Algirdas Sysas apie Dainoro Bradausko istoriją: „Bandoma gandais nušalinti žmogų“

Netyla kalbos dėl trečiadienį nuo pareigų nušalinto Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovo Dainoro Bradausko. Vis dar gausu neatsakytų klausimų, o viešojoje erdvėje pradėjo sklandyti svarstymai – dėl kokių D.Bradausko nusižengimų tyrimą pradėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir ar tai tik nėra bandymas susidoroti su socialdemokratams svarbiais žmonėmis.

Viešojoje erdvėje sklindant nuomonėms, kad tai yra dar vienas bandymas iš svarbių postų nušalinti socialdemokratų žmones, A.Sysas skuba užbėgti tokioms kalboms už akių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viešojoje erdvėje sklindant nuomonėms, kad tai yra dar vienas bandymas iš svarbių postų nušalinti socialdemokratų žmones, A.Sysas skuba užbėgti tokioms kalboms už akių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 11:11 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:27 PM

VMI vadovo D.Bradauskio tėvo, socialdemokrato Broniaus Bradausko partijos kolega Algirdas Sysas apie situaciją kalbėjo lakoniškai, tačiau neslėpė, kad jam šioje istorijoje trūksta aiškumo ir konkretumo.

„Galvoti nelabai yra ką. Paprasčiausiai, bandoma vėl kažkokiomis pažymomis ar gandais nušalinti žmogų. Jei tikrai yra kažkokie pažeidimai, tai reikia aiškiai pasakyti. Kodėl mes visą laiką gyvename iki galo neišsakytų samprotavimų pasaulyje?“, – kalbėjo vienas iš socialdemokratų lyderių.

Jis sakė, kad principą „galimai kažką padarė“ būtų galima pritaikyti beveik kiekvienam žmogui, bet tai nereiškia, kad reikia skubėti tą asmenį nušalinti nuo pareigų.

„Norėtųsi aiškumo ir konkretumo, tada būtų galima kažką daugiau komentuoti. Jei tikrai būtų nusižengimas, tada ir reiktų taikyti kažkokias priemones, o ne remtis, kad kažkas, galbūt, galimai“, – sakė A.Sysas.

Viešojoje erdvėje sklindant nuomonėms, kad tai yra dar vienas bandymas iš svarbių postų nušalinti socialdemokratų žmones, A.Sysas skuba užbėgti tokioms kalboms už akių.

„Pirmiausia, tai Dainoras Bradauskas nėra socialdemokratas. Kiek man teko girdėti ir matyti bei pagal jo darbus – jis labiau yra liberalas. Tai jeigu mes vėl pradedame sieti tai, kad tėvai atsako už vaikų darbus, o vaikai už tėvų, tai mes vėl visai ne tais aspektais vadovaujamės“, – sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

LSDP: D.Bradauskas su Socialdemokratų partija nesusijęs

Po žinios apie D.Bradauską socialdemokratai išplatino pranešimą, kuriam teigia, laikosi nekaltumo prezumpcijos ir nevertina Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo dabartinės veiklos.

„VMI vadovas Dainoras Bradauskas nėra susijęs su Socialdemokratų partija. Mokesčių inspekcijoje jis dirbo nuo 1990 m. įvairiose atsakingose pareigose, į kurias buvo paskiriamas nepriklausomai nuo politinės valdžios. 2015 metais D. Bradauskas paskirtas Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininku viešojo konkurso būdu.

D. Bradauskas niekuomet nebuvo Socialdemokratų partijos narys“, – rašoma pranešime.

Premjeras – abstraktus

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, paklaustas apie skandalą VMI, itin kalbus nebuvo ir pareiškė, kad atliekamas tarnybinis patikrinimas susijęs su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikta medžiaga, rašo naujienų agentūra ELTA.

Tačiau jis konkrečiau nedetalizavo, kas nurodyta informacijoje, kuri, pasak jo, skirta „tarnybiniam naudojimui“.

„STT tiria nusikalstamas veikas susijusias su piktnaudžiavimu, korupcija ir panašias, jeigu iš jų atėjo informacija, vadinasi, pirminis šaltinis yra su tam tikromis veikomis, kurios turbūt nedera su valstybės tarnautojo užimamomis pareigomis. Ir dėl to, jeigu nėra atliekamas baudžiamasis persekiojimas, numatyta, kad padaryti veiksmai, susiję su tarnybos pareigų atlikimu, netinkamu atlikimu ar neatlikimu, ta medžiaga yra perduota Finansų ministerijai. Tokias prielaidas galima daryti“, – abstrakčiai situaciją apibūdino Vyriausybės vadovas.

VMI: darbas vyksta sklandžiai

Tuo tarpu VMI ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriuo informavo, kad institucijos veikla ir toliau vyksta sklandžiai: mokesčių administravimo procesai nenutrūko, o mokesčių mokėtojams laiku teikiamos kokybiškos paslaugos.

„Pagrindinė VMI užduotis – sklandus mokesčių administravimas ir valstybės biudžeto surinkimas yra ir bus institucijos prioritetu, tad jos procesai sustyguoti taip, kad darbas nenutrūktų, nors VMI vadovo laikinai ir nėra darbo vietoje,“ – sako viršininko pavaduotojas Vygantas Ivanauskas, kuris šiuo metu atlieka VMI viršininko pareigas. 

Pranešime rašoma, kad  susidariusią situaciją VMI galės komentuoti tik tuomet, kai turės papildomos informacijos apie Finansų ministerijos atliekamą tyrimą.

Laikinai VMI vadovo poste D.Bradauską pakeis jo pavaduotojas Vygantas Ivanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.