Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio nuomonės dėl PVM lengvatos išsiskyrė

Premjeras Saulius Skvernelis nepritaria ketinimui iki 2017-ųjų birželio pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centriniam šildymui. Savo ruožtu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio nuomonė – priešinga.

Premjeras Saulius Skvernelis nepritaria ketinimui iki 2017-ųjų birželio pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centriniam šildymui. Savo ruožtu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio nuomonė – priešinga.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis nepritaria ketinimui iki 2017-ųjų birželio pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centriniam šildymui. Savo ruožtu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio nuomonė – priešinga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 9:21 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:40 PM

„Premjero pozicija yra, kad lengvata šildymui neturėtų būti pratęsta“, – BNS sakė S.Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Atsidūrė skirtingose pusėse

Premjeras Seime kalbėjo, kad dabartinis PVM lengvatos taikymas yra socialiai neteisingas. „Su PVM lengvata mes remiame neefektyvius šilumos ūkius. Parėmėme Vilniaus energiją per trejus metus 23 mln eurų VIP vakarėliams, teniso kortams, prabangioms dovanoms. Ar mes turime tokius dalykus remti?“ – antradienį kalbėjo premjeras.

Pasak S.Skvernelio, lengvata nebūtų naikinama, tik bandoma ją atnaujinti ir skirti nepasiturintiems asmenims, o ne visiems gyventojams: „Šiandien tokiu būdu bandoma demonstruoti socialinį jautrumą, nors aš manau, kad alternatyvus pasirinkimas būtų tikrai socialiai teisingas“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Kodėl R.Karbauskis demonstruoja tokį „socialinį jautrumą“? „Tai ir klauskime Ramūno. Bet manau, kad šiandien esame tokioje situacijoje, kad „valstiečių-žaliųjų“ sąjungos balsų neužteks atmesti šitam įstatymui. Seimas apsispręs“, – sakė S.Skvernelis ir pažymėjo, kad R.Karbauskis elgiasi „ne populistiškai, o realistiškai“.

Lengvata taikoma ne visiems

Premjeras S.Skvernelis savo socialinėje „Facebook“ paskyroje įdėjo pamąstymus apie PVM lengvatą.

„Sakote, nieku gyvu negalima naikinti PVM lengvatos šildymui? Gerai, bet žinokite, kad:

Lengvata taikoma visiems be išimties. Taip pat ir tiems, kurie turi didelės vertės nekilnojamąjį turtą, erdvius ir prabangius butus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

Ji netaikoma žmonėms, gyvenantiems privačiuose namuose. Netaikoma tiems, kurie nesinaudoja centralizuotai tiekiama šiluma. Lietuva, žinote, – ne tik miestai ir daugiabučiai, bet ir miesteliai bei kaimai, kur žmonės gyvena individualiuose namuose, šildosi elektra, malkomis, anglimis. Apie jokias PVM lengvatas jie nėra net girdėję.

Smulkmena tokia: taikydami lengvatą sąmoningai stabdome senų ir „kiaurų“ daugiabučių modernizavimą. Paprastai tariant, švaistome energiją ir „šildome orą“, – skelbė premjeras.

S.Skvernelis klausė, kas prisiims atsakomybę už perduotus šilumos ūkius privatiems administratoriams? O kaip dėl audito metu nustatytų grobstymų, kai į šilumos kainą buvo įtraukiami vakarėliai, teniso kortai ar egzotinės kelionės? Tokia visai solidi suma eurų, kurie buvo panaudoti taikant tą pačią PVM lengvatą.

„Kodėl drąsios ir už žmonių interesus kovojančios savivaldybės turėjo atlaikyti tikrą „karą“, kol perėmė atgal šilumos ūkius? Ir staiga šiluma ten atpigo 20–40 procentų. Tai kam skirta PVM lengvata? Pasiturintiems žmonėms remti? Šilumos ūkius valdančioms bendrovėms? Ar visgi socialiai remtiniems žmonėms? Jeigu pastariesiems – tai siūlomas kompensavimo mechanizmas yra socialiai teisingas!

Lėšų nėra? Nešvaistykime jų kitoms reikmėms, jų skiriama daugiau nei pakankamai. Socialinės paramos teikimui savivaldybėms kasmet skiriama 228 mln. eurų. Iš šių lėšų 2015 metais liko nepanaudota daugiau kaip 125 mln. eurų, 2016-aisiais, prognozuojama, bus nepanaudota 141 mln. Tikrai trūksta lėšų?

Ir smagiausia dalis. Norite žinoti, kam savivaldybės naudoja šias lėšas? Parinkau keletą įdomesnių pavyzdžių:

– surinkti, transportuoti ir apdoroti komunalines atliekas regiono nepavojingų atliekų sąvartyne; – kapinių priežiūrai administruoti; – Baltijos jūros vandens kokybei gerinti vystant vandens nuotekų tinklus; – Savivaldybės administracijos darbui organizuoti; – išeitinei išmokai išmokėti (švietimo įstaigos vadovui); – saulės baterijoms įrengti Socialinių paslaugų centre; – žalos atlyginimo prievolei vykdyti (pagal teismo sprendimą); – savivaldybės kanceliarinėms prekėms įsigyti, kompiuterinių programų priežiūrai; – kreditiniams įsiskolinimams dengti; – kultūros centro mobiliai įgarsinimo sistemai įsigyti, slidinėjimo trasų inventoriui įsigyti; – dirbtuvių ir garažų pastatų nugriovimo darbams apmokėti; – paminklui Nepriklausomybės akto signatarui pastatyti; – Savivaldybės tarybos veiklai finansuoti, seniūnijų veiklai finansuoti; – kraštotyros muziejaus veiklai užtikrinti – vejos traktoriui įsigyti;

Ir paskutinis, man asmeniškai pats geriausias: Lietuvos atstovų dalyvavimui dainų konkurse „Eurovizija 2015“ dalinai finansuoti“, – skelbė S.Skvernelis.

R.Karbauskis lengvatai pritaria

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigiamai vertina premjero Sauliaus Skvernelio siūlymą nepratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centriniam šildymui, tačiau pripažįsta, kad Seime nepakanka balsų jį palaikyti.

„Aš manau, kad tai yra nuosekli Vyriausybės pozicija, ir tai yra teisinga pozicija, tačiau Seime tam sprendimui (palaikyti – BNS) aiškiai neužtenka balsų, nes opozicija ir pozicijos dalis mano kitaip. Todėl mes antradienį sutarėme, kad mūsų frakcija (šiuo klausimu – BNS) balsuos laisvai“, – BNS sakė R.Karbauskis.

„Bus sprendimas pratęsti lengvatą, dėl to, kad mes žinome, kaip kitos frakcijos ruošiasi balsuoti“, – pridūrė jis.

Antradienį Seimas spręs

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius prieštarauja ir mano, kad PVM lengvata turi išlikti.

„Noriu aiškiai pabrėžti, kad dėl PVM lengvatos šildymui Socialdemokratai yra vieningi. Ši lengvata turi išlikti. Džiugu girdėti, kad šį, mūsų partijos inicijuotą, siūlymą palaikys ir koalicijos partneriai.“

Pirmadienio vakarą valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis sakė, kad šios lengvatos galiojimas bus pratęstas iki birželio.

Parlamentarai antradienį galutinai apsispręs, ar iki vasaros pratęsti PVM lengvatinio tarifo centralizuotai šilumai galiojimą.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis – 21 procentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.