Petro Gražulio užmojis dėl Donaldo Trumpo papiktino Seimą: „Taip juokauti negalima“

„Tvarkietis“ Petras Gražulis antradienį Seime pateikė rezoliuciją dėl JAV išrinkto prezidento Donaldo Trumpo sveikinimo. Seime kilo pasipiktinimas, nes prezidentai sveikina prezidentus, o ne Seimas, tačiau trauktis nebėra kur – atmetus tokią rezoliuciją gali kilti skandalas ir atrodyti, kad Lietuva nepalaiko išrinkto prezidento.

Petras Gražulis apsijuokė prieš visą pasaulį: užsimojo pasveikinti Donaldą Trumpą.<br>Montažas
Petras Gražulis apsijuokė prieš visą pasaulį: užsimojo pasveikinti Donaldą Trumpą.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 5:13 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:33 PM

Parlamentarus papiktino ir kontroversiškas P.Gražulio parašytas tekstas, todėl Seimo nariai užsimojo parengti naują sveikinimo versiją. Užsienio reikalų komitetui pavesta suburti redakcinę komisiją ir sėsti prie naujojo teksto rašymo.

JAV gali nepraleisti pro akis

Liberalas Eugenijus Gentvilas mano, kad tokiomis rezoliucijomis galime ne tik apsijuokti prieš visą pasaulį, bet ir sugadinti diplomatinius santykius su JAV.

„Bandau įsivaizduoti, kaip dabar į tai žiūri Amerikos ambasada. Taip juokauti negalima. Neatmetu tikimybės, kad bent jau Jungtinių Valstijų valstybės departamento lygyje ši situacija bus išanalizuota.

Lietuva atrodys kaip džiunglių kraštas ir niekas nesigilins, kad yra toks Gražulis Seime ir „valstiečiai“, kurie palaikė šio klausimo įtraukimą į darbotvarkę. Nereikėjo jo įtraukti apskritai.

Lietuva, kaip solidi ES valstybė, laikydama Ameriką rimčiausia savo partnere, neturėtų taip nesolidžiai elgtis“, – žodžių į vatą nevyniojo liberalas Eugenijus Gentvilas.

Į Seimo darbotvarkę rezoliucija buvo įtraukta nesuderinus su Valstybės protokolo tarnyba, Užsienio reikalų ministerija, Prezidentūra ar Užsienio reikalų komitetu Seime.

Kodėl tik D.Trumpas?

Liberalas E.Gentvilas Seime posėdžio metu sukritikavo P.Gražulio iniciatyvą. „Nežinau, kodėl būtent Amerikos prezidentą nusprendėte sveikinti. Pavyzdžiui, pernai išrinkus A. Dudą (Lenkijos prezidentą. – Red.) mums labai svarbios, strategiškai reikšmingos valstybės prezidentu, iš jūsų nieko nebuvo girdėti“, – kirto liberalas.

Jis klausė, kaip „tvarkietis“ derina tarptautinių valstybinių santykių tradicijas, kai prezidentą sveikina šalies vadovas, o parlamentas toje vietoje išlieka nebylus, priimdamas labiau štai tokio pobūdžio rezoliucijas. Pasak liberalo, sveikinimo telegramų paprastai nesiunčia.

„Kaip čia jūs įvedate naujas diplomatinio tarptautinio bendradarbiavimo tradicijas tarp Amerikos Prezidento ir Lietuvos parlamento?“ – klausė E.Gentvilas.

„Tvarkietis“ P.Gražulis atkirto, kad santykių nesugadins ir nieko blogo Seimas nepadarys.

„Vis dėlto Jungtinės Amerikos Valstijos yra pasaulio lyderė, strateginė partnerė. Galbūt man tokia iniciatyva nebūtų kilusi, jeigu ne jūs, kai kurie politologai ir politikai, sakyčiau, labai įžūliai būtumėte kritikavę D. Trumpą, kad jis yra Rusijos vos ne agentas ir panašiai. Todėl čia toks truputėlį parodymas, kad klydome. Manau, kad santykius reikia mums palaikyti“, – aiškino P.Gražulis.

Tai yra ne sveikinimas, o romanas

„Valstiečių“ narys Eugenijus Jovaiša P.Gražulio sveikinimas yra „vertas romano, o ne sveikinimo“. „Vienu žodžiu, tekstas, mano galva, nėra tinkamas D. Trumpo pasveikinimui. Ten yra labai ginčytinų vietų“, – pareiškė E.Jovaiša.

Užsienio reikalų komiteto narys „valstiečių“ frakcijos atstovas Mindaugas Puidokas pažymėjo, kad tokio teksto Seimas negali tvirtinti ir reikėtų skirti Užsienio reikalų komitetui koreguoti rezoliucijos tekstą.

„Tikrai dabar mes patekome į tokią dviprasmišką padėtį, kai negalime balsuoti už, bet kartu ir negalime diplomatiškai balsuoti prieš, nes dabartinis tekstas nėra tikslus, jis nėra korektiškas. Aš pritariu akademikui E. Jovaišai ir kitiems kolegoms, kurie labai aiškiai tą dalyką įvardijo. Aš manau, kad tikrai reikėtų tada padaryti tas korekcijas Užsienio reikalų komitete ir, manau, kad su tuo turėtų sutikti ir gerbiamasis P. Gražulis. Tada jau galėtume galvoti apie tos rezoliucijos priėmimą“, – sakė M.Puidokas.

P.Gražulio pasiūlytas pirminis sveikinimo tekstas:

„Lietuvos Respublikos Seimas, įvertindamas nuoširdžius, ilgalaikius, istorinius Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) tautų saitus; pabrėždamas, jog JAV yra svarbiausia partnerė užtikrinant Lietuvos ir Baltijos valstybių saugumą, stabilumą bei gerovę; pripažindamas lemiamą JAV ir Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (NATO) vaidmenį užtikrinant saugumą ir stabilumą Europoje ir visame pasaulyje;

prisimindamas 2002 m. lapkričio 22 d. Vilniuje viešėjusio Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidento George‘o W. Busho kalboje išreikštą ryžtingą patikinimą, kad Lietuvos priešas taps ir JAV priešu; dėkodamas Jungtinėms Amerikos Valstijoms už nuolatinę ir ryžtingą JAV vykdytą Baltijos valstybių okupacijos nepripažinimo politiką; įsipareigodamas visomis išgalėmis stiprinti strateginį bendradarbiavimą su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis; garantuodamas Lietuvos pareigą aktyviai prisidėti prie NATO narių gynybos ir saugumo strateginės koncepcijos nuostatų įgyvendinimo;

nuoširdžiai sveikina Donaldą Trumpą išrinkimo JAV Prezidentu proga; linki visokeriopos sėkmės einant šias atsakingas pareigas bei įgyvendinant ambicingas ir didžias reformas; pabrėžia, kad Lietuva buvo, yra ir išliks patikima Jungtinių Amerikos Valstijų partnere Europoje ir Baltijos jūros regione.

Didi Amerika reiškia didžią Lietuvą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.