Arūnas Dumalakas. Vilnius greitai apmokestina tik saviškius, bet ne atvykėlius

Bus sostinėje pagalvės mokestis ar ne, priklausys nuo sostinės politikų.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2016-12-24 07:00, atnaujinta 2018-02-09 20:59

Trečiadienį tarybos posėdyje pradėjus kalbėti apie vadinamąjį pagalvės mokestį, ne vienam politikui kilo klausimas: „O kodėl jis iki šiol neįvestas?“

Besišiaušiantys prieš naujus mokesčius vilniečiai čia turėtų pritilti: dėl pagalvės mokesčio iš jų kišenių nenubyrėtų nė centas, o nauda būtų akivaizdi. Mat šį mokestį mokėtų tik atvykėliai.

Galima spėti, kodėl socialdemokratų anksčiau ne kartą siūlytas pagalvės mokestis vis buvo atmetamas. Juk jis nepatinka viešbučiams – esą sumažės turistų.

Tokius aiškinimus dar būtų galima išklausyti. Keistas yra kitas dalykas – kaip viešbučių apgyvendinimo paslaugoms iki šiol vis dar taikomas lengvatinis 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifas, kai valdžia jį nuo kitų metų grasina nubraukti net šildymui?

Bus sostinėje pagalvės mokestis ar ne, priklausys nuo sostinės politikų.

Jų svarstomame projekte nuo liepos 1-osios įvedamas mokestis siektų 50 centų, o dar po pusmečio jis būtų didinamas iki 1 euro.

Jį mokėti turėtų visi apgyvendinimo paslaugas teikiantys subjektai. Viešbučiai mokestį įskaičiuotų į nakvynės kainą.

Tiesa, rinkliava būtų neskaičiuojama ligoniams, kuriems paskirta reabilitacija, nepilnamečiams, neįgaliesiems, taip pat netaikoma ilgalaikei nuomai, kai patalpos išsinuomojamos ilgiau nei mėnesiui.

Tarybos nariams parūpo, ar mokestį mokės svečių namai, kurie Vilniuje dygsta kaip grybai po lietaus. Socialdemokrato M.Skarupsko nuomone, apie tai reikėtų būtinai pagalvoti.

Pasak M.Skarupsko, 2 mln. eurų surenkamo pagalvės mokesčio papildytų Vilniaus kišenę. Juk iš reklamos leidimų savivaldybė per metus gauna 1,3 mln. eurų, o už prekybos leidimus viešosiose vietose – tik per 600 tūkst. eurų.

Kur išleistų surenkamus milijonus, Vilnius dar turėtų pasvarstyti. Pavyzdžiui, jau metus tokį mokestį renkantis Kaunas investuoja į skrydžių pritraukimo programą.

Ne pro šalį tai būtų ir Vilniui, juk skrydžių į Lietuvos sostinę nėra per daug.

Tuo metu pagalvės mokestį renkantis Birštonas sėkmingai investuoja į infrastruktūrą ir miesto reklamą.

Bet kuriuo atveju lėšos būtų skiriamos turizmui skatinti. Tad viešbučių atstovų purkštavimai, kad naujas mokestis atsisuks prieš jų verslą, tikrai iš piršto laužti.

Juk net alaus išgerti į Vilnių atvykstančiam britui tas 1 euras – juokingai mažas pinigas.

O nuo žemės pakėlus tuos milijonus ir plėtojant turizmą į Vilnių ims važiuoti ne tik britai alaus gerti.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.