Remigijus Šimašius atskleidė, kas bus daroma su Gedimino kalnu

Vilniečiai su nerimu dirsčioja į sostinės simboliu tapusį Gedimino kalną, o naujas žinias apie jo griūtį lydi aršios diskusijos ir svarstymai, ką reikia daryti, kad kalnas su visais statiniais tikrąja to žodžio prasme nenučiuožtų žemyn.

R.Šimašius ieško sprendimo dėl griūvančio Gedimino kalno.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Šimašius ieško sprendimo dėl griūvančio Gedimino kalno.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 1:19 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:04 PM

Sostinės meras Remigijus Šimašius teigė, kad nėra patenkintas tuo kaip ieškoma išeities iš susiklosčiusios situacijos. Vienas iš jo priekaištų kalno likimu besirūpinančio nacionalinio muziejaus vadovei Birutei Kulnytei yra tai, kad visam procesui trūksta viešumo.

Portalas lrytas.lt jau rašė, kad prieš pat didžiąsias metų šventes pietinėje kalno pusėje pastebėta naujų įtrūkimų. Nuotraukose matyti, kaip vėl slenka gruntas, susiformavo nuošliauža. Ji dengiama geotekstiline plėvele, kuri turėtų saugoti nuo dar baisesnių padarinių.

Pakvietęs žurnalistus trumpam susitikimui prie griūvančio kalno R.Šimašius kalbėjo: „Kalnas yra Vilniuje ir man kaip merui tai labai rūpi. Kalnas – vienas iš pagrindinių simbolių, tai jis turi būti gero šeimininko, kuris viską tvarko lauku, rankose. Dar viena sluoksnio nučiuožimas, dar viena sunkvežimis žemių ir neaišku, kas bus... Mano žinia labai aiški, ką gali Kultūros ministerija mes stebime jau keliolika metų stebime, kas vyksta. Kažkokie pastatymui, remontai, nepaskaičiavimai.“

Mero teigimu, Kultūros ministerija negali likti kalno šeimininke ir jį reikia perduoti Aplinkos ministerijos žinion.

„Reikia kuo greičiau tą kalną tvarkyti, o jei tai neįmanoma, jį reikia kuo greičiau perduoti savivaldybės žinion ir mes tuomet visom priemonėm tą kalną pradėtume tvarkyti“, – kalbėjo R.Šimašius.

 Mero akcentavo, iki šiol gelbėjant kalną buvo desperatiškai bandoma ieškoti priemonių slėpti informaciją.

 Kalnas bus uždarytas

Kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas teigė, kad po pasitarimo Kultūros ministerijoje nuspręsta nuo Kūčių kalną uždaryti. „Nusprendėme pakviesti Civilinės saugos departamento specialistus, kad būtų įvertinta situacija. Po naujųjų metų Gedimino kalne bus įrengti geodinaminiai detektoriai, kurie leis iš anksto fiksuoti bet kokius judėjimus kalne, o kitų metų vasario pabaigoje bus baigti betoninių juostų tvirtinimo darbai“, – kalbėjo V. Bachmetjevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.