Nuo sausio 1-osios įsigalioję įstatymai: pokyčius pajus kone visi

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo visa puokštė įstatymų, kurie gyvenimo gal smarkiai ir nepakeis, bet įtakos turės daugeliui žmonių.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo visa puokštė įstatymų, kurie gyvenimo gal smarkiai ir nepakeis, bet įtakos turės daugeliui žmonių.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo šių metų pradžios įsigaliojo visa puokštė įstatymų, kurie gyvenimo gal smarkiai ir nepakeis, bet įtakos turės daugeliui žmonių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Jan 5, 2017, 6:43 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:30 PM

Bene daugiausia dėmesio sulaukė gyventojų pajamoms atsiliepsiantys sprendimai. Maksimalus taikytinas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) didėja nuo 200 iki 310 eurų, taip pat papildomas NPD vaikus auginantiems asmenims kyla nuo 120 iki 200 eurų. Pensijos nuo šių metų pradžios vidutiniškai išaugs 20 eurų.

Tačiau apribota gyventojų pajamų mokesčio lengvata įmokoms į gyvybės draudimo ir trečiosios pakopos pensijų fondus – ji nebus taikoma 2000 eurų viršijančioms sumoms.

Itin daug dėmesio sulaukė ir nuo pavasario didinami alkoholio akcizai. O štai didėjantys mokesčiai tantjemas gaunantiems bendrovių valdybų ir stebėtojų tarybų nariams beveik nebuvo pastebėti. Suprantama, tai pajus labai nedaug žmonių.

Bet ir nuo šių metų įsigaliojantis Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK) nesukėlė daug diskusijų, nors jo normos gali atsiliepti ne mažesniam gyventojų skaičiui nei svaigalų brangimas.

Naujasis teisės aktas pakeitė daugiau kaip 30 metų galiojusį ne kartą lopytą dar sovietmečio Administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Išnyko vienas paskutinių sovietinio palikimo teisės dokumentų.

Regis, visuomenę labiausiai domina bausmių vairuotojams pokyčiai, bet ANK keičia nuobaudas už pažeidimus ir daugybėje kitų gyvenimo sričių.

Nors pastaruoju metu teisėje vyravo kryptis atsisakyti baudžiamosios atsakomybės už smulkius, mažiau pavojingus nusikaltimus, bausmės už kai kurias neteisėtas veikas iš ANK perkeltos į Baudžiamąjį kodeksą.

Antai nedidelį kiekį narkotikų laikę ar pareigūnams pasipriešinę asmenys buvo baudžiami administracine tvarka. Nuo šiol už tokią veiką jie bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Kita naujovė – atsisakyta administracinio arešto sankcijos. Ją keičia viešieji darbai, baudos.

Dar viena nauja administracinė nuobauda – galimybė taikyti draudimą lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose asmenims, kurie pažeidinėja juose tvarką.

Naujų įpareigojimų ANK numato ir savo vaikų neprižiūrintiems, šeimoje smurtaujantiems ar girtaujantiems ir narkotikus vartojantiems asmenims.

Jie privalės dalyvauti prevencijos, socializacijos, smurtinį elgesį keičiančiose, bendravimo su vaikais tobulinimo programose.

Kodeksas numato ir kitą svarbų pokytį – daugiau administracinių nusižengimų bylų bus galima nagrinėti nesikreipiant į teismą.

Šitokia nuobaudų skyrimą turinti pagreitinti tvarka numatyta ir už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, o vairuotojai turbūt bus gausiausia gyventojų grupė, kuri susidurs su jiems skirta gausybe ANK naujovių.

Krinta į akis, kad įstatymo leidėjai siekia griežtinti atsakomybę už pavojingus Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Už vairavimą apsvaigus, jei kraujyje nustatoma daigiau kaip 1,5 promilės alkoholio, dabar numatyta net ne administracinė, o jau baudžiamoji atsakomybė. Grės bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienų metų.

Vis dėlto palikta viena esminė teisinė spraga – asmeniui atsisakius tikrintis, jam turės būti taikoma administracinė atsakomybė. Už tai numatyta didesnė nei iki šiol 1–2 tūkst. eurų bauda, dar teisės vairuoti atėmimas 1–4 metams ir automobilio konfiskavimas.

Vis dėlto valstybės pareigūnams net griežta administracinė nuobauda gali atrodyti patrauklesnė nei kelią į aukštas pareigas užkertanti baudžiamoji atsakomybė, todėl tikėtina, kad tokiais atvejais jie vengs tikrintis blaivumą.

Tiesa, Seime jau rengiama įstatymo pataisa, kuria bus mėginama užkirsti kelią tokiam išsisukinėjimui.

Didinamos ir baudos už vairavimą neblaiviam, už greičio viršijimą daugiau kaip 50 kilometrų, chuliganišką, pavojingą manevravimą, išvažiavimą į priešpriešinio eismo juostą kertant ištisinę juostą, kalbėjimą telefonu.

Taip pat susirūpinta ir žalos atlyginimu vairuotojams – nuo 28 iki 100 eurų didėja baudos be civilinės atsakomybės draudimo važinėjantiems asmenims.

Tai vis eismo saugumą turinčios gerinti priemonės. Bet naujų teisės normų kritikai abejoja jų veiksmingumu ir mano, kad didesnės baudos gali skatinti korupciją, o prevencijai svarbiausia bausmės neišvengiamumas.

Išties kuo bauda didesnė, tuo ir pagunda papirkti pareigūnus stipresnė. Jei policininkai dabar rečiau ima kyšius, yra ir kitų būdų išsisukti nuo atsakomybės.

Buvusios Nacionalinės žemės tarnybos vadovės D.Gineikaitės atvejis rodo, kad pėdas mėtyti gali padėti net aukšto rango medikai.

Kita vertus, bausmės neišvengiamumui gali praversti ANK nuostatos, įteisinančios protokolų surašymą už akių, plačiau leidžiančios bylas nagrinėti ne teismine tvarka, iki 2 metų pailgintas administracinių nuobaudų skyrimo terminas. Bylas vilkinti turėtų būti sunkiau.

Aišku, supaprastinus administracinių nusižengimų nagrinėjimą gali pasitaikyti ir klaidų. Tačiau nekaltai nukentėję asmenys galės skųstis ir siekti teisingumo, o tai daug mažesnė blogybė nei mirtys keliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?