Valentinas Mikelėnas: Civilinio kodekso pataisos kelia pavojų žodžio laisvei

Seimo priimtos Civilinio kodekso

V.Mikelėnas įžvelgė nemažai Civilinio kodekso pataisų trūkumų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Mikelėnas įžvelgė nemažai Civilinio kodekso pataisų trūkumų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 11:01 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:49 PM

„Aš manau, kad yra pavojus, jis gali sukelti problemų. Pirmiausia, į pirmą vietą iškeliamas žalos atlyginimas, tuo tarpu senoji redakcija pirmiausia kalba apie neturtinius atlyginimo būdus, o projektas visų pirma kalba apie turtinės žalos atlyginimą“, – pirmadienį po susitikimo Prezidentūroje žurnalistams sakė V.Mikelėnas.

Jis taip pat sakė, jog „Seimas šiek tiek paskubėjo, priimdamas šitas pataisas“. „Keičiamas ne paprastas teisės aktas, o Civilinis kodeksas, man keista, kad nebuvo derinama su Civilinio kodekso priežiūros komitetu Teisingumo ministerijoje“, – sakė V.Mikelėnas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį su ekspertais aptarė Civilinio kodekso pataisas dėl viešų asmenų įžeidimo. Žurnalistai prašo jas vetuoti, nuogąstaudami, kad įstatymas gali paskatinti politikus skųstis teismams dėl kritikos.

Kaip po susitikimo sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė, prezidentės sprendimas – vetuoti ar pasirašyti pataisas – bus paskelbtas artimiausiomis dienomis.

Seimas pataisas priėmė argumentuodamas, kad įžeidimą išbraukus iš Baudžiamojo kodekso, už jį reikia numatyti civilinę atsakomybę. Žiniasklaidos atstovams užkliuvo, kad keičiant įstatymą buvo atsisakyta išlygos, jog atsakomybė netaikoma, kai informacijos netikslumai atsiranda siekiant sąžiningai informuoti apie viešo asmens valstybinę ir visuomeninę veiklą.

Beveik 100 žurnalistų ir redaktorių prašo palikti anksčiau galiojusią nuostatą, tikindami, kad ji užtikrina tinkamą interesų pusiausvyrą tarp teisės skleisti informaciją ir teisės ginti garbę ir orumą.

„Ją panaikinus, kandi kritika ar menki informacijos netikslumai gali tapti pagrindu persekioti žurnalistus ir kitus asmenis“, – teigiama iniciatorių pranešime spaudai.

Kai kurie politikai teigia, kad nerimas dėl žodžio laisvės yra nepagrįstas. Seimo narys konservatorius Stasys Šedbaras sako, kad nuostata Vyriausybės iniciatyva įtraukta atsižvelgiant į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką, tad ji būtų taikoma bet kokiu atveju, o ribą tarp kritikos ir įžeidimo visada vertintų teismas.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad įstatymą Seimas turbūt turės tobulinti, nes dabartinę formuluotę galima interpretuoti skirtingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.