Sudaryti šauktinių sąrašai: įvardytos svarbios naujovės

Trečiadienį Krašto apsaugos ministerijoje stebint visuomenės atstovams buvo sudaryti 2017-ųjų šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai. Iš karto po sąrašų sudarymo ministras Raimundas Karoblis surengė spaudos konferenciją.

Krašto apsaugos ministras R.Karoblis po to, kai buvo sudaryti šauktinių sąrašai, surengė spaudos konferenciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Krašto apsaugos ministras R.Karoblis po to, kai buvo sudaryti šauktinių sąrašai, surengė spaudos konferenciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2017, 11:27 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:34 PM

„Ką tik pasirašiau šauktinių sąrašus, kurių šiems metams yra 25 144, procesas prasideda. Kalbant apie sąrašų parengimą, vėl buvo naudojamasi skaidrumo ir nešališkumo principais. Visuomenės stebėtojai matė procesą, nes svarbu užtikrinti ryšį tarp krašto apsaugos ir visuomenės. Taip pat yra viešumo principas, visi sąrašai bus internete“, – sakė R.Karoblis.

Jis taip pat pabrėžė, kad svarbu nepamiršti savanoriškumo principo, kuris nėra įtvirtintas teisės aktais, tačiau yra be galo svarbus.

„Jau tradicija, kad nereikėjo naudotis pačiais šauktinių sąrašais iki šiol, visos šauktinių vietos kol kas buvo užpildytos savanorių arba tų savanorių, kurie išreiškė norą tapti tokiais prieš sąrašų paskelbimą, tiek net sąrašo metu. Manau, kad ta tradicija tęsis“, – sakė krašto apsaugos ministras. Šiemet šauktiniams skirtos 3537 vietos ir ministras sakė tikintis, kad šiemet visos šios vietos vėl bus užpildytos savanorių.

Visuomeninių organizacijų atstovas, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Mantas Zakarka sakė, kad šių metų šauktinių sąrašai buvo sudaromi kaip niekada sklandžiai ir skaidriai, prie stebėtojų sąrašai buvo ir sudaryti, ir ministro pasirašyti.

Įvardijo naujoves

Ministras sakė, kad nedidelė dalis karių tarnybą pradės mokomajame pulke Rukloje, o po tęs paskirtame dalinyje. Pirmieji šauktiniai ir savanoriai tarnybą pradės balandžio viduryje, paskutiniai – gruodį, bet, pasak R.Karoblio, pagrindinė banga numatoma spalį.

Lietuvos kariuomenės karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkas Arūnas Balčiūnas papasakojo, kokios naujovės laukia šių metų šauktinių.

„Pirma, svarbiausia – nuo šių metų šaukimo nurodymai karo prievolininkams nebus siunčiami paštu, jie bus skelbiami internete. Paskelbimas internete prilyginamas siuntimui paštu ir kiekvienas jaunuolis privalo pasitikrinti, ar jis yra tame sąraše. Tie, kurie neturi galimybės prisijungti, gali skambinti telefonu ir gauti visą reikiamą informaciją.

Antra naujovė – kad tie, kurie paprašė tarnybą atlikti savo noru, nuo šių metų taip pat gali patekti į šauktinių sąrašą. Tai nereiškia, kad jie praranda savanorio statusą ir praranda visas socialines garantijas ir papildomas išmokas. Jie visa tai gaus, kaip ir numatyta įstatyme. Todėl nėra pagrindo išgyventi“, – sakė A.Balčiūnas.

Ragino nevengti atsakomybės

Paklaustas, kaip bus elgiamasi su tais pašauktaisiais, kurie bandys išvengti tarnybos, R.Karoblis nukirto trumpai ir aiškiai: „Atsakomybė yra atsakomybė. Reikia kreiptis į jaunuolius ir klausti, ar verta nuo jos bėgti.“

  Ministras sakė, kad atsižvelgiant į tai, kad beveik visas šauktinių vietas užpildo savanoriai, šansai patekti į karinę tarnybą nenorint tarnauti yra nedideli, tad geriau atlikti reikalingas procedūras, nes jų neatlikus gresia administracinė atsakomybė.   Kartu A.Balčiūnas informavo, kad ne visi neatvykę į karo tarnybą tai padarė vedami noro išvengti tarnybos.

  „Skaičius neatvykusių nereiškia, kad visi piktybiškai nori išvengti tarnybos. Daug yra tokių, kurie išvykę į užsienį ir to nedeklaravę, yra ir tokių, kurie sirgo ir negalėjo atvykti, bet apie tai nepranešė“, – sakė A.Balčiūnas.

Turės atvykti skirtingomis dienomis

Pulkininkas A.Balčiūnas sakė, kad jaunuoliai šauktinių sąrašuose matys, iki kurios dienos privalo atvykti į jiems priskirtą padalinį atlikti visų būtinų procedūrų. Tiesa, visi šauktiniai tai padaryti turės per skirtingus terminus.

 “Taip yra grynai dėl žmogiškųjų resursų. Per vieną dieną negalime priimti visų 3537 šauktinių. Be to, ne visi bus šaukiami iš karto, o karo medicinos komisijos per vieną dieną negali patikrinti didelio skaičiaus žmonių“, – sakė A.Balčiūnas.

Ministras R.Karoblis informavo, kad per savaitę šauktinių sąrašai bus suvesti į internetines bazes ir jau kitos savaitės pradžioje jaunuoliai galės matyti, ar jie buvo pašaukti į privalomąją karinę tarnybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?