Kultūros komitetui suskaudo galvą ir dėl vilkikų vairuotojų

Pailginus privalomąją karinę tarnybą šauktiniai galėtų būti mokomi ne tik gintis nuo priešų, bet ir vairuoti vilkikus. Apie tai prakalbo „valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis.

R.Karbauskis prakalbo ir apie tai, kad galbūt tikslinga svarstyti sovietmečiu buvusią galimybę šauktinius išmokyti vairuoti vilkikus, kad baigę tarnybą jie turėtų profesionalaus vairuotojo pažymėjimą.<br>J.Stacevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.
R.Karbauskis prakalbo ir apie tai, kad galbūt tikslinga svarstyti sovietmečiu buvusią galimybę šauktinius išmokyti vairuoti vilkikus, kad baigę tarnybą jie turėtų profesionalaus vairuotojo pažymėjimą.<br>J.Stacevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-22 10:20, atnaujinta 2018-02-09 21:18

Nacionalinio saugumo strategijos projektą vakar svarstęs Seimo Kultūros komitetas pritarė jo vadovo R.Karbauskio siūlymui į švietimo įstaigas grąžinti privalomąjį karinį ugdymą.

Toks siūlymas yra įrašytas į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programą.

Bet, anot R.Karbauskio, tam turėtų pritarti ir kitos politinės partijos: „Tokia mintis yra ir galime pradėti apie tai diskutuoti. Tai būtų naudingas sprendimas kalbant apie šalies nacionalinį saugumą.“

Siūlymą dėl visuotinio krašto apsaugos rezervo rengimo bendrojo lavinimo ir aukštosiose mokyklose politikas, jau pramintas visos Lietuvos pirmininku, žadėjo sukonkretinti po Naujųjų metų.

Plėtodamas šią temą „valstiečių“ lyderis prakalbo ir apie tai, kad galbūt tikslinga svarstyti sovietmečiu buvusią galimybę šauktinius išmokyti vairuoti vilkikus, kad baigę tarnybą jie turėtų profesionalaus vairuotojo pažymėjimą.

R.Karbauskio manymu, tokiu būdu dalis jaunuolių jau privalomosios tarnybos metu įgytų amatą ir lengviau rastų darbą: „Tai būtų gera galimybė tiems, kurie neina mokytis, rasti savo vietą visuomenėje.“

Pritarė verslininkų siūlymui

Siūlymą mokyti šauktinius R.Karbauskis teigė išgirdęs iš vežėjų asociacijos „Linava“ atstovų – jie skundėsi, kad vilkikų vairuotojų labai trūksta, tokių darbuotojų tenka samdyti iš užsienio, o jų įdarbinimo procedūros gana ilgos ir sudėtingos.

„Linavos“ prezidentas Erlandas Mikėnas „Lietuvos rytui“ patvirtino apie vilkikų vairuotojų rengimą kalbėjęs ne tik su „valstiečių“ lyderiu, bet ir su ankstesne Krašto apsaugos ministerijos vadovybe.

Anot asociacijos vadovo, privalomosios karinės tarnybos metu galėtų būti rengiami sunkvežimių, krovininių automobilių ir net autobusų vairuotojai.

E.Mikėnas neabejoja, kad visi apmokyti karo prievolininkai po tarnybos nesunkiai gautų darbą: „Manau, kad jaunuolius viliotų galimybė išmokti vairuoti vilkiką, nes tai kiekvieno vyro svajonė.

Be to, tokie kursai yra gana brangūs, kainuoja apie tūkstantį eurų, todėl daug parengtų vairuotojų dabar važiuoja uždarbiauti svetur.“

Neatmestina, kad su vežėjų asociacijos atstovų išvardytomis problemomis susiduria ir R.Karbauskio verslas. Jis susijęs ne tik su prekyba žemės ūkio technika, bet ir dideliais kiekiais importuoja trąšas iš Rusijos, Baltarusijos.

Rengs ir vaikinus, ir merginas

Pagal Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko užmojus, krašto apsaugos rezervo rengimas švietimo įstaigose galėtų prasidėti jau kitąmet – būtų rengiami ne tik vaikinai, bet ir merginos.

Iš pradžių naujovė galėtų būti išbandyta vienoje savivaldybėje ir universitete. Tam esą geriausiai tiktų mokytojus rengiantis Lietuvos edukologijos universitetas.

„Įgyvendinti to iš karto visoje švietimo sistemoje neįmanoma. Šalis tam dar ilgai nebus pasiruošusi. Bet pradėti nuo ko nors reikia“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Anot politiko, karinis parengimas turėtų būti įtrauktas į aukštųjų mokyklų studijų programas ir privalomas visiems. Tokį parengimą aukštojoje mokykloje įgiję jaunuoliai nebūtų kviečiami atlikti privalomosios karo tarnybos, kuri dabar trunka devynis mėnesius.

„Mūsų mintis yra ta, kad universitetuose, kolegijose, visur, galėtų atsirasti katedros, kurios rengtų rezervininkus. Aišku, ne karininkus, galbūt truputį kito lygmens nei tie, kurie yra pašaukiami. O tie, kurie neina mokytis, būtų šaukiami atlikti privalomosios tarnybos“, – dėstė Kultūros komiteto vadovas.

R.Karbauskis pripažino, kad tokie rezervininkai negalėtų prilygti prievolininkams, tačiau bent jau turėtų tam tikrus pagrindus: „Jie žinotų, ką daryti, jeigu kyla kokios nors grėsmės, po kiek laiko galėtų būti šaukiami į stovyklas.

Rezervininkams galėtume duoti ginklą į rankas esant tam tikrai problemai ir jie žinotų, kaip su juo elgtis. Dabar mūsų jaunuomenė su ginklais yra susipažinusi tik iš kompiuterinių žaidimų.“

Nešaudytų ir nežygiuotų

Tuo metu bendrojo lavinimo mokyklose, pagal R.Karbauskio planus, galėtų atsirasti privalomas patriotinis ugdymas. Pamokas vaikams galėtų vesti specialiai parengti atsargos karininkai, jie už tai gautų atlygį.

„Tai nėra grįžimas į sovietinius laikus, kai mokiniai buvo mokomi šaudyti, išardyti ar surinkti ginklus. Aš to nelabai įsivaizduočiau. Gal užtektų kareivinių lankymo, bendravimo su kariais.

Tikrai nesakau, kad mes turėtume kartoti tai, kas buvo daroma anais laikais, nes tam nėra nei tinkamos bazės, nei tikslo“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.