„Laisvės“ gimnazijoje apsilankęs Remigijus Šimašius pasiuntė žinią mokytojams

Situacija Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje, kai dėl atleisto mokytojo į maištą sukilo mokiniai, o po to iš kėdės buvo išversta ir direktorė, vis dar nerimsta. Pirmadienį šioje mokykloje lankėsi Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Remigijus Šimašius lankėsi „Laisvės“ gimnazijoje.
Remigijus Šimašius lankėsi „Laisvės“ gimnazijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 2:49 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:46 PM

Prieš vykdamas į gimnaziją jis pasidalino žinute savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje:

„Vykstu į Laisvės gimnazijos bendruomenę. Keletas dalykų, kuriuos darome Vilniuje, ir kuriuos dar kartą noriu pabrėžti.

Mano žinia moksleiviams ir jų tėvams: mokykla yra dėl Jūsų, todėl visada sakykite savo nuomonę ir ją ginkite. Jei tai darysite laiku ir dalykiškai, tuomet nereiks užsirakinėti ir aštriai konfliktuoti.

Mano žinia mokytojams: jūs dirbate dėl moksleivių, ir tai yra Jūsų pareiga. Nebijokite peržengti ribas, jei tai padės moksleiviams gauti geresnes akademines ar žmogiškumo pamokas. Neleiskite, kad įsisenėjusios negerovės Jus išguitų iš mokyklos, arba įklampintų mokyklą į biurokratijos ir švogerizmo liūną.

Mano žinia mokyklų vadovams: visi žinome, kad švietime viskas priklauso nuo mokytojų. O nuo ko priklauso mokytojai? Nuo Jūsų. Jūs esate tam, kad moksleiviai gautų gerą išsilavinimą, o geri mokytojai būtų gerbiami.

Dar mokyklų vadovams:

– Jūsų giminių darbas Jūsų vadovaujamoje įstaigoje ar be koks kitas nepotizmas nėra normalu. Tokia praktika turi būti baigta.

– Gynybinė reakcija į problemas mokykloje nėra normalu. Tai silpno vadovavimo ir problemų nesprendimo ženklas. Būkite drąsūs ir tiesūs.

– Skaidrumo stoka nėra normalu. Tai dažniausiai slepia negražius dalykus, ir jie Vilniuje nėra bei nebus toleruojami.

Kurkime mokyklą, į kurią norisi eiti (mokiniams ir mokytojams), kuria norisi didžiuotis visai bendruomenei!“

Ragino atsikratyti „švogerizmo užtaisu“

  Apsilankęs gimnazijoje meras sužinojo ir apie naujų „Apple“ kompiuterių klasę, į kurią jau ilgą laiką mokiniai nebuvo įleisti, ir apie stalo teniso stalą, kuris buvo patrauktas, nes neva trukdė.

„Visi dalykai buvo daromi priešingai, nei savivaldybė skatina daryti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Vilniaus miesto meras.

Jis taip pat pabrėžė, kad reikia atsikratyti „švogerizmo užkrato“, kuris, pasak mero, yra ne vienoje mokykloje.

„Su juo tikrai reikia pabaigti, nes nėra normalu, kai mokyklos direktorės sutuoktinis ir pavaduotojos sutuoktinis dirba toje pačioje mokykloje. Ir šiuo atveju nėra labai svarbu, ar tai geri mokytojai, nes tai yra nuodingas ir sprogstamas užtaisas, – sakė sostinės meras R.Šimašius.

Maištas dėl atleisto mokytojo

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad skandalas Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje kilo, kai direktorė Vaidutė Šumkauskienė iš darbo atleido mokinių mylimą lietuvių kalbos mokytoją Marių Janulevičių.

Direktorė tokį savo sprendimą teisino netinkamu mokytojo elgesiu su valytoja, tačiau moksleiviai tikino, kad taip V.Šumkauskienė suvedinėjo savo asmenines sąskaitas. Įsiutę dėl tokio direktorės sprendimo vaikai užbarikadavo mokyklos duris ir sakė nesitrauksią, kol M.Janulevičius nebus grąžintas į darbą.

Tą pačią dieną mokykloje apsilankė savivaldybės atstovai. Pokalbio su jais metu V.Šumkauskienė nusprendė grąžinti mokytoją į darbą, tačiau dar tą patį vakarą apsigalvojo, o jau kitą dieną atvykusi į savivaldybę pasirašė sutikimą palikti direktorės kėdę.

Tiesa, ar M.Janulevičius darbą atgaus kol kas lieka neaišku. Pasak Vilniaus miesto mero patarėjo švietimo klausimais Alberto Lakštausko, bus vykdomas tyrimas, kuris ir parodys ar mokytojas gali grįžti į „Laisvės“ gimnaziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.