2017-ųjų sutikimas Vilniuje: nerimas dėl nuošliaužos ir fejerverkų ryškumo

Vilniaus savivaldybė džiugiai pranešė, kad ir šiais metais vilniečiai bei miesto svečiai galės gėrėtis fejerverkais. Jie bus leidžiami nuo Stalo kalno, esančio toliau nuo Gedimino pilies kalno, kad nesukeltų dar vienos nuošliaužos.

Fejerverkai šįmet bus apriboti dėl nenustatytos grėsmės Gedimino pilies kalnui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Fejerverkai šįmet bus apriboti dėl nenustatytos grėsmės Gedimino pilies kalnui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2016, 8:01 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:59 PM

Tačiau daug metų sostinę žaismingais ugnies pliūpsniais džiuginusi pirotechnikos didmeistrių komanda „Blikas“ fejerverkams parinkta vieta anaiptol nėra patenkinta.

„Stalo kalnas yra palyginti toli nuo pagrindinės žmonių susibūrimo vietos. Geografinė Stalo kalno padėtis nėra palanki leisti fejerverkus taip, kad jie būtų gerai matomi iš Katedros aikštės. Todėl fejerverkai turbūt neatrodys taip įspūdingai, kaip ankstesniais metais, kai šaudėme nuo Katedros aikštės. Žinoma, techniškai galėtume paleisti ryškiai matomus fejerverkus ir iš didesnio atstumo, tačiau tam reikėtų didelio biudžeto, o jis kuklus“, – sakė „Bliko“ vadovas Gytis Lagunavičius.

Vilniečiai turėtų džiaugtis, kad apskritai naujamečiai fejerverkai skros sostinės dangų. Nedaug trūko, kad šiemet jų būtų nesulaukę. Būtent dėl pavojaus Gedimino kalnui atsisakyta leisti fejerverkus iš Katedros aikštės, iš vietos, esančios netoli Gedimino paminklo. Prieš dvi savaites Vilniaus meras Remigijus Šimašius paguodė vilniečius sakydamas, kad fejerverkai galės būti leidžiami nuo Trijų Kryžių kalno.

Sprendimui leisti fejerverkus nuo Trijų Kryžių kalno pasipriešino Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija ir Vilniaus arkivyskupija.

„Trijų Kryžių kalno gruntas toks pat nestabilus, kaip ir Gedimino pilies kalnas. Formuojasi nuošliauža ties Nyderlandų ambasada. Mes pranešėme savivaldybės Kultūros skyriui, kad neduosime leidimo fejerverkus šaudyti nuo kalno“, – trečiadienį portalui lrytas.lt sakė Pilių direkcijos vadovė Audronė Kasperavičienė.

Galima sakyti, kad fejerverkai buvo išgelbėti paskutinę minutę. Vilniaus savivaldybė paprašė Pilių direkcijos leisti šaudyti fejerverkus nuo Stalo kalno, ir ketvirtadienį leidimas buvo gautas.

„Iš tiesų juk neatlikti bandymai, kurie įrodytų, jog šaudant fejerverkus atsiranda tokia vibracija, kad susidarytų nuošliauža. Apskritai keista tokio sprendimo logika.

Tarkime, pastarąjį kartą nuo Gedimino pilies kalno fejerverkus leidome 2003 metais, kai Lietuvos krepšininkai laimėjo Europos čempionato auksą. Tai gal dėl to šiemet, po 13 metų, nuslinko nuošliauža?“ – ironiškai kalbėjo G.Lagunavičius.

Taigi galingos spalvotos ugnies naujametės šventės vilniečiai vargu ar gali tikėtis.

Vis dėlto sumaniusiems pasižiūrėti kuklesnių fejerverkų ir atvyksiantiems savo automobiliu Vilniaus savivaldybė dėl didelio eismo srauto siūlo aplenkti gatves, esančias aplink Katedros aikštę, ir pasistatyti automobilį netoliese esančiose Upės, Žvejų ir Maironio gatvėse, taip pat automobilių stovėjimo aikštelėse – Gedimino pr. 9A, Tilto g. 14, T.Kosciuškos g. 1A, prie Tymo turgaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.