Dainininkai ir buvę politikai tebėra teisėsaugos taikiklyje

Praėjusią savaitę Aukščiausiajam teismui paskelbus galutinį sprendimą Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, ketinama grįžti prie kitų su šia istorija susijusių tyrimų, kuriuose yra ir garsių pavardžių.

Nors Darbo partijos juodosios buhalterijos byla baigta, ir V.Vonžutaitė, ir Ž.Žvagulis dar turės reikalų su teisėsauga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors Darbo partijos juodosios buhalterijos byla baigta, ir V.Vonžutaitė, ir Ž.Žvagulis dar turės reikalų su teisėsauga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2017, 6:47 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:45 PM

Apeliacinis teismas turėtų grįžti prie kitos nuteistosios Darbo partijos byloje, buvusios Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės bylos nagrinėjimo.

Birželio 1 dieną Apeliacinio teismo teisėjų kolegija atidėjo iš bendros bylos išskirtos V.Vonžutaitės veikos nagrinėjimą, mat visa bylos medžiaga buvo Aukščiausiajame teisme.

Eksparlamentarės byla nuo pagrindinės bylos atskirta pernai gegužę prokuratūros prašymu, nes moteris laukėsi. Bylos nagrinėjimas buvo atidėtas, kol nuteistoji galės dalyvauti teismo posėdžiuose.

2013 metų vasarą nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas V.Vonžutaitę įvardijo kaip partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho dešiniąją ranką, jai paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Įtartini – keliolika asmenų

Tuo metu Generalinė prokuratūra tęsia ikiteisminius tyrimus dėl melagingų liudijimų Darbo partijos byloje.

Vilniaus apygardos teismas 2013 metų liepą ne tik paskelbė bausmes, už ką „darbiečių“ veikėjai nuteisiami, bet ir nusprendė prokurorui pranešti apie 18 asmenų, kurie, apklausiami juodosios buhalterijos byloje, teismui galbūt davė melagingus parodymus. Tarp jų buvo tuometinių Seimo narių, žinomų muzikantų.

Bylą dėl melagingų parodymų davimo teismas siūlė kelti tuomečiams Seimo nariams „darbiečiams“ Valdui Skarbaliui, Sauliui Bucevičiui, tuometiniam Darbo partijos Informacijos centro vadovui Sergejui Dobriakovui, „darbiečiui“ Vytautui Fadejevui, taip pat žinomiems atlikėjams Žilvinui Žvaguliui ir Juozui Liesiui.

Įtarimai dėl melagingų parodymų davimo jau pateikti maždaug dešimčiai asmenų, tarp jų – S.Dobriakovui, Ž.Žvaguliui.

Įstatymas numato, kad už melagingus liudijimus teisme asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu.

Ar pamaloninta „Bavarija“?

Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas yra sakęs, kad „darbiečių“ turo per Lietuvą metu koncertavusiems dainininkams ir muzikantams atlyginta pinigais iš neoficialios Darbo partijos kasos.

Baudžiamojoje byloje esantys išlaidų orderiai rodo, kad grupei „Bavarija“ už vieną koncertą mokėta 2,5 tūkst. litų (apie 724 eurus). Po tokią sumą esą išmokėta už koncertus Kazlų Rūdoje, Vilkaviškyje, Pakruojyje ir kitur.

Buvęs „Bavarijos“ narys J.Liesis teisme tikino tokių sumų niekada negavęs, o išlaidų orderį pasirašęs tik kartą. Kokia tai buvo suma, jis neprisimena. Dainininkas abejojo, ar kiti grupės nariai galėjo gauti minėtas sumas, nes sutartį su Darbo partija buvo pasirašęs jis.

Beje, pareigūnams pastaruoju metu J.Liesio niekaip nepavyko rasti. Klaipėdos policija prokuratūrai padėti negalėjo, dabar pagalbos kreiptasi į Vilniaus policiją.

Daug ko nepaaiškino

Byloje liudijęs dainininkas Ž.Žvagulis aiškino, kad visus jo reikalus ir sutartis dėl koncertų tvarkė administratorė Vitalija Butkevičiūtė.

Tačiau atlikėjas tvirtino prisimenąs, kad dėl senos pažinties su „darbiečių“ lyderiu V.Uspaskichu jis pažadėjęs per jų rinkimų kampaniją dainuoti nemokamai, partija tik turėjo padengti transporto išlaidas.

Ž.Žvagulis negalėjo paaiškinti, kokiu būdu partijos būstinėje rastuose išlaidų orderiuose nurodyta, kad už vieną koncertą jam sumokėta 5 tūkst. litų (apie 1449 eurus). Kitame orderyje nurodyta, kad už keturis koncertus sumokėta 20 tūkst. litų (5,7 tūkst. eurų).

Dainininkas taip pat neįstengė paaiškinti, kodėl visuose dokumentuose yra jo administratorės pavardė ir parašas. Ekspertai nustatė, kad jis nepadirbtas.

Su Darbo partija siejamiems asmenims teismas anksčiau yra skyręs tūkstantines baudas dėl melagingų parodymų davimo tiriant šią bylą dar prokuratūroje. (BNS, LR)

Nubausti teisingai

* Praėjusią savaitę padėjęs tašką Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje Aukščiausiasis teismas paliko galioti Apeliacinio teismo 2016 metų vasario mėnesį buvusiam „darbiečių“ vedliui Viktorui Uspaskichui skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, buvęs parlamentaras Vytautas Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, o buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.

* V.Uspaskichas ir V.Gapšys baudas jau sumokėjo, M.Liutkevičienei teismas leido baudą sumokėti per dvejus metus.

* Juodosios buhalterijos mechanizmą atskleidė pagrindinė bylos liudytoja Nijolė Steponavičiūtė. Ji yra saugoma valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.