Arūnas Dumalakas. Toksikologai, išmušė jūsų valanda!

Nors iki Naujųjų dar liko kelios dienos, jau žinau, ką 2017-ųjų pirmosiomis dienomis dažniausiai kalbins kolegos žurnalistai – toksikologus.

Sakysite, nėra ko gąsdinti tautos? Kad tie atvejai Sibire, kur šiomis dienomis, pabranginus degtinę, pilstukas šienauja šimtus gyvybių, – mums ne pavyzdys?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sakysite, nėra ko gąsdinti tautos? Kad tie atvejai Sibire, kur šiomis dienomis, pabranginus degtinę, pilstukas šienauja šimtus gyvybių, – mums ne pavyzdys?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 28, 2016, 7:20 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:31 PM

Taip, nesunku atspėti, šios specialybės gydytojai tradiciškai kalbinami metų pradžioje, kai per šventes alkoholio padauginę ir pagirių kamuojami piliečiai atsiduria medikų rankose.

Tačiau R.Badaras ir jo kolegos toksikologai dėmesio stoka negalės skųstis ir vėliau, kai Seimo valia kilstelėtas akcizas alkoholiui pasieks naujas aukštumas. Todėl taip pat nesunku atspėti, jog toksikologai, išgelbėję nežinia ko prisiliurlinusius piliečius, bus gerbiami lygiai taip pat kaip dabar iš mirties nagų ligonius plėšiantys onkologai ar kardiochirurgai.

Sakysite, nėra ko gąsdinti tautos? Kad tie atvejai Sibire, kur šiomis dienomis, pabranginus degtinę, pilstukas šienauja šimtus gyvybių, – mums ne pavyzdys? Kad per rinkimus Indijoje uždraudus prekybą alkoholiu, pilstuku ir kitokiais neaiškiais gėralais apsinuodijo daugybė žmonių, – ne argumentas? Gerai, tada prisiminkime ankstesnius akcizų kilstelėjimus Lietuvoje.

Štai 2009-aisiais padidinus akcizus ir apribojus alkoholio prekybos laiką, jau po pusmečio vien muitinė pradėjo net 40 procentų daugiau tyrimų dėl kontrabandos ir su ja susijusių nusikaltimų, o dėl svaigalų kontrabandos sulaikytų asmenų padaugėjo 10 kartų.

Pasieniečiai tais metais sučiupo 28 proc. daugiau kontrabandininkų. O kiek nesučiupo? Kiek cigarečių ir alkoholio nukeliavo į juodąją rinką, kiek nesumokėta mokesčių?

Tad pasienio miestuose ir miesteliuose pakalbinus bet kurį praeivį nesunku sužinoti, kad štai ta pilaitė pastatyta iš spirito kontrabandos, o ana tas dvaras yra muitininko.

Bet vėlgi nesunku nuspėti, kad iš pilstuko pastatytos ir akis badančios pilys „valstiečių“ pasiryžimo išblaivinti tautą neatšaldys.

Todėl tiktai akcizais, aišku, nebus apsiribota. Bet aišku viena: toksikologai darbo nepritrūks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.