Ledo šou Amaliuose: žmonės ropojo, kad tik nepargriūtų

Kauno pakraštyje esančiuose Amalių soduose ir aplinkinėse gatvėse ne pro šalį būtų apsilankyti ir valdininkams, ir aštrių pojūčių mėgėjams. Slidumas toks, kad pėstiesiems reikėjo ropoti, o ratuotiems – labai atsargiai judėti pirma pavara.

„Kasdien galvoju, ar nueisiu iki namų nesusižeidusi“, – pasakojo Jonvabalių taku ir kitomis itin slidžiomis gatvėmis priversta vaikščioti Amalių sodų gyventoja I.Vaičiulytė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Kasdien galvoju, ar nueisiu iki namų nesusižeidusi“, – pasakojo Jonvabalių taku ir kitomis itin slidžiomis gatvėmis priversta vaikščioti Amalių sodų gyventoja I.Vaičiulytė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-27 09:28, atnaujinta 2018-02-09 20:40

„Kad pasiekčiau namus, trečiadienį dalį kelio įveikiau ropodama. Ypač aštrūs pojūčiai keliaujant Jonvabalių taku“, – nelinksmai šyptelėjo pedagogė Irena Vaičiulytė, įsikūrusi gretimame Debesylų take. Ledo šou būtų galima rengti ir kitose aplinkinėse gatvelėse – Žiogų, Skruzdėlių, Vilkdalgių, Vinkšnų takuose, Medelyno gatvėje.

Vietos gyventojai ne kartą prašė valdžios išlyginti didžiules duobes, nuvalyti sniegą, pabarstyti žvyro, tačiau pagalbos iki šiol jie nesulaukia – kartojama, jog nėra lėšų, sodai nėra svarbiausios vietos miesto gatvių tvarkymo frontuose. Gyventojai atkerta, jog soduose gyvena tokie patys žmonės, kaip ir kitur.

Kūną nuolat nusėja mėlynės

I.Vaičiulytė buvo pasirūpinusi specialiomis metalinėmis apsaugomis ant batų, tačiau ir jos neapsaugojo. Moteris daug kartų buvo pargriuvusi ant ledo ir susižeidusi – kaulų lūžių pavyko išvengti, bet žaizdomis jau nusėtas visas kūnas.

„Svarstau, jog reikia užsimauti ant batų kojines – kalbama, jog šis būdas padeda išsilaikyti ant ledo. Gal ir juokingai atrodytų, bet sveikata – brangesnė“, – pasakojo buvusi mokytoja.

Dėl netvarkomų gatvių šiurpsta ir sodininkų bendrijos „Amaliai“ pirmininkas Albertas Motiejūnas, Ramunė Jonutienė, daugelis kitų gyventojų.

I.Vaičiulytė pasiūlė miesto vadovams ir žurnalistams apsilankyti Amalių sodų gatvėse, kad įsitikintų, jog gyventojai neperlenkia lazdos.

Nuo griovių – per plauką

Kad žmonės kalba tiesą, „Laikinosios sostinės“ žurnalistai ketvirtadienio rytą suprato vos įsukę iš Chemijos gatvės į Žiogų taką – košmariškos trasos pradžią.

Siauroje gatvėje mašina kaip pašėlusi ėmė slysti ant ledo ir vos neatsitrenkė į privačių valdų tvoras ar nenulėkė į griovį.

Kai reikėjo prasilenkti su kitu automobiliu, iš pradžių niekas nesiryžo važiuoti pirmas – įprastomis sąlygomis vietos būtų visiškai pakakę, tačiau prieš akis plytėjo vien tik ledas.

Šiaip taip prasilenkus po kurio laiko vos pavyko neišlėkti iš kelio kitoje pusėje.

Kilometro ruožą iki gerai prižiūrimo Ateities plento pavyko įveikti per 8 minutes.

Baigiant įtemptą kelionę ties Jonvabalių tako ir Medelyno gatvių sankryža prieš akis išniro beviltiškai lede įstrigęs „Volkswagen Golf“ – kad ir kaip jauna vairuotoja stengėsi, mašina nejudėjo iš vietos: gamtos spąstai buvo įveikti tik mums išlipus ir pastūmus šį automobilį.

Gyvena antrarūšiai žmonės?

„Pernai kreipėmės į Petrašiūnų seniūniją ir savivaldybės Miesto tvarkymo skyrių, prirašėme tūkstančius raštų.

Prašėme parūpinti žvyro, greiderį, paberti skaldos į duobes, jas išlyginti, nuvalyti sniegą nuo važiuojamosios dalies. Išgirdome, kad sodų teritorijose esančios gatvės netvarkomos, nes pirmenybė teikiama kitoms, reikšmingesnėms. Negi soduose gyvena kitokie žmonės?“ – stebėjosi „Amalių“ bendrijos pirmininkas A.Motiejūnas.

Pasak A.Motiejūno, tik vienintelį kartą praėjusią žiemą savivaldybės bendrovė „Kauno švara“ pristatė žvyro ir druskos, bet už šį mišinį teko susimokėti patiems gyventojams.

„Amalių gatves ardo ir sunkiasvorės savivaldybės mašinos, važiuojančios prie netoliese esančių valymo įrenginių“, – kalbėjo sodininkų bendrijos vadovas.

Asfaltu gatvės pakvips pavasarį

Algimantas Vilkevičius

Petrašiūnų seniūnas

„Pastaruoju metu lankiausi Amalių teritorijoje – žmonės tikrai neperdeda, problema rimta.

Su savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus atstovais susitarėme, jog jau 2017 metų pavasarį Jonvabalių takas bus naujai išasfaltuotas, išlygintos duobės.

Vėliau asfaltu turėtų būti padengtos ir kai kurios kitos aplinkinės gatvės.

Dabar šiuose kvartaluose yra senas, sutrupėjęs asfaltas arba tiesiog žvyrkelis.

Bėdų dėl gatvių yra ir daugelyje kitų nuošalesnių miesto vietovių – pavyzdžiui, Petrašiūnuose, Aleksote. Nuvalyti sniegą nuo jų trūksta lėšų, pirmenybė teikiama svarbesnėms gatvėms, kuriose susidaro didesni automobilių srautai.

Neseniai buvau išvykęs tikrinti situacijos – prie Petrašiūnų kapinių automobilį ledas smarkiai sumėtė, gerai, kad neapsivertėme.

Dalyje Amalių gatvių gyventojai patys ėmėsi ir pašalino asfalto įtrūkius – savivaldybė tik pristatė reikalingas medžiagas, o darbus atliko vietos žmonės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.