Panevėžyje ketinama statyti paminklą aktoriui Donatui Banioniui

Dėl to savivaldybės taryba balsuos ketvirtadienį.

Panevėžio miesto savivaldybės taryba šią savaitę planuoja priimti sprendimą statyti paminklą aktoriui Donatui Banioniui.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Panevėžio miesto savivaldybės taryba šią savaitę planuoja priimti sprendimą statyti paminklą aktoriui Donatui Banioniui.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-27 17:48, atnaujinta 2018-02-09 20:33

Dėl to savivaldybės taryba balsuos ketvirtadienį.

Numatoma, kad skulptoriaus Romualdo Kvinto sukurtas paminklas turėtų būti statomas prie Juozo Miltinio dramos teatro, tuo rūpintųsi specialiai įkurtas D.Banionio paminklo statybos fondas. Jis rinktų lėšas statybai, bendradarbiautų su skulptoriumi ir savivaldybe.

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausiojo specialisto Benjamino Pučkio, iniciatyvas statyti paminklą garsiam aktoriui, Panevėžio miesto garbės piliečiui pareiškė D.Banionio šeima, J.Miltinio teatras ir panevėžiečių klubas Vilniuje „Nevėžis“.

Paminklą norima pastatyti iki 2019 metų balandžio 28 dienos, kai bus minimas D.Banionio 95-asis jubiliejus.

„Planuoja statyti natūralaus dydžio Donato Banionio skulptūrą. Maždaug pagal 1977 metų aktoriaus atvaizdą, kai buvo jo teatrinio gyvenimo pikas. Pagal pirminį sumanymą, skulptūra turėtų stovėti prie šiaurinės teatro sienos – lyg aktorius kaip kiekvieną dieną eina per parką į teatrą, savo grimo kambarį“, – BNS pasakojo B.Pučkis.

Nežinia, ar šis sumanymas bus įgyvendintas, nes siūlomą vietą sukritikavo miesto Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba. Vieni teigė, kad skulptūrą reikėtų statyti netoli paminklo režisieriui Juozui Miltiniui taip formuojant panteoną teatro aktoriams. Kiti atkreipė dėmesį, kad siūloma vieta – mažai apšviesta, visuomet šešėlyje, ji asocijuojasi su teatro ūkine dalimi.

Aktorius ir režisierius D.Banionis mirė 2014 metais Vilniuje, sulaukęs 90-ies. Per savo karjerą jis sukūrė daugiau kaip 100 teatro ir per 50 kino vaidmenų.

Panevėžio miesto garbės pilietis D.Banionis už nuopelnus Lietuvos kultūrai gavo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu, Komandoro kryžiumi, Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Santarvės premija ir kitais apdovanojimais.

Šių metų balandį Panevėžyje, prie namo Ukmergės gatvėje, kur ilgai gyveno menininkas, savivaldybės lėšomis atidengta R.Kvinto sukurta memorialine lenta. Paminklas legendiniam aktoriui jau pastatytas Druskininkuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.