Premjeras Saulius Skvernelis pasisakė apie VMI viršininko nušalinimą iš pareigų

„Aš nenorėčiau sakyti, kad esu nustebęs ar nenustebęs, bet realybė yra tokia. Informacija yra pateikta finansų ministerijai, dabar ji turi aiškintis situaciją“, – apie Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovo Dainoro Bradausko nušalinimą nuo pareigų „Žinių radijuje“ kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Anot S.Skvernelio, kovai su šešėliu reikia kompleksinių sprendimų. Artėjantį pusmetį Vyriausybė ketina vertinti Lietuvos mokestinę sistemą.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Anot S.Skvernelio, kovai su šešėliu reikia kompleksinių sprendimų. Artėjantį pusmetį Vyriausybė ketina vertinti Lietuvos mokestinę sistemą.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 8:51 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:29 PM

Jis sakė, kad šiuo metu dėl D.Bradausko veiksmų yra numatyta atlikti tarnybinį patikrinimą. Ministras pirmininkas apie konkrečius galimai neteisėtus VMI vadovo veiksmus kalbėti nenorėjo, tačiau teigė, kad galima daryti prielaidą, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlikdama tam tikrus veiksmus gavo informacijos apie galimai neteisėtus D.Bradausko veiksmus. Tačiau kol kas baudžiamojo persekiojimo nėra ir jei jo nebus, ši istorija pereis į Finansų ministerijos rankas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad trečiadienį Finansų ministerija gavo STT raštą dėl galimai korupcinės VMI vadovo, buvusio ilgamečio Seimo nario Broniaus Bradausko sūnaus, D.Bradausko veiklos ir pradėjo tarnybinio nusižengimo tyrimą.

STT socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad nepradėjo ikiteisminio tyrimo D.Bradausko atžvilgiu.

„Valstybinė mokesčių inspekcija yra viena svarbiausių šalies institucijų, todėl jos vadovo veikla neturi kelti jokių abejonių“, – sakė finansų ministras Vilius Šapoka. Tą patį vakarą D.Bradauskas buvo nušalintas iš einamų pareigų. Tiesa, ministras pirmininkas S.Skvernelis sakė, kad VMI vadovas iš pareigų nušalintas tam, kad būtų galima sklandžiai atlikti ikiteisminį tyrimą. Jei tyrimo rezultatai neparodys D.Bradausko nusikalstamos veikos, tikėtina, kad jis galės grįžti į pareigas.

Sąsajų su politika neįžvelgia

Vienai po kitos valstybinių įmonių skęstant skandaluose, akys krypsta ir į politikus. Kilus „Lietuvos geležinkelių“ skandalui akys nukrypo į socialdemokratus, tad ministro pirmininko buvo paklausta, ar jis neįžvelgia politinių sąsajų ir VMI istorijoje.

„Tikrai nematau ir nesiečiau su politiniais veiksmais. Tikrai tokių atvejų nematau. Kalbant apie „Lietuvos geležinkelius“, tai buvo keliolikos metų problemos, kurios tiesiog turėjo pratrūkti“, – sakė S.Skvernelis.

Jis taip pat sakė, kad Vyriausybė dės dideles pastangas mokesčių išieškojimai ir kovai su šešėliu: „Tai, kad trečdalis ekonomikos veikia šešėlyje, dabartinės Vyriausybės netenkina. Čia dabar yra įvykiai, kurie yra pribrendę.“ Anot S.Skvernelio, kovai su šešėliu reikia kompleksinių sprendimų. Artėjantį pusmetį Vyriausybė ketina vertinti Lietuvos mokestinę sistemą.

„Jeigu mes turime teisės aktus, turime padaryti, kad tie mokesčiai, kurie turi būti sumokėti, būtų sumokėti. Situacijos „moku tiek, kiek noriu“ toliau būti negali“, – kalbėjo premjeras.

Prakalbo apie direktoriaus smurtą prieš mokinę

Visai neseniai šalį apskriejo žinia, apie Marijampolės Mokolų pagrindinės mokyklos direktorių Sigitą Virbicką, kuris galima smurtavo prieš mažametę mokinę. Ketvirtadienį vyks pirmasis Teismo posėdis.

Ir nors direktoriaus veiksmai nėra pateisinami, daugeliui dar didesnį šoką sukėlė Marijampolės mero savivaldybės tarybos posėdžio metu pasakyti žodžiai: „Jei gal kiek kepštelėjo, tai kuris čia užaugo nekepštelėtas savo tėvų. Aš ir mazgote gavau, ir viskuo, taip kad čia nieko baisaus nėra. Neužmušė, jeigu ten ir pabaudė.“

Premjeras S.Skvernelis sakė, kad atsižvelgiant į smurto lygį šalyje, tokie pasisakymai nėra priimtini ir tokiais dalykais juokauti negalima.

Reikia stiprinti mokyklų savivaldą

Ministras pirmininkas taip pat įvardijo didžiausias Lietuvos mokyklų problemas: „Anksčiau ar vėliau problemos, kurios kaupiasi per ilgus metus, pratrūksta. Mokyklose matome daug įvairių problemų: ir dėl mokyklų tinklo, ir dėl efektyvaus valdymo, ir dėl mokymo kokybės, ir dėl vadovų vadybinės patirties turėjimo.“

Premjeras mano, kad pirmasis žingsnis mokyklų pertvarkos link būtų mokyklų vadovų rinkimas ir skyrimas kadencijai. Rinkime dalyvautų visa mokyklos bendruomenė. S.Skvernelis įsitikinęs – reikia stiprinti mokyklų savivaldą.

Pritaria kariniam ugdymui

Paklaustas, ką mano apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio siūlymą į mokyklas grąžinti privalomą karinį ugdymą, S.Skvernelis sakė tokiai idėjai pritariantis.

„Jei mes suvokiame tą pasakymą, kaip tokį, kuris veikė sovietmečiu, tai tikrai ne. Bet jei mes kalbame apie patriotinį auklėjimą, civilinę saugą, supažindinimą su krašto gynyba, tai tikrai pritariu“, – sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.