Ties metų slenksčiu – optimizmo blyksniai

Daugelis viliasi, kad su nauja valdžia pašviesės ir gyvenimas. Net trečdalis lietuvių įsitikinę, kad mūsų šaliai 2017-ieji bus geresni nei šie metai, ir tiktai mažiau nei penktadalis mano priešingai.

Ties metų slenksčiu – optimizmo blyksniai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ties metų slenksčiu – optimizmo blyksniai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 29, 2016, 6:33 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:22 PM

Per pastaruosius dvylika mėnesių optimistiškai nusiteikusių dėl ateities Lietuvos žmonių dalis padidėjo 11 procentų.

Tai parodė bendrovės „Baltijos tyrimai“ lapkričio pabaigoje–gruodžio pradžioje atlikta tradicinė apklausa.

Beje, pastarąjį kartą toks ryškus optimistinių nuotaikų šuolis (13 proc.) buvo irgi po Seimo rinkimų, 2012-aisiais.

Tačiau jau 2014 ir 2015 metais daugiau apklausos dalyvių ėmė teigti, kad būsimi metai bus greičiausiai blogesni nei geresni.

Labiausiai optimistiškai dėl ateinančių 2017-ųjų nusiteikę žmonės iki 30 metų (39 proc. tikisi geresnių), miestų gyventojai (35 proc.), respondentai, turintys aukštąjį išsilavinimą (43 proc.), taip pat tie, kurių šeimos pajamos per mėnesį yra didžiausios (41 proc.).

Prisiminus 2015-ųjų pabaigą tenka pripažinti, kad tokio pobūdžio apklausoje gyventojų išsakyti lūkesčiai ne visai pasitvirtino.

Tada sėkmingesnių 2016 metų Lietuvai tikėjosi 22 proc. respondentų, bet dabar kaip sėkmingus įvertino 25 proc. gyventojų.

Tuo metu prastesnius metus šaliai prognozavo 29 proc., o šį rudenį 2016-uosius kaip blogus įvertino gerokai mažesnė dalis – 21 proc. – žmonių.

Apklausos dalyvių nuomone, per pastaruosius 22 metus patys nesėkmingiausi Lietuvai buvo 2009 ir 1999 metai.

Kaip labiausiai sėkmingus šaliai metus žmonės įvertino 2002-uosius. Taip manė beveik pusė apklaustųjų.

O ar besibaigiantys metai Lietuvos žmonėms buvo sėkmingi asmeniškai? Daugiau nei trečdalis (36 proc.) apklaustųjų į šį klausimą atsakė teigiamai.

44 proc. suaugusių šalies gyventojų nurodė, kad jiems asmeniškai 2016-ieji buvo nei sėkmingi, nei nesėkmingi, kitaip sakant, vidutiniai, o beveik penktadalis apklaustųjų metus apibūdino kaip nesėkmingus.

Per pastaruosius penkerius metus apklausos dalyvių nuomonė beveik nekinta – teigiamai vertinančiųjų besibaigiančius metus būna dvigubai daugiau nei neigiamai, o didžiausia dalis žmonių mano, kad metai jiems asmeniškai buvo nei geri, nei blogi.

Tokius atsakymus bendroji Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ analizuoja nuo 1995-ųjų.

Taigi panašūs kaip šį rudenį besibaigiančių metų vertinimai buvo ikikriziniais 2007-aisiais, nors dar ir nepasiekė 2006 metų optimizmo rekordo.

Kaip pačius blogiausius žmonės yra įvertinę pirmuosius ekonominės krizės metus – 2009-uosius. Tada keturi iš dešimties šalies gyventojų metus apibūdino kaip asmeniškai nesėkmingus, o kaip sėkmingus – tik septintadalis.

Didžiausia dalis optimistų šiemet yra tarp 18–29 ir 30–49 metų asmenų (atitinkamai 59 ir 42 proc. iš jų mano, kad 2016-ieji jiems buvo sėkmingi), gerai metus įvertino ir didmiesčių gyventojai (45 proc.), žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą (48 proc.) ir gaunantys didžiausias šeimos pajamas per mėnesį – per 1000 eurų (53 proc.).

Tačiau vyresniems nei 50 metų žmonėms, pensininkams, asmenims, turintiems nebaigtą vidurinį išsilavinimą ar gaunantiems mažiausias šeimos pajamas per mėnesį (iki 600 eurų), šie metai buvo labiau blogi nei geri.

Tie gyventojai, kurie metus įvertina kaip jiems asmeniškai sėkmingus, dažniausiai sako, kad metai buvo geri ir Lietuvai. O besijaučiantys nuskriausti mano atvirkščiai. (LR)

Skelbiant šiuos duomenis nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.