Šiaulių krizė tęsiasi: lekiama į pirmalaikius rinkimus

Paskutiniame šiemet Šiaulių miesto tarybos posėdyje vėl pasikartojo politinis cirkas.

Šiaulių merui A.Visockui – galvosūkis, kaip skubiai įveikti politinę krizę, nes gresia tiesioginis valdymas.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių merui A.Visockui – galvosūkis, kaip skubiai įveikti politinę krizę, nes gresia tiesioginis valdymas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 3:30 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:16 PM

Perversmą surengę tarybos senbuviai ketvirtadienį dar kartą pamokė politikos naujokus – sužlugdė posėdžio dalį, kurioje buvo bandoma išspręsti politinę krizę.

Valdančiąja dauguma pasiskelbę perversmininkai pirmiausia paprašė į posėdžio pabaigą perkelti klausimus dėl atstatydinto administracijos direktoriaus Eduardo Bivainio įgaliojimų pratęsimo, administracijos direktoriaus pavaduotojų prašymų atleisti patenkinimo ir vicemero pareigybės panaikinimo.

Perversmininkai E.Bivainį ir vicemerą Domą Griškevičių atleido praėjusiame tarybos posėdyje. Administracijos direktorius atleistas nuo kitų metų sausio 2-osios, nes prašymus atleisti įteikė ir abu jo pavaduotojai liberalė Giedrė Mendoza Herrera bei konservatorius Martynas Šiurkus.

Perversmininkų prašymą nukelti politinius klausimus į tarybos posėdžio pabaigą patenkinti padėjo konservatorius Vladas Artūras Balsys. Šio politiko balsas nulėmė darbotvarkės pakeitimus – sprendimas buvo priimtas balso persvara.

Visi tarybos posėdžio klausimai buvo svarstomi sklandžiai, o prieš lemiamą dalį perversmininkai paprašė pertraukos. Po jos politikos senbuviai nebegrįžo į savo darbo vietas. Posėdžio nebebuvo galima tęsti, nes neliko kvorumo – bent 16 iš 31 tarybos nario.

Toks posūkis leido perversmininkams Šiaulių miesto savivaldybės administracijos vadovo vairą perleisti G.Mendozai Herrerai. Savo poste liko ir politikos senbuvių palaikymą turintis M.Šiurkus.

Tačiau šiame posėdyje buvo paleistas ir tiesioginio valdymo laikrodis. Mat sausio 11-ąją sukaks du mėnesiai, kai Šiaulių vicemero posto atsisakė į Seimą išrinktas Stasys Tumėnas. Įstatymas numatyta, kad naujas darbuotojas privalo būti paskirtas per du mėnesius. Po šio termino įvedamas tiesioginis valdymas, o politinė krizė sprendžiama pirmalaikiais savivaldos rinkimais.

Vienas perversmininkų lyderių buvęs meras Justinas Sartauskas pareiškė, kad iki sausio 11-osios išspręsti krizę laiko pakaks: „Dabar viena pusė turi 15, kita 16 balsų, ir normalus darbas yra neįmanomas. Todėl siūlome sėsti prie stalo ir spręsti problemą“.

Šiaulių meras Artūras Visockas sakė, kad sumaišties kaltininkai yra liberalai, todėl siūlė klausimus užduoti šios partijos atstovams: „Jie sukėlė politinę košę. Man keista, kad valdančiąja dauguma pasiskelbę politikai bėga iš posėdžio. Kodėl pamirštama tarybos nario pareiga dalyvauti posėdyje?“

Politinis buldozeris į Šiaulių miesto tarybą įsisuko po to, kai valdančiąją daugumą paliko 3 iš 4 liberalų. Perversmą suformavę perbėgėliai pažėrė krūvą kaltinimų buvusiems partneriams dėl netinkamo elgesio, dalykiškumo stokos.

Abejonių nekilo, kad G.Mendozos Herreros prašymas atleisti buvo tik politinis manevras. Tai patvirtino ir perversmininkų lyderis Alfredas Lankauskas, pažymėjęs, kad „direktoriaus pavaduotoja nori tik pasitikrinti jėgas, ar turi naujosios daugumos paramą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.