Stulpai vidury gatvės: kauniečiai sužinojo, kodėl niekas jų nepašalina

Prieš kelis dešimtmečius mieste įrengti elektros stulpai kai kuriems kauniečiams tapo tikra rakštimi. Jie trukdo automobiliams ir pėstiesiems. Tačiau stulpų savininkai pokyčių kol kas nežada.

Kareivinių gatvės gyventojai tikino, kad jiems patogiau gyventi trukdo stulpai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kareivinių gatvės gyventojai tikino, kad jiems patogiau gyventi trukdo stulpai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jan 2, 2017, 8:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:53 PM

Kareivinių gatvės Panemunėje gyventojai kiekvieną dieną keiksnoja neįprastas kliūtis. Norėdami patekti į savo kiemą automobiliais žmonės priversti laviruoti, kad neužkliudytų jau ne vieną dešimtmetį stovinčių elektros stulpų ir jų atramų.

Vienoje vietoje jie trukdo net pėstiesiems, nes takelis tarp sklypo tvoros ir stulpo siauras.

Siauroje Kareivinių gatvėje gyvenantis Klemensas Kapočius pasakojo, kad prieš daug metų Panemunėje pastatytame privačių namų kvartale dar mediniai elektros stulpai buvo įrengti tiesiog gyventojų sklypuose.

„Lietuvai tapus nepriklausoma mediniai stulpai buvo nuversti. Nauji gelžbetoniniai perkelti į siaurą gatvę. Tačiau tada tai buvo padaryta negalvojant apie ateitį. Anuomet gyventojai neturėjo tiek daug automobilių“, – pasakojo vyras.

Dabar, kai kiekvieno nuosavo namo šeimininkai turi mažiausiai po vieną automobilį, visi susiduria su pravažose styrančiais stulpais.

„Dar prieš 6 metus tuometinės įmonės LESTO prašėme, kad elektros stulpai būtų perkelti į patogesnes vietas ar ši problema būtų išspręsta kitaip. Tačiau išgirdome atsakymą, kad už stulpų iškėlimo darbus turime mokėti patys. Kur teisybė? Juk ne patys juos statėme“, – stebėjosi kitas Kareivinių gatvės gyventojas Remigijus Eidukaitis.

Gyventojai sakė tikintys, kad dabar vietoje LESTO veikianti įmonė ESO ir nauja miesto valdžia atsižvelgs į jiems kylančius nepatogumus ir problemą imsis spręsti.

Įmonės ESO atstovas Martynas Burba teigė, kad elektros stulpų ir linijų remontas Kareivinių gatvėje buvo atliktas 2013 metais. Įranga saugi. Jei gyventojai pageidautų demontuoti oro linijos atramas, jiems reikia kreiptis į įmonės specialistus.

„Remiantis galiojančiais teisės aktais oro linijų atramų iškėlimas turėtų būti finansuojamas tai inicijuojančių šalių lėšomis“, – sakė M.Burba.

Kauno savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas teigė, kad panaši situacija yra ne tik Panemunėje, bet ir Žemųjų Šančių gatvėse, vedančiose į Aukštuosius Šančius.

„Problema yra. Didžioji dalis stulpų šioje teritorijoje statyti prieš 45 metus. Vykstant miesto plėtrai, dabar jie trukdo gyventojams. Tačiau ką su jais daryti, neaišku. Išeities turime ieškoti drauge su energijos skirstymo operatoriumi ESO. Įrenginiai priklauso šiai įmonei“, – sakė R.Mačikėnas.

Kol kas savivaldybės atstovai turi kitus prioritetus. Pirmiausia norima atnaujinti apšvietimo stulpus magistralinėse gatvėse. Pavasarį naujus LED šviestuvus planuojama įrengti Savanorių, Radvilėnų plentuose, Vytauto, Tunelio gatvėse.

Kita darbo kryptis – įrengti apšvietimą tose vietose, kur jo visai nėra. Tokių Kaune yra 354 gatvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.