Savivaldybės įmonės vadovo turtai: butai, žemė, namai

Komunalines paslaugas vilniečiams teikiančios bendrovės „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis yra galbūt vienas labiausiai pasiturinčių sostinės savivaldybės įmonių vadovų. „Grindai“ jis vadovauja nuo šių metų vasaros.

„Grindos“ vadovas K.Vaicekiūtis teigė, jog turtą sukaupė iš šeimos pajamų.<br>D.Umbraso nuotr.
„Grindos“ vadovas K.Vaicekiūtis teigė, jog turtą sukaupė iš šeimos pajamų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Kavaliauskas

2016-12-27 14:14, atnaujinta 2018-02-09 20:36

Anksčiau (2010–2016 m.) K.Vaicekiūtis dirbo kitos savivaldybės įmonės, Vilniaus vystymo kompanijos, Projektavimo ir statybos valdymo tarnybos vadovu. Turimais duomenimis, jo atlyginimas tuo metu, atskaičius mokesčius, siekė apie 1300 eurų. Padorus atlyginimas, bet vargu ar net tokį gaudamas sukaupsi nemenką turtą.

Tačiau portalo lrytas.lt turimi duomenys rodo, kad iš palyginti kuklaus savivaldybės įmonės darbuotojo atlyginimo K.Vaicekiūtis per pastaruosius penketą metų susikrovė nemažus turtus, kurių galėtų pavydėti net ir solidžios privačios kompanijos vadovai.

Butai prestižiniame rajone

Registrų centro duomenimis, 2013 metais Užupyje, Polocko gatvėje, K.Vaicekiūtis įsigijo du prabangius butus naujos statybos kotedže mažaaukštės statybos butų komplekse „Užupio kalvos“. K.Vaicekiūčiui čia priklauso 55 kvadratinių metrų ir 75 kvadratinių metrų butai. Kukliausiais skaičiavimais, jų vertė su daline apdaila siekia mažiausiai 300 tūkst. eurų.

Tiesa, butai jam nuosavybės teise priklauso kartu su žmona, kuri yra Vilniaus Gedimino technikos universiteto skaityklos vedėja. Šie metai buvo paskelbti bibliotekų metais, tad galbūt bibliotekininkams buvo padidinti atlyginimai, galbūt jie prilygsta bankų vadovų atlygiui?

Šiek tiek abejotina. Tačiau dviem butais Užupyje K.Vaicekiūčio turtai neapsiriboja.

Inturkės seniūnijoje (Molėtų r.) vaizdingoje vietoje K.Vaicekūčiui kartu su keliais bendraturčiais priklauso poilsio namai su žeme ant ežero kranto.

Kartu su keliais bendraturčiais vyras valdo 22 arų žemės sklypą. Be to, K.Vaicekiūčiui su žmona asmeniškai priklauso 142 kv. metrų namas, kuris dokumentuose kukliai pavadintas poilsio nameliu.

Kiti šių valdų savininkai – vairavimo mokykla „Dorkanas“ ir šios įmonės direktorius Audrius Stramkauskas. Verta pridurti, kad kurį laiką K.Vaicekiūtis buvo Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos prezidentas. Kai kuriais atvejais valstybinė tarnyba puikiai suderinama su nuosavo verslo reikalais.

Turtai – iš šeimos pajamų?

Dar vieną žemės sklypą Padubingės kaime (Pabradės sen., Šalčininkų r.) K.Vaicekiūtis nuomojasi iš valstybės. Nuomos sutartis galioja iki 2074 metų. Įdomu tai, kad anksčiau sklypo šeimininkė buvo Nemenčinės miškų urėdija.

Žurnalistams papasakojus šiuos faktus Seimo nariui Nagliui Puteikiui, aktyvus kovotojas su korupcija savivaldybės įmonėse buvo nustebęs.

„Atrodo, kad savivaldybės įmonės kaip buvo, taip ir liko politikų ir politikams artimų asmenų šėryklos. Per penkerius metus sutaupyti dviem butams Užupyje neįmanoma net ir gaunant dvigubai didesnį nei 1300 eurų per mėnesį atlyginimą. K.Vaicekiūtis, kaip savivaldybės tarnautojas, turėtų paaiškinti, kaip jis sukaupė tokį turtą.“

„Grindos“ vadovas, nesileisdamas į detales, paaiškino aptakiai: tai esą šeimos pajamos, ir tiek.

„Tai buvo šeimos pajamos, sukauptos per ilgus metus. Ne per pastaruosius 5 metus, o per daug ilgesnį laiką. Ir mano atlyginimas buvo tikrai didesnis nei 1300 eurų per mėnesį“, – portalui lrytas.lt tikino K.Vaicekiūtis.

Jis tvirtino, kad turimą šeimos turtą ir pajamas yra tvarkingai deklaravęs.

„Šeimos būstą Užupio Polocko g. K.  įsigijau pasinaudodamas banko paskola, anksčiau turėto nekilnojamojo turto pardavimo lėšomis ir santaupomis, sukauptomis per daugiau nei 20 vadovaujančio darbo metų skirtingose įmonėse: nuo 2000 iki 2009-ųjų“, – tokį komentarą pateikė K. Vaicekiūtis.

K. Vaicekiūtis dirbo statybos įmonės direktoriumi, o savivaldybės įmonėje UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ dirbo nuo 2010 iki 2016 m. K. Vaicekiūtį į savivaldybės įmonės UAB „Grinda“ direktoriaus postą paskyrė nepriklausoma bendrovės valdyba po viešo ir skaidraus konkurso. Konkurse į UAB „Grinda“ direktoriaus vietą pretendavo net 70 kandidatų – tai vienas iš didžiausių kada nors rengtų konkursų į savivaldybės kontroliuojamų UAB vadovus. 

Taupumo pamokos

Iš tiesų kiek metų turėtų taupyti žmogus norėdamas įsigyti du butus prestižinėje Vilniaus vietoje? Jau nekalbant apie sklypus paežerėse?

„Čia nereikia jokių teorinių išvedžiojimų, – teigė N.Puteikis. – Turime gyvą pavyzdį – buvusį Seimo narį Antaną Nedzinską iš Arūno Valinsko kompanijos. Jis viešai paskelbė, kad per 4 metus, gaudamas Seimo nario atlyginimą, sutaupė apie 200 tūkstančių litų. Jis negėrė svaigalų, nerūkė. Valgė kukliai, įvairias košes, gyveno Seimo viešbutyje. Spaudė centą prie cento. Iš tiesų jis taip gyveno, galiu patvirtinti. Ir vis tiek nesutaupė tiek, kad būtų galima įsigyti butą Užupyje.“

Žinoma, savivaldybės įmonės yra tokia šilta vieta, jog jose dirbantys valdininkai kartais nustemba, kad čia dar ir atlyginimus moka. Ir visiškai nebūtina atvirai pažeidinėti įstatymų, yra kitų būdų pamelžti savivaldybės karvutę.

Dėl teisybės reikia pasakyti, kad nuo šių metų sausio iki rugsėjo „Grindos“ skolos ir nuostoliai sumažėjo, tai pripažino ir auditą atlikę kontrolieriai. Tačiau įmonė dar dirba nuostolingai. Per praėjusių metų tą patį laikotarpį įmonė buvo patyrusi 758 tūkst. 860 eurų nuostolio. Šiais metais nuo sausio iki rugsėjo „Grinda“ suskaičiavo 282 tūkst. 638 eurų nuostolių.

Tačiau gerėjo ne visi rodikliai: pavyzdžiui, sumažėjo apyvarta – nuo 15 milijonų 832 tūkst. 459 eurų praėjusiais metais iki 11 mln. 440 tūkst. 670 eurų šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.