Šypsokis, keleivi, nuo šiol tavęs nemušime, o tik filmuosime

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 31, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:04 PM

Tokie klausimai kyla pažvelgus į „Susisiekimo paslaugų“ kontrolierių įrangą, kuria jie apsiginklavo prieš kelias dienas.

Dabar visi į autobusus ir troleibusus įlipantys kontrolieriai prie liemenių segi vaizdo kameras. Tai esą drausmins triukšmadarius, benamius ar zuikius.

Saugiau galės jaustis ir keleiviai – kilus konfliktui su kontrolieriumi neva bus išvengta įvairių interpretacijų.

70 eurų kainuojančias kameras gaus ne tik bilietų, bet ir parkavimo kontrolieriai. Iš viso jų prireiks net 75. Turėdami šią įrangą ir patys kontrolieriai esą jausis saugesni. O „Susisiekimo paslaugos“ galės užtikrinti ne tik patikrinimų efektyvumą, bet ir greičiau išnagrinėti ginčytinas situacijas.

Tačiau kaip jaustis doram vilniečiui, sąžiningai sumokančiam už kiekvieną kelionę?

Vaikų teisių gynėjai taip pat jau atkreipė dėmesį, kad miesto transporte bus filmuojami ir vaikai, o paskui vaizdo įrašai saugomi.

„Susisiekimo paslaugų“ atstovai į tai atsakė, kad vaikų veidai vaizdo įrašuose bus paslėpti. Bet kas nors turės sėdėti prie kompiuterio, peržiūrėti įrašus, stebėti, kad juose neliktų nė vieno vaiko. Juk tai – papildomos sąnaudos.

Vicemeras L.Kvedaravičius atrėmė sakydamas, kad niekas nesipiktina, kai esame filmuojami prekybos centre, eidami gatvėmis. Tai ko purkštauti dėl kontrolierių vaizdo kamerų, kurioms leidimais pasirūpinta?

Taip, tai tiesa. Tačiau prekybos centrų apsaugininkai vaizdo kameras nukreipia tik į įtartinus pirkėjus. Tas pat ir gatvėse, kur praeini pro vaizdo kamerą ir viskas. Tuo tarpu kontrolierių vaizdo kameros fiksuos kiekvieną.

Beje, tokių vaizdo kamerų kontrolieriai neturi nė vienoje Baltijos šalyje. O gal jų tiesiog nereikia? Esą kažkur Švedijoje, Geteborge, naudojamos. Bet ar dėl to verta jomis apkarstyti Vilniaus kontrolierius?

O kur dar vaizdo registratoriai, kuriuos miesto valdžia sugalvojo įrengti autobusuose ir troleibusuose, kad ši įranga tramdytų nedrausmingus vairuotojus? Iš tiesų imi manyti, kad gatvėse tiesiog knibžda pažeidėjų ir nusikaltėlių.

Kad pinigai kartą jau buvo išmesti į balą, pripažino ir „Susisiekimo paslaugų“ vadovė M.Gusarovienė. Šešiasdešimt vaizdo kamerų kontrolieriams ši įmonė jau buvo nupirkusi 2013-aisiais. Tai kur jos?

Anot M.Gusarovienės, šitos kameros buvo skirtos daugiau žaidimui. Jos visiškai netiko naudoti lauko sąlygomis, jų baterijos greitai išsekdavo. Tad kiek pasižaidę kontrolieriai jas numetė.

Naujosios kameros – kas kita. Jų baterijos ilgaamžės, vaizdo įrašai bus greitai perkeliami.

Bet jeigu kontrolieriams jau reikia tokios rimtos įrangos, gal ne už kalnų ta diena, kai bilietų tikrintojai į autobusus ir troleibusus įžengs vilkėdami neperšaunamosiomis liemenėmis, o ant galvų užsimaukšlinę šalmus?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.