Vienišų ir ligotų kauniečių namus iškuopė geraširdžiai

Geradariai gerumu užkrečia ir draugus

M.Pečiukėnaitė kuopė regos negalią turinčios kaunietės namus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Pečiukėnaitė kuopė regos negalią turinčios kaunietės namus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

2016-12-26 10:31, atnaujinta 2018-02-09 20:47

Jūratė Matikovienė

Akcijos rengėja

„Praktinio gerumo diena – Pagalbos namuose tarnybos prie Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos Kaune renginys. Ši diena organizuojama jau devintus metus, tradiciškai du kartus per metus prieš Kalėdas ir Velykas. Tai – 17-oji akcija, kurios metu dėmesio sulaukė per pusšimtį pavienių senolių ir ligonių bei dveji senelių namai – Šventos Klaros ir Šančių parapijos.

Per metus į organizaciją Kaune kreipiasi apie 200 žmonių, kuriems reikia slaugos ar sielovados pagalbos.

Į akciją buvo kviečiami įsitraukti Kaune besimokantys aukštųjų mokyklų studentai ir vidurinių mokyklų moksleiviai, kurie akcijos dieną yra prašomi susiskirstyti į grupeles po 3–4 asmenis, aplankyti du žmones jų namuose ir padėti pasiruošti šventėms. Taip pat lankomi ir senelių namai.

Pastebime, kad vienoje akcijoje dalyvavę jaunuoliai kitąkart į šią veiklą įsitraukia ir vėl, kartu atsivesdami draugus ir bendramokslius.“

Šluostę, siurblį, kempinę į rankas ir pirmyn. Tokios akcijos ėmėsi geraširdis Kauno jaunimas kartu su kitais savanoriais, kurie prieš Kalėdas vienišiems seneliams bei neįgaliesiems be jokio atlygio padėjo pasiruošti artėjančioms šventėms.

Kalėdinė praktinio gerumo diena. Į tokiu pavadinu suorganizuotą renginį prieš pat didžiąsias metų šventes įsitraukė per šimtą Kauno aukštųjų mokyklų studentų, vidurinių mokyklų ir gimnazijų moksleivių bei nevyriausybinių organizacijų narių, savanorių.

Atverti širdis jaunimą pakvietė Pagalbos namuose tarnyba prie Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos.

Likus kelioms dienoms iki Kūčių bei Kalėdų savanoriai po kelias valandas praleido kuopdami senų ir paliegusių žmonių būstus, padėjo jiems papuošti Kalėdų egles bei namų erdves, pasidalijo mintimis apie artėjančių švenčių laukimą ir prasmę.

Už tvarką – senolio muzika

101 metų sukaktį praėjusią savaitę paminėjusio Antano Kvoščiausko namai A.Mackevičiaus gatvėje prieš Kūčias tapo gerokai švaresni ir jaukesni.

Trijų Kauno kolegijoje pirmus metus socialinį darbą studijuojančių merginų – Estelos Ambraževičiūtės, Odetos Virbukaitės ir Indrės Gaidjurgytės savanoriškas apsilankymas senolį privertė ne tik džiaugtis namų tvarka, bet ir prisiminti jaunystę.

Atsidėkodamas už per maždaug tris valandas išblizgintą nuosavo namo virtuvę, kambarį, koridorių, dušinę ir kitas namų erdves A.Kvoščiauskas studentėms surengė koncertą.

Garbaus amžiaus ir turintis bėdų dėl sveikatos vyras yra gana guvus. Jis išsitraukė ne pirmos jaunystės akordeoną ir namų švarintojoms pagrojo kelias mėgstamas melodijas. Du pasaulinius karus išgyvenęs kaunietis atskleidė daugybę įdomių gyvenimo akimirkų.

„Kalėdinėje akcijoje dalyvaujame pirmąsyk. Ruošiamės tapti socialinėmis darbuotojomis, todėl tai mums – įdomi ir naudinga patirtis. Smagu, kad galime padėti tiems, kuriems reikia pagalbos, šilto žodžio“, – kalbėjo studentės, kurios tądien tvarkė dar vienus senolių namus.

Plušėjo aklosios namuose

J.Basanavičiaus gatvės daugiabutyje gyvenančios Živilės Petrauskienės bute tądien nuo ryto plušėjo Jono Jablonskio gimnazijos vienuoliktokės Urtė Čaplikaitė, Gintė Balsevičiūtė ir Eglė Meškauskaitė.

Regos negalią turinčiai 50 metų moteriai, kuri viena augina du vaikus, moksleivės padėjo išvalyti vonios kambarį, išsiurbti namus, išplauti grindis, sutvarkyti kambarius.

„Kai išgirdome, kad eisime tvarkyti aklosios namus, neįsivaizdavome, ką juose rasime. Neslėpsime, jog manėme, kad būstas bus apleistas, neprižiūrėtas. Nustebome išvydę gražius ir gana švarius namus, kuriuos artėjant šventėms reikėjo aptvarkyti“, – sakė moksleivės.

Ž.Petrauskienė namų švara paprastai rūpinasi pati, kartais padedama bičiulės. Savanorius tvarkdarius ji įsileido pirmąkart.

„Įprastai namuose tvarkausi viena, tačiau auginant du mažus vaikus, kurie lanko daugybę įvairių būrelių, laisvo laiko lieka nedaug.

Artėjant šventėms rūpesčių dar padaugėjo. Todėl, kai iš Aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovų išgirdau apie galimybę leisti jaunimui padėti tvarkytis prieš Kalėdas, neatsisakiau“, – kalbėjo Ž.Petrauskienė.

Padėjo papuošti Kalėdų eglę

Tos pačios gimnazijos abiturientės Miglė Anilionytė, Kamilė Andužytė, Ugnė Ambrazevičiūtė, Monika Pečiukėnaitė gerumo akcijoje dalyvavo antrąkart.

Jos pagelbėjo šventėms pasiruošti ir namus švarinti dar vienai regos bei kitų sveikatos problemų kamuojamai kaunietei – Savanorių prospekte gyvenančiai 51 metų Genovaitei Laimutei Šimkutei.

„Pačiai susitvarkyti butą, pasipuošti Kalėdų eglę, apkabinti ją lemputėmis man labai sudėtinga. Nematau, prastai jaučiuosi, vargina skausmai. Šitos geruolės mokinukės man tikra Kalėdų dovana ir pagalba“, – kalbėjo neįgali kaunietė.

Pagalbos rankas G.L.Šimkutei ištiesusios moksleivės apie galimybę padėti tiems, kuriems to labiausiai reikia, sužinojo šįmet prieš Velykas.

Tąkart padėjusios sutvarkyti namus seniems ir ligotiems žmonėms, jos šios veiklos nutraukti neatsisakė.

„Baigusios mokyklą savanorystės nenutrauksime. Skirti laiko žmonėms, kuriems reikia mūsų pagalbos, nėra sunku. Prieš šventes kiekvienas apie tai galėtume susimąstyti“, – tikino moksleivės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.