Kaip šventes sutinka šalies vadovai?

Didžiausių metų švenčių išvakarėse pasidomėjome, kokių tradicijų laikosi, kaip Kūčias ir Kalėdas sutinka Lietuvos vadovai – prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Kaip šventes sutinka šalies vadovai?<br>Montažas
Kaip šventes sutinka šalies vadovai?<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2016, 4:17 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:56 PM

Šalies vadovai skelbia žiemos šventes sutiksiantys kaip ir paprasti lietuviai – prie vaišių stalo kartu su artimiausiais žmonėmis.

Ant prezidentės stalo – 12 patiekalų

Pati laukiamiausia metų šventė prezidentei D.Grybauskaitei yra Kalėdos. Ji jas sutinka su artimais žmonėmis ir stengiasi juos pradžiuginti dovanomis.

Prezidentė iki šiol laikosi mamos įskiepytų tradicijų ir ant Kūčių stalo deda dvylika patiekalų. Kūčių vakarienę visada pradeda kalėdaičio laužymu, o ant stalo būna ir lėkštė išėjusiems artimiesiems.

Prie Kūčių stalo sės su apsaugininkais

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Kūčias praleis tradiciškai su šeima prie didelio vaišių stalo savo namuose Kauno rajone, Ringaudų kaime.

Šiemet pirmą kartą prie Kūčių vakarienės stalo sės ne tik artimiausi šeimos nariai, bet ir penki jo apsaugininkai.

„Šiemet jis bus dar didesnis, nes bus 10 mūsų šeimos narių ir dar prisijungs apsauga – jų, atrodo, bus penki. Atsiklausiau jų valdžios, ar nepažeidžiame taip statuto, sakė, kad ne“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Seimo vadovas prisiminė vaikystės šventes. Tuo metu nebuvo kalėdaičių, tad per Kūčias šeimos nariai laužė duonos riekę. „Dabar visi turime po kalėdaitį ir duodame visiems atsilaužti nuo savo. Vakarienė prasideda malda, o baigiasi valgymu“, – sakė pašnekovas.

Po Kūčių vakarienės Seimo pirmininko šeimą, kaip visuomet, planuoja aplankyti Kalėdų Senelis ir jau vakare pradžiuginti dovanėlėmis po egle. V.Pranckietis šypteli, kad anūkai nori dovanas gauti kuo greičiau. Vėlyvą Kūčių vakarą visa šeima vyks į Vilniaus arkikatedroje vyksiančias mišias.

Maisto gamybą palieka žmonai

V.Pranckietis maisto gamybą palieka žmonai Irenai, o jam dažniausiai tenka kiti darbai – pastatyti senį besmegenį, papuošti eglę ar atlikti kitą darbą. „Jokio maisto niekada nemokėjau gaminti. Tai visuomet buvo žmonos sritis“, – pažymėjo jis.

Pirmąją Kalėdų dieną Seimo pirmininkas su šeima ketina aplankyti 90-metę motiną, kuri gyvena Tytuvėnuose, ir kartu paminėti smagiausią žiemos šventę.

Švenčių proga Seimo pirmininkas gyventojams linkėjo darnos, šilumos, jausti vienas kitą. „Jeigu kam nors atrodo, kad jam nelabai gerai, tegul pamato, kaip šalia kitiems yra dar blogiau, tuomet jis galvos apie save ir savo būtį“, – pokalbį užbaigė Seimo vadovas.

Pirmosios S.Skvernelio sūnelio Kūčios

Premjeras Saulius Skvernelis žiemos šventes ketina sutikti namie Vilniuje su šeima – žmona Silvija, dukra ir sūneliu, kuriam tik keli mėnesiai. Prie jų ketina prisijungti ir kiti artimieji.

Premjero šeima neišvengs ir apsaugos darbuotojų, kurie privalo jį saugo ištisą parą ir nuolat būti greta.

S.Skvernelis daugiau apie šeimos tradicijas atvirauti nelinkęs. Jis tik pažymėjo, kad šventes sutiks tradiciškai, kaip ir daugelis kitų Lietuvos žmonių.

Lietuvai pasitinkant didžiąsias metų šventes, premjeras sako tikįs, kad visuomenei pavyks pasiekti sutarimą siekiant permainų valstybėje.

Besibaigiančius 2016-uosius naujasis premjeras pavadino kūrybingais ir kupinais permainų metais.

„Siekdami valstybės gerovės ir šviesios mūsų visų ateities, privalome darniai veikdami įvykdyti daug pokyčių. Esu tikras, kad visas teigiamas permainas lydės sutarimas, socialinis jautrumas, atidus įsižiūrėjimas į įvairių visuomenės atstovų mintis. Tik veikdami vieningai ir aiškiai suprasdami pasirinktų pertvarkų prasmę, būsime stiprūs, sukursime modernią ir klestinčią valstybę“, – sveikinime teigia S.Skvernelis.

„Tegul Jūsų šeimų, artimųjų ir bičiulių namus sušildo jauki bendrumo palaima. Ateinančių Naujųjų metų proga linkiu visiems stiprios sveikatos, didelių kūrybinių ambicijų. Tegul 2017-ieji būna dosnūs, kupini santarvės ir didelio tikėjimo mūsų Lietuva“ – linki premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.