Gimnazistų tėvai šokiruoti: mokykloje pamatė vaizdą, kuris grąžino į sovietmetį

„Neišsiskirk iš kitų. Būk su jais. Dėvėk uniformą!“ – prieš akis Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje iškyla plakatas su tokiu užrašu ir beveide figūra. Šį sovietmetį menantį plakatą išvydę gimnazistų tėvai pasipiktino, kad šiuolaikiniai vaikai raginami pamiršti individualumą ir tokiais būdais esą bandoma panaikinti socialinę nelygybę.

Gimnazistų tėvai šokiruoti: mokykloje pamatė vaizdą, kuris grąžino į sovietmetį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gimnazistų tėvai šokiruoti: mokykloje pamatė vaizdą, kuris grąžino į sovietmetį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 5:28 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:44 PM

Tėvai retoriškai klausė: kaip galima XXI amžiuje skatinti neišsiskirti? Ar tokie Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos plakatai yra normalus dalykas?

Gimnazijos vadovybė atšovė, kad tai istorijos projekto apie tarpukario propagandos metodus dalis, tačiau prie plakato jie tiesiog pamiršo apie tai paminėti.

Mokyklą pavadino diktatoriška

Gimnazisto mama nustėro išvydusi tokį plakatą. Moteris aiškino, kad ji palaiko mokyklos uniformas, tačiau vaikai negali būti auklėjami atsisakyti savo nuomonės ir prarasti išskirtinumo.

„Nesame prieš uniformas ir suprantame, kad jas reikia vilkėti. Ji drausmina ir vaikus suvienodina gerąja prasme, kad nebūtų ten mados šou. Bet į plakatą pažiūrėjome ne per uniformos prizmę.

Mokykla nori, kad vaikai neturėtų savo nuomonės, kad nebūtų kitokie. Kalbama apie viską: šukuoseną, elgesį, pažiūras, mąstymą, gebėjimą ir galimybę reikšti savo nuomonę, bendravimo kultūrą. Mokykla yra be galo griežta ten, kur nereikėtų. Yra labai metodiška, struktūriška ir diktatoriška.

Mokykla turi labai daug įsisenėjusių bėdų. Tai puikus šios mokyklos atspindys. Tiesiog jų vizitinė kortelė“, – sakė gimnazisto motina (vardas ir pavardė žinomi. – Red.).

Pasak tėvų, mokykloje vis dar vyrauja sovietiniai auklėjimo metodai. Pasigirdus nuogąstavimams dėl plakato, mokyklos vadovybė pradėjo dėstyti, kad tai mokinių atliktas darbas ir pamokos dalis. Tėvai piktinosi, kad kaltė suverčiama vaikams, nors mokyklos administracija turėtų suvokti, jog tokie plakatai tampa ugdymo įstaigos veidu.

„Jei mokaisi apie Hitlerį, neapkabinėsi visos mokyklos jo veidu, nes buvo tokia pamoka. Reikia nukabinti tokį plakatą, o ne palikti mokyklos koridoriuje, nes jis akivaizdžiai auklėja jaunąją kartą ir transliuoja mokyklos poziciją“, – piktinosi motina.

Pasak pašnekovės, tokie dalykai mokykloje atsiliepia jauniems žmonėms, todėl jie baigę mokyklas skuba emigruoti ir ieško demokratiškesnės visuomenės, kurioje galėtų išsiskleisti. Lietuvoje daug kas dar neišlipę iš „ano laikotarpio“.

Mero pavaduotojas: „Ne vieta ir ne tokie laikai“

Vilniaus miesto mero pavaduotojas Valdas Benkunskas įvertino mokykloje kabantį plakatą: toks, kuris agituoja už uniformas ir pateikiamas kaip neva socialinės nelygybės panaikinimo priemonė, neatrodo nei šiuolaikiškas, nei labai adekvatus.

„Gal čia nuo sovietinių laikų paėmė propagandinį plakatą ir pakeitė. Manau, kad čia ne kokių nors argumentų dėl uniformų pateikė, bet diskredituoja pačią idėją. Tikrai negyvename tokioje visuomenėje, kur reikėtų naudoti tokius argumentus dėl uniformų. Ne vieta ir ne tokie laikai“, – sakė mero pavaduotojas.

Vilniaus miesto savivaldybė plakato klausimą palieka apsvarstyti pačiai Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenei. „Gaila, kad tokiais atvejais, kai akivaizdžiai nepataikoma ar perlenkiama lazda, akys krypsta į savivaldybės kaip steigėjos pusę. Mes tai panaudosime kaip pavyzdį, kad kiti nedarytų tokių klaidų“, – teigė V.Benkunskas.

Gimnazijos vadovybė: „Mes pasimokėme“

Laikinai Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos direktoriaus pareigas einantis Rytis Komičius:

„Toks plakatas yra, jis ir šiandien kabo mūsų gimnazijoje. Tai mokinių projektas istorijos dalykui. 10 klasės mokiniai pagal ugdymo programas šiuo metu analizuoja tarpukarį ir kokia propaganda tuo metu buvo vykdoma.

Jų darbas – atlikti propagandinius projektus siekiant, kad įvyktų kokie nors teigiami pokyčiai, bet naudojant tuos metodus, kokie buvo taikomi kalbant apie propagandą. Tokie projektai buvo inicijuoti pačių vaikų ir jie patys padarė. Yra visa eiga, kaip jie vėliau turi išanalizuoti, kokį poveikį sukūrė, ką tas projektas pakeitė mokyklos bendruomenėje.

Gali būti, kad primena (sovietmetį – Red.). Mes sekame informaciją, kuri sklinda viešojoje erdvėje. Paėmus iš konteksto gali būti įvairių interpretacijų, bet visi mokiniai žino, kad tai istorijos projektas. Mes smarkiai nesureikšminome to dalyko ir neribojame nei vaikų saviraiškos, nei laisvės.

Man atrodo, kad tai šiek tiek išpūstas burbulas, kuris irgi veikia šiuo metu gimnaziją, nes mokiniai jau po pirmų paviešinimų viešojoje erdvėje atbėgo ir klausė: kas čia bus? Ar turėtume kaip nors reaguoti? Jaučiame vaikų nerimą, ypač mokinių tarybos, mokinių seniūnų savivaldos. Klausia: ar mūsų direktorę nušalins? Ar čia kas nors bloga padaryta? Mes blogo nematome, nes čia ugdymo tikslais. Žinome komentarų motyvus. Mokinys, kuris išplatino, turi tam tikrų motyvų.

Mūsų vienintelė bėda – mes prie plakato neparašėme, kad tai yra istorijos projektas. Dėl to ir kilo tas nesusipratimas. Mes pasimokėme iš tos situacijos ir ji tikrai daugiau nesikartos.

Mes praėjusią savaitę susitikome su istorijos mokytoja eksperte Jūrate Litvinaite aptarėme šį klausimą. Ji taip pat sutiko, kad prierašas turėtų būti, ir ta situacija šiuo metu tvarkoma. Vaikai patys nukabino plakatus, nes jie sunerimę, ir pakeis juos, bus su papildomu prierašu, kad tai yra istorijos kontekstas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.