„Valstiečių“ siūlymas keisti Seimo rinkimų datą nežavi kitų parlamentarų

Valdančiosios Lietuvos

„Valstiečių“ siūlymas keisti Seimo rinkimų datą nežavi kitų parlamentarų.<br>T.Bauro nuotr.
„Valstiečių“ siūlymas keisti Seimo rinkimų datą nežavi kitų parlamentarų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2016-12-23 11:44, atnaujinta 2018-02-09 21:06

Vieni jį vadina populistiniu, kiti mano, kad užtektų rinkimus paankstinti mėnesiu, treti išvis nepritaria Konstitucijos keitimui.

LŽVS su keliais Lietuvos lenkų rinkimų akcijos- Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovais ketvirtadienį Seimo posėdžių sekretoriate registravo Konstitucijos pataisą, kad Seimo rinkimai vyktų kovo mėnesį.

Seimo rinkimus iš spalio į kovą perkeltį siūloma tam, kad naujai išrinktas parlamentas pats turėtų galimybė formuoti kitų metų biudžetą. Tokiu atveju šio Seimo kadencija būtų maždaug pusmečiu trumpesnė.

„Valstiečių“ koalicijos partnerės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė minėtą idėją pavadino populistine.

„Pakankamai populistinis siūlymas, nes Seimas susitrumpina pusmečiu kadenciją. Bet tam tvarkos keitimui dar klausimas, ar pavyks įtikinti kitus parlamentarus“, – BNS sakė ji.

Anot I.Šiaulienės, detaliai frakcija nesvarstė šios idėjos, tačiau kai kurie socialdemokratai jau išsakė jai kritikos.

„Net ir įvykus pavasarį rinkimams, vis tiek biudžetas bus priimtas metų gale. Naujai susirinkęs Seimas vis tiek ilgiau kaip pusmetį gyvens su senosios valdžios parengtu biudžetu. Taip kad čia didelių naujovių nematome“, – teigė ji.

Didžiausios opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis tvirtino nepritariantis bet kokiam skubotam Konstitucijos keitimui.

„Iš esmės nepritariu Konstitucijos skubotiems taisymams. Konstitucija yra pagrindas, ant kurio stovi visa valstybė. Atvėrimas durų, kad ir kartais atrodo nekaltai pataisai, gali sudaryti įspūdį, kad mes bet kokį Konstitucijos straipsnį, bet kokią nuostatą tiesiog savo nuožiūra galime imti ir kaitalioti. Suprantu, kad yra daug etapų, daug laiptelių iki pakeitimo, bet aš iš principo nepritariu tokiems skubotiems priėmimams“, – BNS sakė jis.

Konservatorius svarstė, kad galima gerokai sutrumpinti laiką, per kurį suformuojamas naujas Ministrų kabinetas ir Seime tvirtinama jo programa, tuomet liktų daugiau laiko taisyti biudžeto projektui.

Kitos opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad niekas neverčia naujos valdžios skubiai tvirtinti kitų metų biudžeto.

„Daromas (rinkimų) paankstinimas tam, kad atėjusi nauja valdžia pati parengtų biudžetą ir pati už jį balsuotų. Dabar galiojanti tvarka leidžia: ateina nauja Vyriausybė ir truputį atideda biudžeto priėmimą. Tarkime, jį priima tik kitų metų vasario mėnesį, o sausio mėnesį visos funkcijos finansuojamos kaip viena dvyliktoji praėjusių metų biudžeto. Todėl čia jokios tragedijos nėra įstatyminės“, – kalbėjo liberalas.

Jis pareiškė nematąs reikalo pusmečiu ankstinti parlamento rinkimų.

„Bet yra esminis dalykas – ar politikai ateina vadovauti pasiruošę, arba taip, kaip dabar“, – sakė E.Gentvilas.

Sumanymui keisti rinkimų datą nepritarė ir opozicinių „tvarkiečių“ atstovas Petras Gražulis.

„Aš kitokį siūlymą turėčiau – galima paankstinti vienu mėnesiu rinkimus, tai suspėtų ir biudžetą atidžiau pažiūrėti nauja dauguma. Pavyzdžiui, būtų rugsėjo mėnesį Seimo rinkimai, o ne spalio mėnesį ir išsispręstų tos problemos“, – BNS sakė jis.

Dabar Konstitucijoje numatyta, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio antrą sekmadienį.

Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seime balsuojama du kartus, tarp balsavimų padarant ne mažiau kaip trijų mėnesių pertrauką. Nuostatos laikomos priimtomis, jeigu už jas balsuoja ne mažiau kaip du trečdaliai arba ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.