„Ruonis“ Dainius Kepenis į ledinę jūrą nusitemps ir Ramūną Karbauskį

Seimo narys Dainius Kepenis sausio 1-ąją tradiciškai minėjo grūdinimosi dieną. Šia proga jis šoko į ledinę Baltijos jūrą prie Palangos krantų. Parlamentaras pakvietė tai išmėginti ir kitus Seimo narius. Vasario 18 dieną „Ruonių“ maudynėse Palangoje žada dalyvauti ne vienas politikas.

D.Kepenis sausio 1-ąją tradiciškai mini grūdinimosi dieną ir šoka į ledinę Baltijos jūrą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
D.Kepenis sausio 1-ąją tradiciškai mini grūdinimosi dieną ir šoka į ledinę Baltijos jūrą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-03 19:03, atnaujinta 2018-02-09 19:38

„Turiu porą žmonių, kurie pasirengę per ruonių šventę Palangoje įnerti kartu. Kas jie? Kai atvažiuos, pamatysite visi. Tikiuosi, kad ne vienas Seimo narys dalyvaus „Ruonių“ šventėje“, – sakė Seimo narys ir sveikuolių sąjungos prezidentas D.Kepenis.

Pasiteiravus, ar alkoholio nevartojantis, nerūkantis ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantis Seimo narys Ramūnas Karbauskis taip pat žada dalyvauti, pašnekovas to neneigė: „Manau, kad jis padalyvaus „Ruonių šventėje“ kartu su mumis. Man toks jausmas yra“, – trumpai atsakė D.Kepenis.

- Sausio 1-ąją oras nebuvo pats geriausias – ūkanota, purškė lietus. Koks oras geriausias „ruoniams“? – pasiteiravome D.Kepenio.

– Palangoje taip pat buvo drėgna, šlapia ir net nepanašu į žiemą, o labiau panašu į rudenį. Geriau, kai šalta. Kai nėrėme į jūrą, kai lauke buvo 28 laipsniai šalčio, o kai kurie žmonės tai darė pirmą kartą gyvenime, jie atvyko į „Sveikatos mokyklą“ ir juos palydėjau.

Nepatikėsite, buvo pats nuostabiausias jausmas. Kuo šalčiau, tuo išlipus iš vandens yra šilčiau, nes nėra vėjo ir organizmas paleidžia ir įjungia vidinį apšildymą, hormonai paleidžia organizme tokią audrą, kad pasidaro labai šilta. Blogiausia, kai būna temperatūra apie 0 laipsnių.

- Kokių taisyklių reikia laikytis prieš neriant į ledinį vandenį?

– Svarbiausia – geras apšilimas. Pasiruošimas trunka apie pusvalandį – bėgimas apie 15 minučių ir pratimų kompleksas. Sušyla visi audiniai – oda, poodis, raumenys.

Neriame į vandenį be baimės, o su meile, noru ir ryžtu, kad aš įveiksiu save ir nugalėsiu šaltį, baimę. Prisimenu porą atvejų, kai pas mus žmonės darė tai su baime ir net susirgo plaučių uždegimu. Jie tą darė ne kartu su mumis, o atskirai. Nenorėjo būti „su banda“ ir buvo individualistai.

Išlipus iš vandens reikia ramiai nusišluostyti vandenį. Nereikalingi jokie rankluosčiai, nusišluostome delnais. Buvimas vandenyje trunka kaip botago principas – įnėriai ir lipi lauk. Ilgai plaukioti nėra prasmės. Po to apsirengiame.

- Koks jausmas? Ką patiria organizmas?

– Jausmas yra neapsakomas. Tas, kuris nors kartą gyvenime pabandė pagal taisykles, tas norės pakartoti. Tai kažkas panašaus, kaip įkopti į viršukalnę, nubėgti maratoną, perlipti per žarijas ar perplaukti ežerą. Apima nugalėtojo jausmas, kai nugalima baimė, silpnybės.

Ypatingai aktualu tiems žmonėms, kurie turi depresiją ir jaučiasi nuskriausti gyvenimo, kažkas nesiseka. Užtenka vieną kartą žiemą įnerti į eketę ir iškart atsiranda tiek daug ūpo, tiek noro veikti ir tiek vidinės energijos. Ta audra, kuri sukyla organizme įnėrus į ledinį vandenį, pereina į energiją ir žmogus visą diena yra patenkintas. Visi mato, kad jis keistai laimingas ir viskuo patenkintas. Dėl to, kad jis įveikė nepaprastą siaubą, tą „drakoną“. Ne kiekvieną dieną gali pasijausti nugalėtoju.

Be to, visai nebūtina kasdien nerti į šaltą vandenį. Nėra prasmės, kadangi tai yra daugiau ne fiziologinis, o psichologinis dalykas. Fiziologiškai sukelti organizmo audrą ir pakelti imunitetą pakanka apsilieti šaltu vandeniu po dušu, kurio temperatūra ne aukštesnė kaip 10 laipsnių šilumos. Per vieną minutę pasikrauni energijos visai dienai ir įgauni imuninę apsaugą nuo visų ligų.

Kultūringas žmogus kiekvieną dieną turėtų palysti po šaltu dušu tam, kad įjungtų apsaugą nuo peršalimo ligų visai dienai.

- Ar jūs sergate peršalimo ligomis, ar neprisimenate šio jausmo?

Neprisimenu, kada būčiau turėjęs kokį peršalimą ar gripą. Jei kartais pajauti, kad kažkas krebžda gerklėje, jei kokią dieną neapsiliejai (šaltu vandeniu – Red. pastaba), ar pamiršai, ar kur buvai išvykęs, ar skubėjai, jau vakarop jauti, kad kažkas krebžda gerklėje, ateina peršalimo momentas.

– Vėl tada greitai šoki į aprangą, išbėgi ir pasilakstai pusvalandį iki gero prakaito, palendi po šaltu vandeniu ir visko kaip nebūta. Jei pražiopsojai ir nuėjai miegoti, jau kitą dieną bus sunkiau ir nebeišsilakstysi, jei gripas ir nepagriebs, tai savijauta jau bus ne kokia.

- Atsiranda ir kritikų, kurie tokias procedūras vadina nežmoniškomis. Ką atsakytumėte?

– Esu tokių žmonių matęs, bet jei jie įnėrė kartu, tai visi sako, kad tai fantastika ir labai nuostabus dalykas. Tai sunkiai nusakomas jausmas. Nei vienas skeptikas, kuris kartu nėrė neturėjo kitos nuomonės. Visi džiaugėsi, kad buvo verta pabandyti, liko labai laimingi ir patenkinti. Kurie to nedarė, tai jie šneka visko, bijo ir gąsdina kitus. Žinoma, kad žmogus išbandytų, reikia jį padrąsinti.

Turiu tokią taisyklę – pats didžiausias blogis, tai gėris per prievartą. Nieko negalima versti ir jėga stumti. Gero žmogus turi pats norėti ir prašyti, kad kažkas padėtų prieiti prie to.

- Ar jūsų žmona Regina prisideda prie tokio grūdinimosi?

– Mano žmona Regina visados, kai baigė sveikatos mokyklą, prieš dvidešimt ar daugiau metų. Ji tą jausmą puikiai žinojo, žiemą vasarą kartu maudėsi ir jai tai ne naujiena. Ji jau yra „ruonė“ su stažu.

- Ką pasakytumėt tiems, kurie bijo šokti į ledinį vandenį?

– Jei žmogui gyvenime viskas yra gerai – jis sveikas, laimingas ir patenkintas, tai aš jam palinkėčiau išlaikyti tą gerą būseną ir nieko ieškoti neraginu. Kaip sako, kai yra gerai, tai geriau ieškoti ir nereikia. Bet tokių žmonių Lietuvoje yra tik vienas, du ar trys, o kitiems 97 palinkėčiau suprasti, kad jie yra labai laimingi, kai jie nežino, kokie yra nelaimingi. Mačiau daugybę žmonių, kurie buvo nelaimingi ir jie mano akyse tapo laimingi.

Daugybė žmonių Lietuvoje galėtų būti visai kitokie, jei jie galėtų sužinoti laimės paslaptį. Tas sveikatos kelias yra teisiausias kelias į visapusišką laimę. Kada žmogus įveikia savo baimes, paima save į rankas ir tampa sveikuoliu, tada jis turi tiek daug energijos, jog gali rasti savo vietą gyvenime ir pašaukimą ir drąsiai eina ten, kam yra sutvertas. Sveikuoliu tapęs žmogus būtinai tampa laimingu žmogumi. Atsiranda dar du dalykai – jis tam tikru profesionalu, jam ima sektis darbe, nes turi daug energijos save realizuoti arba turi jėgų pakeisti darbą ir būtinai tampa savo šalies patriotu ir piliečių.

Šie trys drambliai – sveikuolis, pilietis ir profesionalas yra kiekvieno žmogaus svajonė ir tikslas. Jei jį pasiekia, tai laimingesnio žmogaus nėra. Tokių bendraminčių turiu Lietuvoje jau virš šimto tūkstančių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.