Sostinės privatūs darželiai sukilo: išsakė skundus dėl 100 eurų kompensacijos

Po to, kai pirmadienį garsiai prabilta apie Vilniaus miesto savivaldybės taikomos 100 eurų kompensacijos už privačius darželius sistemos pakeitimą, sostinės privatūs darželiai sukilo. Dar tą pačią dieną susirinkę darželių direktoriai parašė nutarimą, kuriuo nurodo, ko pageidauja iš savivaldybės, ir jau antradienį susitiko pasitarti su jos atstovais.

Po to, kai pirmadienį garsiai prabilta apie Vilniaus miesto savivaldybės taikomos 100 eurų kompensacijos už privačius darželius sistemos pakeitimą, sostinės privatūs darželiai sukilo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Po to, kai pirmadienį garsiai prabilta apie Vilniaus miesto savivaldybės taikomos 100 eurų kompensacijos už privačius darželius sistemos pakeitimą, sostinės privatūs darželiai sukilo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-03 14:05, atnaujinta 2018-02-09 19:41

Lrytas.lt primena, kad triukšmas dėl 100 eurų kompensacijos kilo tada, kai privačių darželių vadovai gavo savivaldybės laišką, kad kompensacija bus suteikiama ne 12, o 11 mėnesių ir kad ji bus mokama tik už vaiko faktiškai lankytas dienas.

Išsakė, kam nepritaria

„Vakar (pirmadienį – aut.) mes visi, privačių darželių direktoriai, buvome susitikę, parašėme nutarimą, ko mes tikimės iš savivaldybės, ir vienas iš tų dalykų yra tai, kad mes norime atsisakyti administruoti tėvams skirtą paramą“, – sakė privataus darželio „Mėnulio vaikai“ atstovė Sandra Štelbienė.

Susitikime, kuriame dalyvavo darželių direktoriai, Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, mero patarėjas švietimo klausimais Albertas Lakštauskas ir savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vyriausioji specialistė Loreta Chmieliauskienė, darželių direktoriams buvo paaiškinti savivaldybės sprendimai.

„Mums buvo išdėstyta pozicija, paaiškinta, kodėl priimtas toks sprendimas, ir jau šiandien buvo kalbama visiškai kitaip, kad kompensavimo tvarka buvo priimta skubotai, kad sprendimai neapgalvoti, kad suklysta“, – pasakojo S.Štelbienė.

Moteris sakė, kad savivaldybė pripažino kaltę dėl prastos komunikacijos tarp jos ir privačių darželių. Ji taip pat teigė, kad savivaldybės atstovams siūlė, kad kompensacijos pinigai būtų pravedami ne darželiui, o tėvams, tačiau savivaldybė į kalbas dėl to nesileido.

Pasak jos, sausio 11 dienos posėdyje bus teikiami papildymai ir pakeitimai. Antradienio popietę darželių, tėvų forumo ir savivaldybės atstovai rinksis į darbo grupę, kur bus aptariama tinkama pakeitimo formuluotė ir kiti esminiai klausimai.

Visi klausimai yra atviri

Vilniaus vicemeras V.Benkunskas sakė, kad susitikime su darželių vadovais jokių sprendimų ar nutarimų nebuvo priimta, tik aptarti klausimai dėl to, ką galima laikyti pateisinama nelankymo priežastimi, kaip tai tiksliai nusakyti, kad nebūtų interpretacijų ir t.t.

„Buvo paliesta ir komunikacinė tema, aš neneigiau tų dalykų, tikrai galėjome aktyviau su visais darželiais susisiekti, nes dalis žinojo, dalis ne, visokių niuansų yra, tai čia aišku, kad klaidų iš savivaldybės pusės tikrai buvo padaryta“, – sakė V.Benkunskas.

Paklaustas, dėl ko su darželių vadovais nebuvo kalbama apie galimybę pinigus vesti tėvams, vicemeras sakė, kad visi klausimai lieka atviri ir jei darželiams ar tėvams kils klausimų, jie visi bus aptarti.

„Privatūs darželiai mano, kad jiems reikės sunkiai administruoti kažkokias paslaugas, už savivaldybę kažkokias paslaugas daryti. Darželiai sutiko, kad dėl savivaldybės kompensacinės tvarkos jų verslas yra padidėjęs ir rinkos augimas yra didelis.

Mes lygiai taip pat sutikome, kad mes negalime savivaldybės kokių nors funkcijų permesti administruoti patiems darželiams, bet, matyt, jų administravimo funkcijų apimtis ir turinys yra skirtingai suvokiami.

Mūsų nuomone, to lankomumo žymėjimas kas dieną tikrai nėra didelė funkcija, privatūs darželiai pripažino, kad jie tai daro elementariai dėl maisto užsakymo ir maitinimo žymisi, nes mėnesio pabaigoje pateikia sąskaitas tėveliams. Tai tiesiog ta informacija reikėtų pasidalinti vieną kartą per mėnesį ir papildomų jokių pažymų daryti ar dokumentų kaupti nereikėtų“, – sakė Vilniaus vicemeras V.Benkunskas.

Taisys kompensacijų tvarką

Vilniaus miesto savivaldybės taryba svarstys iki rugsėjo atidėti įsigaliojusius 100 eurų kompensacijų mokėjimo pakeitimus. Toks sprendimas savivaldybėje priimtas antradienį, išklausius privačių sostinės vaikų darželių atstovus ir atsižvelgus į teisėtus tėvų lūkesčius bei tai, kad sutartys su įstaigomis metams buvo sudarytos nuo rugsėjo 1-osios.

Taip pat Tarybos nariams bus siūloma patikslinti formuluotę dėl faktinio vaikų lankomumo. Siūloma 100 eurų kompensacijos nemokėti tik tuo atveju, jei vaikas nelankys darželio visą kalendorinį mėnesį be pateisinamos priežasties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.