Petras Gražulis pasiekė savo: Seimas išpildė jo užmojį dėl Donaldo Trumpo

„Tvarkietis“ Petras Gražulis pasiekė savo. Ketvirtadienį Seimas nutarė siųsti daug triukšmo sukėlusį pavėluotą sveikinimą JAV išrinktam prezidentui Donaldui Trumpui, nes trauktis nebebuvo kur. Tačiau redakcinė kolegija išbraukė P.Gražulio tekstą ir pateikė naująją versiją.

Po didžiulio šurmulio Seimas apsisprendė: siunčia pavėluotą sveikinimą Donaldui Trumpui.<br>Montažas
Po didžiulio šurmulio Seimas apsisprendė: siunčia pavėluotą sveikinimą Donaldui Trumpui.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-22 10:44, atnaujinta 2018-02-09 21:17

Už rezoliuciją dėl JAV išrinkto prezidento Donaldo Trumpo sveikinimo Seime balsavo 88 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vieno, o aštuoni – susilaikė.

Parlamentarus praėjusį posėdį papiktino kontroversiškas P.Gražulio parašytas tekstas, todėl Seimo nariai užsimojo parengti naują sveikinimo versiją. Užsienio reikalų komitetui buvo pavesta suburti redakcinę komisiją ir sėsti prie naujojo teksto rašymo.

P.Gražulis Seimo posėdžio metu dėkojo už koreguotą tekstą: „Žestas bus labai gražus ir savotiškas gal bus atsiprašymas gerbiamo Trumpo, kai mūsų atskiri asmenys, politikai, politologai žiniasklaidoje liejo labai daug kritikos jo atžvilgiu“, – sakė jis.

Liberalas Eugenijus Gentvilas kritikavo iniciatyvą sveikinti prezidentą pavėluotai, tačiau pažymėjo, kad nebeturime kur trauktis. Seimo narys klausė, kodėl nesveikinome kitų prezidentų, kai jie buvo išrinkti, nes glaudžius santykius palaikome su daugeliu valstybių. „Kaip dabar darsyime kaip Seimas – kai kurių valstybių prezidentus sveikinsime, o kai kurių – ne?“, – retoriškai klausė liberalas.

Liberalas pakartojo, kad šios rezoliucijos klausimas neturėjo būti apskritai įtrauktas į darbotvarkę, nes prezidentus sveikina valstybės vadovai, o ne parlamentai.

„Mes kaip Seimas, pirmą kartą, ko gero istorijoje, sveikiname kitos šalies prezidentą jo išrinkimo proga. Tiesą, jau pavėluotai, galėtume jau ir su Šv. Kalėdomis įdėti rezoliucijoje straipsnį. Sunku suprasti tokius dalykus“, – sakė E.Gentvilas.

Liberalas teigė, kad būtina priimti statuto pataisą, kuri numatytų, jog užsienio reikalų klausimai patenka į plenarinių posėdžių darbotvarkę tik praėjus Užsienio reikalų komiteto filtrą. Tam antrino ir konservatorius Kęstutis Masiulis: „Geriau būtų, kad užsienio politikos klausimais nebūtų tokio laisvo stiliaus čiuožimo. Geriau, kad veiksmai būtų suderinti ir eitų iš Užsienio reikalų ministerijos. Tačiau dabar kitaip balsuoti neišeina“, – pažymėjo jis.

Naujasis sveikinimo tekstas:

Lietuvos Respublikos Seimas,

pažymėdamas, kad Jungtinių Amerikos Valstijų žmonės demokratiniu balsavimu, patvirtintu rinkikų kolegijos, išrinko Donald‘ą Trump‘ą 45-uoju Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentu;

pripažindamas Jungtinių Amerikos Valstijų ir asmeninį šios šalies prezidento vaidmenį užtikrinant saugumą ir stabilumą Europoje ir visame pasaulyje ;

vertindamas nuoširdžius, ilgalaikius, istorinius Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų tautų saitus ir minėdamas atkurtų diplomatinių santykių 25-metį;

dėkodamas Jungtinėms Amerikos Valstijoms bei jų prezidentams už nuolatinę ir ryžtingą Jungtinių Amerikos Valstijų vykdytą Baltijos valstybių okupacijos nepripažinimo politiką;

prisimindamas 2002 m. lapkričio 22 d. Vilniuje viešėjusio Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidento George‘o W. Bush‘o išsakytą ryžtingą patikinimą, kad Lietuvos priešas taps ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu;

džiaugdamasis reguliariais Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos Respublikos Prezidentų susitikimais;

įsipareigodamas stiprinti strateginį bendradarbiavimą su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis; didinti šalies gynybos finansavimą, kad 2018 metais būtų pasiekta mažiausiai 2 procentai šalies bendrojo vidaus produkto ir užtikrinant tolesnį finansavimo didinimą,

nuoširdžiai sveikina išrinktąjį Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentą Donald‘ą Trump‘ą ir

linki visokeriopos sėkmės einant šias atsakingas pareigas bei įgyvendinant tarptautinės ir vidaus politikos įsipareigojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.