Žudiko Romo Zamolskio žmona atakuoja Vladimirą Putiną

Teismais ir teisėsauga nusivylusi Rusijoje įkalinto lietuvio Romo Zamolskio 46 metų žmona Svetlana Miakotina ryžosi akibrokštui. Ji išsiuntė laišką prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame teigia, kad kartu su savo vaikais atsisako Rusijos pilietybės.

Rusė S.Miakotina negaili gerų žodžių sutuoktiniui lietuviui R.Zamolskiui.
Rusė S.Miakotina negaili gerų žodžių sutuoktiniui lietuviui R.Zamolskiui.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-12-18 10:51, atnaujinta 2018-02-09 21:58

Daugybę skundų įvairioms institucijoms dėl vyro įkalinimo prirašiusi, bet tik formalius atsakymus iš jų gaunanti S.Miakotina nusprendė likti žmogumi be pilietybės.

Daugiau kaip dvejus metus sutuoktinio kalte netikinti moteris į kovą dėl jo išlaisvinimo įtraukė ir savo vaikus – jų vardu išsiuntė laišką V.Putinui, o sulaukusi nepaguodžiančio atsakymo tėškė: „Man nereikalinga tokia valstybė.“

„Pranešu, kad mes atsisakome pilietybės ir nesame atsakingi už tai, kad Rusija pažeidinėja įstatymus visoje Žemėje“, – V.Putinui adresuotame laiške parašė S.Miakotina.

Piktinasi vyro įkalinimu

Keturių lapų rašte moteris teigia, kad yra pakraupusi nuo Rusijos teisėsaugos pareigūnų veiksmų – jie kankina suimtuosius, muša versdami prisipažinti, grasina mirtimi, o teismai sprendimus priima tokius, kokie reikalingi aukštiems valdininkams, bet visiškai neatsižvelgia į bylos aplinkybes.

Taip, pasak S.Miakotinos, buvo elgiamasi ir su jos 46 metų vyru. Nuo 2014-ųjų, kai R.Zamolskis buvo sulaikytas ir uždarytas į tardymo izoliatorių, jis esą laikomas nežmoniškomis sąlygomis, mušamas, jam grasinta, kad jo žmona ir vaikai bus nužudyti, todėl jis ir parašęs prisipažinimą dėl visų įtarimų.

Nors teisme vyras neigė nusikaltęs ir papasakojo, kokiomis aplinkybėmis buvo išgautas prisipažinimas, teisėjai esą nieko nenorėjo girdėti.

V.Putinas pavadintas melagiu

„Jį, R.Zamolskį, Rusijos valdžia pasmerkė neteisėtai, nekaltas žmogus buvo nuteistas kalėti 15 metų“, – laiške prezidentui rašo S.Miakotina.

Dėl tokių teisėsaugos veiksmų S.Miakotina skundžiasi praradusi viską, ką kartu su šeima kūrė ir turėjo: „Rusijos valdžia mus nubaudė, pasmerkė skurdui ir atėmė teisę į orų gyvenimą.“

Negailima kritikos ir pačiam prezidentui. S.Miakotina vadina V.Putiną melagiu ir mano, kad jis nevykdo savo pareigų.

„Prezidentas V.Putinas negali būti Rusijos konstitucijos garantas ir saugoti piliečių teisių į laisvę ir žmonių teises, nes šioje šalyje konstitucija neveikia, įstatymai negalioja.

Šalyje yra visiška netvarka, joje neegzistuoja žmogaus teisės, neegzistuoja saugumo garantijos ir tai vyksta ne tik su mano vyru, bet su daugybe Rusijos piliečių“, – piktinasi S.Miakotina.

Nusivylė ir kalinio duktė

S.Miakotinos kantrybė trūko gavus atsakymą iš prezidento administracijos, kuriai buvo išsiųstas jos devynerių metų dukters Intiridikos Miakotinos ir septynmečio sūnaus Ridiko Miakotino prašymas padėti be maitintojo likusiai šeimai.

Prašymas V.Putino administraciją pasiekė, bet iš jos gautas atsakymas R.Zamolskio artimiesiems nepatiko.

Analitikos ir teisės departamento patarėjas S.Miakotinos vaikams atsakė, kad pagal Rusijos konstituciją teismai yra savarankiški ir kad įstatymai nenumato, kad jiems kas nors galėtų daryti įtaką ir kontroliuoti.

„Teismai vykdo savo darbą patys, nepriklausomai nuo kieno nors valios ir vadovaudamiesi tik įstatymais. Bet koks kišimasis į teisėjų veiklą yra baudžiamas“, – rašoma S.Miakotinos ir R.Zamolskio vaikams.

„Aš suprasčiau, jeigu tokį laišką gautų suaugęs žmogus, bet juk laišką rašė vaikas.

Šioje šalyje visa valdžia tik ir atsirašinėja bendromis frazėmis, nors ne kas kitas, o prezidentas skiria teisėjus ir turėtų kontroliuoti jų darbą“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo S.Miakotina.

Atsakymu iš V.Putino administracijos, pasak moters, labiausiai nusivylė jos duktė.

Skaitydama raštą ji esą pasakė: „Parašė daug, bet nieko naudingo. Kažkoks beprasmis atsakymas.“

Tėvą pavadino auksiniu

R.Zamolskio vaikai laiške V.Putinui skundėsi, kad jų tėvas buvo sulaikytas prieš dvejus metus, tačiau iki šiol su juo neleidžiama pasimatyti.

Išvysti tėvą jie galėjo tik teismų pradžioje ir pabaigoje, ir tai tik pro durų tarpą, o kol vykdavo posėdžiai, buvo priversti valandų valandas sėdėti teismo koridoriuose.

Laiške Intiridika ir Ridikas taip pat negailėjo šiltų žodžių tėvui, kuris Lietuvoje įtariamas aštuoniomis žmogžudystėmis ir keliais pasikėsinimais nužudyti.

„Jis turi auksines rankas ir auksinę širdį. Jis pats geriausias žmogus Žemėje, mes be jo negalime gyventi“, – gyrė tėvą vaikai ir pasakojo, kaip su juo žaisdavo ir kartu dirbdavo ūkyje, kuris po R.Zamolskio sulaikymo žlugo.

Prabilo apie patriotiškumą

Matyt, norint įsiteikti Rusijos prezidentui nevengta ir politikos. Abu vaikai rašė, kad didžiausia šventė jų namuose buvo sovietinės pergalės Antrajame pasauliniame kare diena – gegužės 9-oji.

Šią dieną R.Zamolskis ūkį papuošdavo Rusijos vėliavėlėmis, kartu su vaikais žygiuodavo, dainuodavo karines dainas. „Tėtis mums daug pasakodavo apie karą“, – rašoma laiške V.Putinui.

Užsimenama ir apie Rusijos himne esančius žodžius „tautos išmintis“.

„Kur ta išmintis? Ar kad iš vaikų atimtų tėvus? Ar tam, kad viską griautų? – klausė laiške R.Zamolskio vaikai ir kreipėsi į V.Putiną: – Mes prašome paleisti mūsų tėtį gyvą. Padėdami mums, jūs padėsite visai šaliai, nes tada mums ir žmonėms bus suteikta viltis. Mes laukiame jūsų sprendimo.“

Apie užsakomąsias žmogžudystes jau tylima

* Ilgus metus ieškomiausiu Lietuvos nusikaltėliu vadintas R.Zamolskis Rusijoje yra nuteistas dėl šešių nusikaltimų – plėšimų panaudojant šaunamuosius ginklus, pasikėsinimo nužudyti ir neteisėto ginklų laikymo.

* Pats R.Zamolskis prisipažįsta tik dėl vieno jų – ginklų laikymo. Kitus nusikaltimus, dėl kurių nuteistas, jis vadina prieš jį surengta provokacija.

* R.Zamolskio atžvilgiu Rusijoje atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas, kuriame jis įtariamas pasikėsinimu nužudyti.

* 2014 metų rugpjūtį, kai lietuvis buvo sulaikytas Jekaterinburge, Rusijos teisėsaugininkai kalbėjo, kad R.Zamolskis yra įvykdęs ne vieną užsakomąją žmogžudystę, tačiau praėjus daugiau nei dvejiems metams įtarimų dėl to jam nepateikė.

* Susigrąžinti R.Zamolskį nori ir Lietuva, tačiau Rusija į mūsų šalies prokurorų prašymus neatsako.

* Jei R.Zamolskis kada nors bus išsiųstas, S.Miakotina su vaikais pasiryžusi atvažiuoti į Lietuvą.

* „Aš jo niekada nepaliksiu. Važiuosiu paskui jį nors į pasaulio kraštą“, – „Lietuvos rytui“ sakė Jekaterinburgo griežtojo režimo kolonijoje bausmę atliekančio R.Zamolskio žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.