Už blogai nuvalytus šaligatvius baudžia, o už gatves – ne. Kodėl?

„Sostinė“

Mėgstantiems burbėti dėl nenuvalytų gatvių vilniečiams ši savaitė buvo ypač palanki.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėgstantiems burbėti dėl nenuvalytų gatvių vilniečiams ši savaitė buvo ypač palanki.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 17, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:07 PM

Ne, kelininkų technikos tai neliečia, nors paskui šiuolaikiškus valytuvus ir barstytuvus į gatves išvažiuoja ir sovietiniai automobiliai MAZ.

Blogiau, kad nepakito gatvių tvarkdarių įpročiai. Kai po trečiadienio nakties snygio iš visų sostinės gatvių pylėsi skundai dėl netvarkos, vienas adresas niekur nebuvo minimas.

Tiksliau, paminėtas tik kartą, smigtelint savivaldybei. Tai – Europos aikštė.

Europos aikštę kiemsargiai ir kastuvais, ir technika pavyzdingai gremžė nuo ankstyvo ryto. Kad tik po savivaldybės langais atrodytų kaip vasarą. Kol keli vilniečiai neparašė pačiam merui R.Šimašiui: „Gal užteks to farso, kai visas miestas skendi sniege?“

Niekur nebuvo matyti ir sniegą vežančių sunkvežimių, nors gatvėse jo susikaupė pakankamai ir net Gedimino prospekte teko bristi. Bet tik ne V.Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės rūmų. Tai – bene vienintelė vieta mieste, iš kur sniegas buvo išvežamas.

Savivaldybė dar žiemos pradžioje pademonstravo, kad ne tik grūmoja gatvių tvarkytojams, bet ir pamoko juos. Taip nutiko privačioms įmonėms „Mano aplinka“ ir „Stebulė“.

Savivaldybės išsiųsti tikrintojai nustatė daugiau kaip 850 pažeidimų – net pusšimčiu daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Tikrintojai piktinosi: iškritus pirmajam sniegui, buvo likę nenuvalyta daugiau kaip 30 proc. kiemų. „Mano aplinkai“ ir „Stebulei“ už netinkamai atliktus darbus nebus sumokėta daugiau kaip 80 tūkst. eurų.

Už nekokybiškai atliktą darbą savivaldybė šias įmones baudė ir pernai, joms nesumokėjusi daugiau kaip 151 tūkst. eurų. Mat šaligatviai turi būti valomi iškart, vos nustojus snigti.

Esą skolos šioms įmonėms nėra tokios didelės, kad kiemsargiai galėtų dirbti atmestinai.

Palaukite, bet kur yra trečioji gatves prižiūrinti įmonė – „Grinda“? Neteko girdėti, kad ji būtų nubausta už prastai nuvalytas gatves.

Paaiškinimas paprastas: skirtingai nei „Mano aplinka“ ir „Stebulė“, „Grinda“ yra savivaldybės įmonė. Tai negi saviškius bausi?

Todėl tik pradėjus snigti iš savivaldybės pilasi pranešimai, kad gatves valo maksimalios kelininkų pajėgos. Vėliau dėstoma, kiek su žiemos stichija besigrumiantys kelininkai atliko reisų, kiek išvažiavo valytuvų ir barstytuvų, kiek tonų išbarstyta smėlio ir druskos mišinio.

O pabaigoje savivaldybė patikslina, kad gatvės turi būti pradedamos valyti nustojus snigti, jos privalo būti nuvalytos ir pabarstytos per 8 valandas.

„Atsižvelgdami į vilniečių lūkesčius kelininkai šiuos reikalavimus stengiasi įveikti anksčiau“, – vis geresnį vaizdą gatvėse mato savivaldybė.

Tad ko triukšmauja M.Počobuto, V.Sezemano ir dar tikrai ne vienos gatvės gyventojai, aiškindami, kad gatvės šalia jų namų šiemet dar nė karto nebuvo valytos?

Šalia pavyzdingai nugremžtos Europos aikštės dangoraižyje plušantys savivaldybės valdininkai to tikrai nesupras.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.