Iš Vilniaus savivaldybės – netikėta žinia privatiems vaikų darželiams ir tėvams dėl kompensacijų

Visai neseniai vilniečiai džiaugėsi savivaldybei priėmus sprendimą, kad 100 eurų kompensacija gaus visų į valstybinius darželius nepatekusių vaikų tėvai. Tačiau viena iš privataus vaikų darželio „Mėnulio vaikai“ steigėjų Sandra Štelbienė sakė nustebusi, kai likus dviem dienoms iki Naujųjų metų gavo Vilniaus miesto savivaldybės laišką.

Dienas, kurias vaikas praleido darželyje, turės skaičiuoti pats darželis, tačiau V.Benkunskas įsitikinęs, kad papildomų kaštų dėl to nereikės.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Dienas, kurias vaikas praleido darželyje, turės skaičiuoti pats darželis, tačiau V.Benkunskas įsitikinęs, kad papildomų kaštų dėl to nereikės.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 2:20 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:49 PM

Konkrečių atsakymų nesulaukė

„Esame tikrai šokiruoti informacijos, kurią gavome iš savivaldybės. Likus dviem dienoms iki Naujųjų metų gavome elektroninį laišką, kuriuo Vilniaus meras informuoja, kad nuo sausio 1-osios keičiasi 100 eurų kompensacijos tvarka ir šis sprendimas jau yra patvirtintas“, – pasakojo moteris.

Savivaldybės laiške, kurį gavo darželis, rašoma, kad kompensacija iki 100 eurų bus mokama už faktiškai lankytų dienų skaičių, o tas dienas apskaičiavęs darželis informaciją už praeitą savivaldybei pateikti turės iki kiekvieno mėnesio 5-os dienos. „Buvau savivaldybėje ir bandžiau išsiaiškinti, kaip veiks naujoji tvarka, bet niekas konkrečiai nieko paaiškinti negalėjo – patys nežino. Tikrai netveriu savame kailyje iš pykčio, nes sveiku protu nepaaiškinami ir nesuprantami tokie sprendimai“, – dėstė S.Štelbienė.

Moteris sakė, kad pasipiktinimą kelią net keletas pakeistos tvarkos aspektų. Pirmiausia tai, kad tas faktiškai lankytas dienas, už kurias bus skiriama kompensacija, turės apskaičiuoti darželis, o administravimo kaštus, kurie bus naudojami skaičiuojant, niekas nekompensuos.

„100 eurų kompensavimas turėjo būti finansinė pagalba tėvams. Kas nuo pokyčių kentės? Tėvai. Nei vienoj sutartyje nebuvo nurodyta, jog kompensacija priklausys nuo lankytų dienų“, – dar vieną nerimą keliantį klausimą uždavė S.Štelbienė.

Darželio steigėja taip pat išgyveno, kad biurokratinė įstaiga – savivaldybė, biurokratais paversti bando ir privačius darželius. Ją papiktino ir tai, kaip naujiena apie pokyčius buvo pranešta:

„Kas per darbo metodika, vienašališkai informuoti apie pokyčius, likus vienai darbo dienai (iki naujos tvarkos įsigaliojimo – aut.). Mus verčia laikytis krūvos ne visada sąmoningų įsipareigojimų, o patys keičia tvarką viduryje ugdymo metų?“, – sakė S.Štelbienė.

Įvesti du esminiai nauji punktai

Vilniaus mero pavaduotojas Valdas Benkunskas sakė, kad tvarkos aprašas, numatantis visą kompensavimo sistemą buvo pakoreguotas gruodžio 7-ąją. Pasak vicemero, įvesti du nauji dalykai.

„Vienas, tai kad buvo nuo 12 iki 11 mėnesių sutrumpinta kompensacijos eiga. Mes kompensuojame už 11 mėnesių, nes paprastai vieną mėnesį vaikai būna su savo atostogaujančiais tėvais.

Tokia situacija yra ir savivaldybės darželiuose, kai kurie darželiai tik 10 mėnesių dirba. Tai tikrai neturėjo būti nauja, apie tai mes diskutavome ir pranešinėjome, kad tokie ketinimai yra, prieš porą ar net daugiau mėnesių“, – sakė V.Benkunskas.

Antrasis naujas dalykas, tai kompensacijos mokėjimas už faktiškai lankytas dienas. V.Benkunskas sakė, kad poreikis šiai naujovei atsirado dėl to, kad per pusantrų metų darbo su 100 eurų kompensacijos sistema, buvo pastebėta spragų ir netobulumų.

„Buvo tokių atvejų, kai privatų darželį pradėję lankyti tėvai pasirašė sutartį, gavo kompensaciją ir kelis mėnesius iš esmės tas vaikas nė vienos dienos nelankė privataus darželio, nors savivaldybei jis buvo pateiktas kaip lankantis ir savivaldybė pervedinėjo darželiui tą kompensaciją.

Tai buvo akivaizdus darželio piktnaudžiavimas, nors jis tuo metu aiškino, kad tėvai tiesiog nepranešė, kad ketina nebelankyti to darželio ir iš sąrašų jo nebraukė.

Dabar mes iš tikrųjų siekiame, kad ta kompensacija būtų skiriama už paslaugą, o ne už faktinį sutarties turėjimą ir teorinę galimybę, kad tą vaiką galima vesti į darželį“, – sakė Vilniaus vicemeras.

Tiesa, V. Benkunskas skuba nuraminti tėvus. Į faktiškai lankytas dienas bus įskaičiuotos ir dienos, kurias vaikas nebuvo darželyje, jei tos praleistos dienos bus pateisintos.

„Jei vaikas sirgo ir buvo su tėvais namuose, jei tėvai išvažiavo į komandiruotę ir turėjo vaiką pasiimti, jeigu tėvai turėjo tėvadienį ar mamadienį, ką įstatymai leidžia, tai nebus traktuojama kaip praleista be priežasties“, – sakė V.Benkunskas.

Mažesnę kompensaciją gaus tie tėvai, kurie nuspręs, kad tiesiog šaltą žiemos dieną nenori vesti vaiko į darželį ir pan. Tokiu atveju už kiekvieną nepateisinta dieną iš bendros kompensacijos sumos – 100 eurų – bus atimama po maždaug 5 eurus.

Dienas, kurias vaikas praleido darželyje, turės skaičiuoti pats darželis, tačiau V.Benkunskas įsitikinęs, kad papildomų kaštų dėl to nereikės.

„Darželiai iki šiol kas mėnesį siųsdavo sąrašus vaikų, o dabar prie kiekvieno vaiko bus pažymėtas faktiškai lankytų dienų skaičius. Jei bus praleistų dienų, reikės nurodyti priežastį. Nemanau, kad dėl administravimo poreikiai padidės“, – sakė V.Benkunskas.

Teigia, kad komunikacija vyko

Paklaustas, kodėl apie tokias naujoves darželiai informuoti nebuvo, vicemeras tikino, kad komunikacija su visais sostinės privačiais darželiais buvo ir yra nuolat vykdoma.

„Iš savivaldybės pusės apie priimtus sprendimus nuolat informuojame. Buvo gruodžio 7-ąją apie šituos pakeitimus pasakyta. Trišales sutartis vykdome su šimtu privačių darželių. Ta komunikacija vyksta pastoviai. Tai neturėjo būti privatiems darželiams jokia staigmena, nes tie svarstymai vyko ir jie juose dalyvavo.

Pirminiuose mūsų planuose buvo kompensacija skirti 10 mėnesių, ne 12, tai privatūs darželiai paaiškino, kad tai būtų didelis praradimas tėvams. Čia reikia imti konkretų darželį ir žiūrėti kokia buvo komunikacija su juo“, – sakė V.Benkunskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.