Vilija Blinkevičiūtė artėja prie Socialdemokratų partijos vairo

Ir dabartinis Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, ir dalis jo bendražygių Seime vertina Europos Parlamento narę Viliją Blinkevičiūtę kaip bene rimčiausią galimą pretendentę į pirmininko postą pavasarį vyksiančiuose rinkimuose.

Ir dabartinis Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, ir dalis jo bendražygių Seime vertina Europos Parlamento narę Viliją Blinkevičiūtę kaip bene rimčiausią galimą pretendentę į pirmininko postą pavasarį vyksiančiuose rinkimuose.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Ir dabartinis Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, ir dalis jo bendražygių Seime vertina Europos Parlamento narę Viliją Blinkevičiūtę kaip bene rimčiausią galimą pretendentę į pirmininko postą pavasarį vyksiančiuose rinkimuose.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė, LRT.lt

2017-01-05 15:10, atnaujinta 2017-04-12 17:37

Politiniuose kuluaruose girdimas kalbas, esą jau apsisprendė nesiekti partijos lyderio posto, V. Blinkevičiūtė vadina negarbingomis: „Tokio sprendimo nėra, o panašių kalbų visada bus. Aš esu už garbingas diskusijas, be intrigų. Jų tiesiog nepakenčiu.“

LRT.lt primena, kad Socialdemokratų partijos skyriai pradėjo kelti kandidatus pirmininko postui užimti. Gegužę vyksiančiame partijos suvažiavime socialdemokratai savo lyderį jau rinks pagal naują tvarką, o kandidatus iškels partijos skyriai. Jų sąrašą tvirtins partijos prezidiumas, po to jis bus vėl pateiktas skyriams, kuriuose vyks visuotiniai partijos lyderio rinkimai.

Kandidatą, kuris surinks daugiausia balsų, dar turės patvirtinti ir partijos suvažiavimas.

Ne kartą ragintas prisiimti atsakomybę už nepavykusius Seimo rinkimus ir atsistatydinti dabartinis partijos vadovas, parlamentaras A. Butkevičius tvirtino daugiau šio posto nesieksiantis: „Net jeigu partijos skyriai ir iškeltų mano kandidatūrą, rinkimuose dėl partijos pirmininko posto nedalyvausiu“.

Rinkimuose nedalyvaus, bet turi savo favoritų

Bendraudamas su LRT.lt, buvęs premjeras A. Butkevičius tvirtai pareiškė, kad net jei partijos skyriai dar kartą iškeltų jo kandidatūrą partijos vadovo postui užimti, jis jo nesieksiąs ir rinkimuose dalyvauti atsisakysiąs.

A. Butkevičius neneigė turįs savo favoritų ir tarp partijos veteranų, ir tarp jaunimo atstovų.

Jis įsitikinęs, kad nemenką politinės veiklos ir darbo valstybės tarnyboje patirtį turinti europarlamentarė V. Blinkevičiūtė būtų verta partijos vadovo posto.

Kalbėdamas apie jaunesnės kartos socialdemokratus, A. Butkevičius paminėjo buvusio Jonavos mero, neseniai tapusio ūkio ministru Mindaugo Sinkevičiaus kandidatūrą, taip pat – Vilniaus vicemerą Gintautą Palucką, užsienio reikalų viceministrą Darių Skusevičių.

Ir M. Sinkevičius, ir G. Paluckas teigė, kad, jei partijos skyriai jų kandidatūras iškeltų, jie rinkimuose dėl partijos vadovo posto dalyvauti neatsisakytų.

„Turiu minčių, kaip partija galėtų atsinaujinti, ir turiu susikūręs ilgalaikę jos veiklos bei strategijos viziją. Norėčiau apie tai suvažiavime padiskutuoti“, – neslėpė G. Paluckas.

Daugelio akys krypsta į V. Blinkevičiūtę

Buvęs partijos lyderis Seimo narys Gediminas Kirkilas tvirtino bet kuriuo atveju rinkimuose nedalyvausiantis. Kaip galimus kandidatus jis paminėjo ir kolegą Algirdą Sysą, ir G. Palucką, ir M. Sinkevičių. Bet, anot G. Kirkilo, stipriausia kandidate šiuo metu yra V. Blinkevičiūtė. Jam pritarė ir G. Paluckas. A. Sysas sakė pasiruošęs dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose tik jei skyriai iškeltų jo kandidatūrą.

Paklaustas, ką mano apie V. Blinkevičiūtės galimybes vadovauti partijai, buvęs socialdemokratų rinkimų štabo vadovas sakė, kad palaikytų jos kandidatūrą tik su sąlyga, kad ji atsisakytų europarlamentaro mandato ir vadovautų partijai ne iš Briuselio, o būdama Lietuvoje.

„Kaip sekasi vadovauti partijoms iš Briuselio, jau įrodė buvęs Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis ir buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas Rolandas Paksas“, – kritiškai priminė A. Sysas.

Misija – sudėtinga, bet – įmanoma

V. Blinkevičiūtė, kaip niekad anksčiau, apie savo galimybes vadovauti vienai seniausių ir didžiausių Lietuvos partijų kalbėjo atviriau.

„Reikėtų, žinoma, palaukti, ką rinkimuose į partijos lyderio postą iškels skyriai. Kol kas žinių iš jų apie save neturiu. Tik žinau, kad mano kandidatūrą jau oficialiai iškėlė socialdemokratės moterys“, – neslėpė V. Blinkevičiūtė.

Ji taip pat prisipažino mananti, kad situacija partijoje šiuo metu – sudėtinga. Jos įsitikinimu, būtina kuo greičiau susigrąžinti ir partijos skyrių pasitikėjimą, ir rinkėjų, o tam reikėtų nemažai svarbių sprendimų: „Socialdemokratai Lietuvos politiniame gyvenime buvo, yra ir bus. Tiesiog mūsų partiją, kaip ir daugelį kitų pasaulio šalių tradicines partijas, ištiko krizė. Ją išgyvena ne tik kairiosios pakraipos, bet ir dešiniosios, ir liberalių pažiūrų partijos.“

Politiniuose kuluaruose girdimas kalbas, esą jau apsisprendė nesiekti partijos lyderio posto, V. Blinkevičiūtė pavadino negarbingomis: „Tokio sprendimo nėra, o panašių kalbų visada bus. Aš esu už garbingas diskusijas, be intrigų. Jų tiesiog nepakenčiu.“

Jei per partijos lyderio rinkimus įvykiai taip pakryptų, kad bičiuliai jai išreikštų pasitikėjimą, V. Blinkevičiūtė sakė, jog jai kurį laiką tektų partijai vadovauti dirbant Briuselyje, nes ten turimų įsipareigojimų greitai atsisakyti nepavyktų.

„Misija – sudėtinga, bet – įmanoma“, – šyptelėjo europarlamentarė ir buvusi socialinių reikalų ir darbo ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.