Bučinys taksui buvo sujaukęs protą ir teismui

Telšių policijai pareigūnams šią savaitę teko atlikti neįprastą užduotį – naktį paimti iš areštinės daugiavaikę motiną ir nuvežti į namus krūtimi pamaitinti kūdikio.

Vestuvių dieną Telšių gyventojai L.Stirbienei apkartino jos namuose viešniai nosį sužalojęs taksas Mikis.
Vestuvių dieną Telšių gyventojai L.Stirbienei apkartino jos namuose viešniai nosį sužalojęs taksas Mikis.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Jan 2, 2017, 8:03 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:53 PM

Atrodytų, kad žindanti moteris, kuri atskiriama nuo kūdikio ir įkišama į areštinę, turėtų būti mažų mažiausiai kaltinama banko apiplėšimu ar žmogžudyste.

Bet Kalėdų atostogoms iš Vokietijos į gimtuosius Telšius grįžusi trijų vaikų motina su šešių mėnesių kūdikiu ant rankų 42 metų Ligita Stirbienė tokių sunkių nusikaltimų tikrai neįvykdė.

Ji kaltinama dėl to, kad prieš dvejus metus, jos vestuvių dieną, vienai vestuvių puotos viešniai taksų veislės šuo, vardu Mikis, sužalojo nosį.

Naktį praleido areštinėje

Trečiadienį Telšių rajono apylinkės teismas priėmė nutartį sušvelninti kardomąją priemonę L.Stirbienei – ji paleista iš areštinės, įpareigojus ją neišvykti iš deklaruotos gyvenamosios vietos Telšiuose. Paimti ir moters asmens dokumentai.

Baudžiamosios bylos, kurioje telšiškė kaltinama sunkiu kūno sužalojimu, teismui nepavyksta pradėti nagrinėti dvejus metus.

„Dabar mama jau atsigavo nuo nervinio šoko, tačiau naktis iš gruodžio 27-osios į 28-ąją buvo siaubinga. Su kūdikio tėvu, mano patėviu Mindaugu Stirbiu, visą naktį nesudėjome bluosto, meldėmės, kad vaikas neprabustų alkanas. Mama tuo metu nakvojo areštinėje.

Ją suimti policijai nurodžiusi teisėja pareiškė, kad, jei reikės, motina bus atvežta pamaitinti kūdikį. Tai absurdas! Juk mes nesislapstėme.

Kai tik mama su patėviu atvyko iš Vokietijos, iš karto atėjome į teismą patys“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo vyriausias L.Stirbienės sūnus iš pirmos santuokos 19 metų Gytis Karpuchinas.

Telšių rajono apylinkės teismo teisėjos Virginijos Liauzginienės sprendimu, kuris buvo priimtas šių metų vasarą, Vokietijoje gyvenančią L.Stirbienę nutarta suimti, kai tik ji įkels koją į Lietuvos teritoriją.

Taip pat pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės jos sąskaitoms ir turtui nukentėjusiosios ieškiniui, siekiančiam 7 tūkst. eurų, užtikrinti.

Įkando į nosį viešniai

Šią Telšių rajono teisme nagrinėjamą keistą istoriją pirmasis plačiai aprašė „Lietuvos rytas“.

Tragikomiško atspalvio drama užsimezgė 2014 metų liepą, kai vyko L.Stirbienės vestuvės. Moteris tekėjo antrąkart.

Kas įvyko jaunosios namuose, pasakojo galimai vienintelis įvykio liudininkas nuotakos vyriausias sūnus G.Karpuchinas.

Jo teigimu, L.Stirbienė išvyko į grožio saloną, o jų namuose buvusi tuoktuvių liudininkė Indrė B. ėmė žaisti su šeimininkų šunimi Mikiu. Ji pasilenkė, galbūt norėdama paglostyti ar pabučiuoti, tačiau iki tol taikus keturkojis grybštelėjo merginai nosį.

Nuotaka pati nuvežė viešnią į ligoninę, siūlė jai tūkstantį eurų gydymo išlaidoms padengti. Tačiau praėjus trims mėnesiams po šio įvykio Indrė B. kreipėsi į teisėsaugą.

Telšių prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą.

Pritaikė griežtas sankcijas

Per tą laiką L.Stirbienė išvyko į Vokietiją, ten pagimdė kūdikį, vėliau ją ištiko komplikacijos po gimdymo.

Moteris teigė Telšių teismui nusiuntusi Vokietijos medikų pažymas, kad jai nepatariama leistis į kelionę. Tačiau teisėjos V.Liauzginienės šie argumentai neįtikino – ji ėmėsi griežtų sankcijų.

Teismo posėdžio, turinčio pagaliau atversti šią sunkiai sveiku protu suvokiamą bylą, data dar nepaskirta.

Ir nors lemtingos Mikio išdaigos metu L.Stirbienės net nebuvo namuose, jai gresia kalėjimas iki 7 metų – jei teismas nuspręs, kad nelaimė įvyko dėl jos šuns nepriežiūros.

Pačiam viso šio šurmulio kaltininkui Mikiui niekas negresia. Netrukus po to, kai įkando vestuvių viešniai į nosį, šuo sunegalavo ir pakratė kojas.

Išgirsti nukentėjusiosios versijos apie įvykį nepavyko – Indrės B. teisinis atstovas sakė, kad kol neprasidėjo teismas, su žurnalistais mergina nebendraus.

Lietuvos teismai ir policija – humaniški?

Vytautas Jočas

Šiaulių apygardos teismo pirmininko pavaduotojas

„Nereikia spekuliuoti jausmais ir prikaišioti dėl kūdikio. L.Stirbienei juk buvo pasakyta, kad atsiradus poreikiui ji bus atvežta pamaitinti kūdikį. Taip ir buvo padaryta. Mūsų teismai ir policija – humaniški.

Nereikėtų stebėtis, kad Telšių rajono apylinkės teismas ėmėsi griežtų priemonių atsakovės atžvilgiu.

Medikai konstatavo, kad nukentėjusiajai nosis subjaurota nepataisomai. Tokiais atvejais, kai sužeidžiamas veidas, tai dažnai vertinama kaip sunkus kūno sužalojimas.

Teismas nusprendė, kad L.Stirbienė vengia atvykti į teismą, todėl ir priėmė nutartį jai pritaikyti kardomąją priemonę – suimti. O kai atvyko, kitą dieną jai buvo skirtas pasižadėjimas neišvykti.

Svarbiausia, kad byla būtų pradėta nagrinėti iš esmės. Teismas ir turėtų išsiaiškinti, ar Indrė B. nukentėjo neatsargiai elgdamasi su šunimi, ar atsakinga jo šeimininkė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.