Ruklos pabėgėliams – netikėta vilniečių šeimų dovana

Gruodžio 30 d., penktadienį, Vilniuje vyko iki šiol Lietuvoje analogų neturintis įvykis. Penktadienio rytą pilnas autobusas žmonių iš Ruklos pabėgėlių centro pajudėjo link sostinės. Autobuse ekskursijos po Vilnių nekantriai laukė šeimos iš karo draskomų Artimųjų Rytų, į Lietuvą atvykusios ieškodamos saugumo, ramybės ir oraus gyvenimo.

Ekskursijos tikslas buvo parodyti pabėgėliams kitokią Lietuvą, nei jie mato pro Ruklos pabėgėlių centro langus.<br>Organizatorių nuotr.
Ekskursijos tikslas buvo parodyti pabėgėliams kitokią Lietuvą, nei jie mato pro Ruklos pabėgėlių centro langus.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2016, 10:38 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:58 PM

Visa ši kelionė į Vilnių vyko socialinės iniciatyvos „Jie pasirinko Lietuvą“ ir prie jos prisijungusių eilinių žmonių dėka. Vilniečių šeimos, padėjusios surinkti pinigus autobuso nuomai, gruodžio 30-ąją padovanojo dar ir vieną dieną savo asmeninio laiko ir tapo Vilniaus gidais į miestą atvykusiems svečiams.

Ekskursijos tikslas buvo parodyti pabėgėliams kitokią Lietuvą, nei jie mato pro Ruklos pabėgėlių centro langus, suteikti galimybę iš arčiau pažinti Lietuvos istoriją ir kultūrą, pasivaikščioti senamiesčio gatvelėmis, paragauti tradicinio maisto, pažinti miesto žmones.

Kelios dešimtys pabėgėlių ir tiek pat lietuvių pasklido po Vilniaus senamiestyje mažomis grupelėmis, aplankydami senąjį Vilniaus universitetą, žaislų ir technikos muziejus, įvairias galerijas, Kalėdų eglę, Trijų kryžių kalną, Valdovų rūmus ir daug kitų sostinės senamiesčio kampelių.

Iniciatyvą remiamtys ir jau ne vieną pabėgėlį įdarbinę restoranų „Jurgis ir drakonas“ savininkai, visus ekskursijos dalyvius pakvietė pietauti drauge ir pasirūpino picomis bei užkandžiais, o netrukus sulaukė ir darbu restorane suinteresuotų pabėgėlių susidomėjimo.

„Aš pats esu imigrantas Lietuvoje, todėl neturiu jokių nusistatymų prieš kitataučių įdarbinimą. Iš tiesų, net atvirkščiai. Kaip atvykėlis iš Jungtinės Karalystės, aš užaugau matydamas, kaip imigrantai skatina bendrą ekonominį augimą ir gerovę.

Mane labai nuvylė imigracijos politikos ir strategijos nebuvimas Lietuvoje ir biurokratizmas, kuris tai lemia, taigi aš skatinu imigrantų įdarbinimą“,- sako „Jurgis ir drakonas“ restoranų tinklo vadovas Tomas Nicholsonas.

Iniciatyvos „Jie pasirinko Lietuvą“ pagrindinis tikslas labai aiškus ir paprastas – naudojantis socialinių tinklų pagalba, padėti surasti pabėgėliams 3 dalykus, būtinus naujo gyvenimo pradžiai: darbą, namus ir draugus Lietuvoje.

„Pabėgėlių integracija Lietuvoje stringa. Iš stovyklų Pietų Europoje į Lietuvą perkeliami žmonės mūsų šalyje susiduria su atskirtimi ir diskriminacija, sunkumais ieškant darbo ir būsto bei gerokai mažesnėmis algomis nei Vakarų ar Šiaurės Europoje. Todėl apie tai turime kalbėti“,- sakė „Jie pasirinko Lietuvą“ iniciatyvos autorius Domas Burkauskas.

Šia iniciatyva taip pat tikimasi paskatinti viešas politikų, visuomenininkų ir verslininkų diskusijas apie pabėgėlių krizę, jos grėsmes bei galimybes Lietuvai ir visai Europai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.