Lietuva pasitiko 2017-uosius!

Šventinių fejerverkų triukšmui užgožiant simbolinius laikrodžių dūžius Lietuva pasitiko 2017-tuosius. Nors šiemet didžiausios žiemos šventės Lietuvoje be sniego, tai visai nesutrukdė griausmingai pasitikti Naujuosius.

Naujieji metai Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Naujieji metai Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2017, 12:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:58 PM

Pagal kinų kalendorių ugninio arba raudonojo gaidžio metai prasidės tik sausio 28-tąją, kuomet danguje pasirodys pirmojo naujųjų metų jaunatis, ryškios permainos ir netikėti pokyčiai gali užgriūti jau pirmomis 2017-ųjų dienomis.

Žadėtų fejerverkų nesimatė

Šiemet Vilniuje šventiniai fejerverkai buvo leidžiami nuo Stalo kalno, tad vietoje žadėto įspūdingo reginio vilniečiai išvydo tik blyksnius rūke. Tiesa, už šventinį fejerverką atsakinga įmonė jau anksčiau buvo išsakiusi nuogąstavimus, kad dėl oro sąlygų – lietaus ir rūko, renginys gali būti ne toks kokybiškas.

Nors pokyčių imtasi po to, kai susirūpinta Gedimino kalno šlaito slinkimu, vilniečiams, regis tai buvo nė motais ir šie Katedros aikštėje ir jos prieigose į orą paleido kelis šimtus atsineštų fejerverkų. Tokia saviveikla kėlė rimtą pavojų sutikti 2017-ųjų miesto širdyje susirinkusiems vilniečiams, tad policijos pareigūnai ir policijos rėmėjai vos spėjo raminti fejerverkų mėgėjus.

Kaune fejerverkus taip pat leido patys kauniečiai – Kauno savivaldybė šįmet nusprendė neleinvestuoti į fejerverkus Rotušės aikštėje.

Naujus metus miesto gyventojai ir svečiai pasitiko skambant būgnų muzikai. Vaikinų grupė iš Šiaulių grojo įvairiais mušamaisiais instrumentais visiems gerai žinomas melodijas.

Blaivesni, bet tuštesnėmis piniginėmis?

Gera naujiena ta, kad kitąmet gyventojus pasieks kur kas mažesnės sąskaitos už elektrą. Matyt, 2017-aiais galėsime sau leisti daugiau šventinių girliandų. Skaičiuojama, kad dėl mažesnės elektros kainos kitąmet namų ūkiai sutaupys vidutiniškai 10 eurų. Tiesa, kitos naujienos ne tokios pozityvios.

Donaldo Trumpo išrinkimas į JAV prezidentus, darbo našumo ir atlyginimų atotrūkis – būtent tokios didžiausios grėsmės, anot specialistų, ateinančiais metais laukia Lietuvos ekonomikos.

Ekonomistai jau stovint ant Naujųjų metų slenksčio perspėjo, kad kad dėl kainų visus metus ūžusiems lietuviams ir 2017-aisiais neteks nuobodžiauti. Sėdėdami prie vaišėmis nukrauto šventinio stalo veikiausiai apie tai nesusimąstėme, bet maisto kainų augimo 2017-aisiais neišvengsime. Lietuvos banko analitikai teigia, kad maisto bei žaliavų kainos kyla visame pasaulyje, tad kitąmet maisto produktų Lietuvoje brangimą tikrai pajusime.

Jau aišku, kad 2017-ieji taps blaivesniais metais, bent jau jau taip tikisi naujasis Seimas. 2016-ųjų metų pabaigoje vis dėlto buvo priėmtos akcizų alkoholiui pataisos. Padidinus akcizus nuo kovo mėnesio alus turėtų brangti 9–13 centų, spiritiniai gėrimai – 42–74 centus, kitas alkoholis – 21–74 centus.

Pinigines patuštins ir apsilankymas degalinėje. Kitiems metams ekspertai prognozuoja kur kas didesnes naftos kainas – Amerikos energetikos ekspertai prognozuoja, kad pirmoje metų pusėje vidutinė naftos kaina turėtų siekti 50 dolerių už barelį, antroje – 55 dolerius už barelį.

Augančios naftos kainos neišvengiamai brangins degalus – jų kainos pradėjo kilti dar šių metų pabaigoje. SEB banko analitikai prognozuoja, kad kitąmet dyzelino kaina degalinėse bus apie 1,03 euro už litrą – 9 proc. didesnė negu šiemet.

Astrologai patarė 2017-uosius pasitikti taikiai

Patarimų, kaip pasiruošti ugninio gaidžio siautėjimui negailėjo ir astrologai. Anot jų, apsikuopti prieš Naujuosius vertėtų ne tik aplinką, bet ir santykius su artimaisiais, mat sutikus ugninio gaidžio metus esant su kuo nors susipykus, tikėtina, jog pešitės visus metus.

„Šis patarimas pravers ne tik per šventes, tačiau artėjant metų pabaigai ypač svarbu susitaikyti su artimaisiais, atleisti jiems susikaupusias nuoskaudas.

Naujųjų metų šventei tinkamiausia puoštis prislopintos raudonos spalvos rūbais, dekoruoti šia spalva namus. Vengti patariama itin ryškių, ekstravagantiškų drabužių, svarbiau – ramūs, harmoningi spalvų deriniai, konservatyvūs modeliai“, – apie artėjančių metų ir švenčių ypatybes pasakojo Palmyra Kelertienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.