės. „Neslėpsiu, galvoju kandidatuoti, jei ir kiti skyriai matytų, kad aš, nors ir būdamas jaunas, be to, iš provincijos, galėčiau būti tinkamas pirmininkas ir turėčiau palaikymą. Matau galimybę į šias pareigas kandidatuoti ir būdamas meru“, – anksčiau „Lietuvos rytui“ yra sakęs M.Sinkevičius, bet neslėpė, kad lengviau šio posto būtų siekti tapus ministru.

Tarp galimų kandidatų neoficialiai yra minimas ir Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, taip pat – europarlamentaras Zigmantas Balčytis. Partijos Pagėgių skyrius kandidatu į partijos pirmininkus jau pasiūlė parlamentarą Artūrą Skardžių.

Neatmetama, kad tarp kandidatų gali būti ir buvęs partijos rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas, taip pat – Seimo vicepirmininku šią savaite išrinktas Mindaugas Bastys.

Turi patvirtinti rinkimų tvarką

Oficialus kandidatų kėlimas turėtų prasidėti po to, kai šeštadienį Socialdemokratų partijos taryba patvirtins tiesioginių rinkimų tvarką. Ji numato, kad skyriai, kurių yra 60, galės iškelti po vieną kandidatą, kuriam slaptu balsavimu turės pritarti susirinkimas arba taryba.

Projekte teisė iškelti kandidatą taip pat numatyta Socialdemokratų moterų sąjungai.

Planuojama, kad kandidatai bus keliami iki vasario pradžios. Iškeltiems kandidatams būtų skiriamas kiek daugiau kaip mėnuo agitacijai, o balsavimas įvyktų balandžio pradžioje ir truktų tris dienas – ketvirtadienį, penktadienį bei šeštadienį.

Projekte numatyta, kad partijos pirmininko rinkimai bus laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvaus trečdalis visų partijos narių, o išrinktu bus laikomas tas kandidatas, kuris surinks daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių narių balsų arba ne mažiau kaip penktadalį visų rinkėjų balsų.

Pagal siūlomą tvarką, jeigu rinkimams bus pasiūlyti vienas arba du kandidatai ir nė vienas jų negaus pakankamai balsų, kandidatai turės būti siūlomi iš naujo. Tam bus skiriamos ne daugiau kaip dvi savaitės.

Jeigu į pirmininkus pretenduos daugiau kaip du kandidatai, bet nė vienas jų nesurinks daugiau kaip pusės balsų, po dviejų savaičių bus rengiamas antrasis balsavimo turas ir laimėtoju skelbiamas daugiau balsų surinkęs kandidatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.