Kairieji Algirdui Butkevičiui užkūrė pirtį

Socialdemokratų gretose įsiplieskę nesutarimai dėl jų lyderio Algirdo Butkevičiaus paskutinę minutę iš „valstiečių“ išsiderėtos Ūkio ministerijos ir toliau skaldo kairiuosius, dalis kurių yra nepatenkinti trupiniais nuo valdžios stalo.

A.Butkevičius teigė nesavavaliavęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius teigė nesavavaliavęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 6:47 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:41 PM

A.Butkevičiui ir jo pavaduotojai Irenai Šiaulienei teko partijos etikos prievaizdams aiškintis dėl elgesio per derybas, kai socialdemokratams pasiūlyta Socialinės apsaugos ir darbo ministerija buvo iškeista į Ūkio.

Į Etikos ir procedūrų komisiją kreipęsi kai kurie Vilniaus socialdemokratai bičiulius kaltina pažeidus statutą – esą jie nepaisė partijos sprendimų ir su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu susitarė dviese.

Skundo autoriai rėmėsi atskirąją nuomonę dėl užkulisinių derybų pareiškusių Algirdo Syso, Juliaus Sabatausko, Gintauto Palucko ir Andriaus Palionio teiginiais, kad apie įvykusius ministerijų mainus buvo sužinota tik susėdus prie derybų stalo.

Tačiau A.Butkevičius aiškino, kad erzelį keliantys derybininkai iki pabaigos nedalyvavo partijos valdybos posėdyje, taip pat teigė nesavavaliavęs: „Kai per derybas buvo paklausta, ar sutinkame su pasiūlytomis ministerijomis, niekas neprieštaravo.“

I.Šiaulienė anksčiau tvirtino, kad išgirdęs apie nė vienos ūkinės ministerijos negavusių socialdemokratų nepasitenkinimą koalicijos partneriams mainus pasiūlė pats R.Karbauskis. Beje, pastarasis tada pagrasino nutraukti derybas, jeigu kairieji teiks ultimatumus.

Panašiai A.Butkevičius ir I.Šiaulienė dėstė ir etikos sargams, bet pastarieji tuo negalėjo įsitikinti – partijos valdybos posėdžio protokolas yra, tačiau jame neatsispindi vykusios diskusijos.

„Komisijos sprendimas buvo atidėtas iki sausio vidurio, kol situaciją įvertins valdyba. Ji turėtų išnagrinėti derybininkų pareiškimą dėl atskirosios jų nuomonės, tada bus aiškesnis vaizdas, ar buvo pažeidimų. Dabar buvo pasakyta „op“ neperšokus griovio.

Vis dėlto galima sakyti, kad pasiruošimas deryboms ir jų eiga buvo organizuota ne visai tinkamai. Atrodo, kad bičiuliai buvo prie vieno stalo, bet ne visi vienodai suprato, kas buvo kalbama“, – sakė partijos Etikos ir procedūrų komisijos vadovas Donatas Augulis.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, komisijos nariai svarstė, ar socialdemokratams nereikėtų pasitraukti iš valdančiosios koalicijos, jeigu būtų pripažinta, kad derybos dėl valdžios vyko pažeidžiant partijos statutą.

Bet D.Augulis mano, kad koalicijai grėsmės nėra, nes A.Butkevičius turėjo įgaliojimus pasirašyti koalicijos sutartį ir niekas neliudijo, jog partijos pirmininkas juos viršijo: „Piktybinio kenkimo ar vienašališko veikimo taip pat kol kas nenustatėme. Bet teorinė galimybė išlieka.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.