Seimas nusprendė Laisvės premijas skirti Vytautui Landsbergiui ir Valdui Adamkui

Seimas ketvirtadienį balsavo, kam skirti Laisvės premijas, kurios bus įteiktos po daugiau nei metų, Laisvės gynėjų dieną, sausio 13-ąją. Laisvės premijos bus skiriamos dviem politikams – Valdui Adamkui ir Vytautui Landsbergiui.

Seimas ketvirtadienį balsuoja, kam skirti Laisvės premijas.<br>Montažas
Seimas ketvirtadienį balsuoja, kam skirti Laisvės premijas.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 6:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:11 PM

Už premijos skyrimą šiems asmenims balsavo 84 Seimo nariai, prieš nebuvo nei vieno, o du politikai susilaikė.

Seimas praėjusią savaitę skubos tvarka pakeitė įstatymą, kad per vienus metus Seimas galėtų įteikti ne vieną, o dvi Laisvės premijas. Profesoriui V.Landsbergiui grąžinta skola už praeitus metus. Tada komisija jį išrinko laureatu, bet Seimas nutarė premijos V.Landsbergiui neskirti.

Konservatorių kėdės buvo tuščios

„Valstiečių“ atstovas Povilas Urbšys stebėjosi, kad patys konservatoriai nepalaiko savo patriarcho V.Landsbergio, nes neatėjo balsuoti ir posėdžių salėje kai kurių konservatorių kėdės buvo tuščios.

„Dabar, kai nedalyvauja Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė, kyla abejonė, ar jie tikrai nenaudoja V.Landsbergio kaip savo ambicijų tenkinimo įrankio“, – stebėjosi P.Urbšys.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis teigė, kad ši premija įsteigta tiems asmenims, kurie daugiausia nusipelnė dėl Lietuvos nepriklausomybės. Politikas teigė, kad nepalaiko Laisvės premijos teikimo V.Landsbergiui ir V.Adamkui, nes yra labiau nusipelniusių žmonių, kurie labai kentėjo dėl Lietuvos.

„Nijolė Sadūnaitė. Jos gyvenimas ir veikla labiausiai garsino nepriklausomą Lietuvą“, – sakė P.Gražulis ir stebėjosi, kad ji negaus premijos.

„Tvarkietis“ aiškino, kad jam skaudu, kai Laisvės premiją gauna žmonės, kurie tuo metu gyveno gerai ir nepaaukojo savo gyvenimo. Pasak politiko, tie, kurie kovojo už Lietuvą ir kentėjo lageriuose, šiandien pamirštami. „Kuo pavirto šita Laisvės premija? Aš nežinau“, – posėdžio metu sakė P.Gražulis.

Ragino palaikyti

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė džiaugėsi, kad Laisvės premijos komisija priėmė sprendimą skirti premijas dviem žmonėms. „Tikiu, kad mes turime parodyti savo balsą ir išreikšti pagarbą šiems žmonėms“, – sakė konservatorė.

Liberalas Eugenijus Gentvilas teigė, kad nė vienas politikas nesėdėtų posėdžių salėje, jei nebūtų šių dviejų žmonių. Jam buvo gėda už sprendimą kritikavusius asmenis.

Emanuelis Zingeris mano, kad premijos skyrimas šiems asmenims – tai sėkmingiausias Lietuvos sprendimas.

Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną. Premija siekia 5 tūkst. eurų. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

Pirmoji Laisvės premija buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, antroji – Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui politiniam kaliniui Antanui Terleckui.

Trečioji – pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ steigėjui, arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui. Ketvirtoji premija pernai įteikta Lenkijos disidentui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.