Valstybės šimtmečiui – penkios kolekcinės monetos

Lietuvos bankas išleis penkias

Lietuvos bankui išleidus proginių monetų, kaskart nusidriekia kolekcininkų eilės.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos bankui išleidus proginių monetų, kaskart nusidriekia kolekcininkų eilės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2016, 2:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:01 PM

Vieną aukso ir tris sidabro monetos įamžins signatarus, Lietuvos diplomatiją, ginkluotąsias pajėgas bei valstybės teisės sistemą. Taip pat kartu su Latvijos ir Estijos centriniais bankais bus išleista 2 eurų proginė moneta.

„Kadangi 2018 metais savo valstybės atkūrimo šimtmetį minės ir mūsų kaimynės, ketiname šiai sukakčiai skirtą 2 eurų proginę monetą išleisti kartu su Latvija ir Estija, ir visų jų nacionalinės pusės (averso) dizainas bus toks pats. Išrinkti geriausią tos monetos dizainą balsuojant bus kviečiami visų trijų valstybių gyventojai. Tai būtų pirmoji moneta, kartu išleista trijų Baltijos šalių centrinių bankų“, – sako Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius, Monetų kūrimo komisijos pirmininkas Deivis Stankevičius.

2018 metais planuojama išleisti dar penkias kolekcines monetas. Viena iš jų, tęsiant aukso monetų seriją „Lietuvos mokslas“, bus skirta technologijos mokslams. Joninėms (Rasos šventei) skirtas monetas (serija „Tradicinės lietuvių šventės“), be tauriųjų metalų, numatoma kaldinti ir iš spalvotųjų metalų lydinių. Sidabro moneta bus skirta iškiliam asmeniui – filosofui, rašytojui, publicistui, kultūros veikėjui Vilhelmui Storostai- Vydūnui, jo 150-osioms gimimo metinėms. Vienos monetos temą išrinks visuomenė.

2019 metais numatoma išleisti dvi sidabro monetas, skirtas mūsų istorijos reikšmingoms temoms: Lietuvos laisvės kovos sąjūdžiui, kuriuo siekta atkurti Lietuvos valstybės nepriklausomybę, bei Lietuvos ir Voluinės sutarties 800-mečiui – besikuriančios Lietuvos valstybės diplomatiniam aktui: pirmajai lietuvių užsienio politikos sutarčiai ir svarbiam istorijos šaltiniui.

2019 metais kolekcininkus taip pat nudžiugins Šiaulių miestą įamžinsianti moneta, ji pratęs seriją „Lietuvos miestai“. Jai priklausančios monetos iš vario ir nikelio lydinio, skirtos Vilniui, Kaunui ir Klaipėdai, išleistos jau anksčiau.

Sidabro moneta bus skirta Sapiegų rūmams ir pratęs rūmų stiliams skiriamą seriją „Lietuvos rūmai ir dvarai“. Monetas Užgavėnėms (serija „Tradicinės lietuvių šventės“), stintų žvejybai viliojant (serija „Lietuvos gamta“), kaip ir kitas šių serijų monetas, be tauriųjų metalų, numatoma kaldinti ir iš spalvotųjų metalų lydinių. Viena moneta, kaip ir 2018 metais, bus leidžiama visuomenės pasiūlyta tema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?